Sport

Nem volt még olyan nyíltvízi úszó, mint Rasovszky Kristóf

Történelmet írt Rasovszky Kristóf, miután az Európa-bajnokságok történetében még egyetlen férfiversenyzőnek sem sikerült az, ami a magyarnak Glasgow-ban:

mindhárom egyéni versenyben érmet szerzett.

Az 5 km aranya és a 10 km ezüstje után a zárónapon 25 km-en is győzni tudott. Huszonöt kilométert leúszni akkora megterhelés, hogy általában egyszer vagy kétszer vállalkoznak rá a nyíltvizesek. Rasovszkynak ez volt pályafutása során a harmadik alkalom, hogy a leghosszabb távra vállalkozott és csupán a második, amin végig is ment, mivel a tavalyi vébén kénytelen volt feladni, miután kapott egy rúgást. Ezúttal nem rúgták meg, de így is alaposan elfáradt.

Az utolsó kör első felében próbáltam egyedül megoldani a dolgokat, tudtam, éreztem, hogy meg kell indulni, hiszen a többiek iszonyú erősek, ezért megpróbáltam egy valamivel rövidebb hajrát mint az 5 és 10 kilométeren. Aztán amikor sikerült meglépnem előlük, éreztem, talán meglehet a győzelem. Arra figyeltem, hogy a benyúlás most előre jöjjön ki, hátha megint célfotó lenne, de szerencsére előrébb voltam most, mint Ferry ellen.

– mondta a Magyar Úszó Szövetségnek Rasovszky, arra utalva, hogy a 10 kilométeres távon csak célfotóval lett második.

Őszintén szólva 12 és fél kilométer óta azon gondolkodtam, hogy mikor szállok ki… Nem éreztem egyik térdemet sem, fáj a jobb vállam is. Próbáltam felvenni egy iramot, mert tudtam, hogy ha elkezdek lassítani, akkor nagyon nagyon be fogok állni. Muszáj volt előre mennem, mert ha nem megyek, akkor kiszállok valahol 18 kilométernél.

Érdekesség, hogy Rasovszky mellett a női mezőnyben is most sikerült ez a bravúr először: a holland Sharon van Rouwendaal 5 és 10 kilométeren egyaránt arany-, huszonötön pedig ezüstérmet szerzett.

Végeredmény – Úszó-Európa-bajnokság, nyíltvízi úszás, 25 km

Férfiak:
1. Rasovszky Kristóf 4:57.53 óra
2. Kirill Beljajev (orosz) +1 másodperc hátrány
3. Matteo Furlan (olasz) +2 mp
…14. Székelyi Dániel +5.41 perc

Nők:
1. Arianna Bridi (Olaszország) 5:04:51.5 óra
2. Sharon van Rouwendaal (Hollandia) 5:04:58.4
3. Lara Grangeon (Franciaország) 5:04:59.4
…6. Olasz Anna 5:24:35.9
…10. Sömenek Onon Katalin 5:28:28.0

Nyitókép: Clive Rose/Getty Images

Ajánlott videó

Olvasói sztorik