Sport

Az élet visszaadta a spanyoloknak, amit hat éve elvett tőlük

A férfi vízilabda Európa-bajnokság helyosztóin Magyarország 7-6-os vereséget szenvedett Montenegrótól, így a 7-8. helyért játszik szombaton. A döntőbe jutásért folytatott harcban a szerbek óriási, hat végleges kiállítással fűszerezett csatában verték a horvátokat (9-7), míg a másik ágon Spanyolország az olaszok felett aratott 8-7-es győzelemmel biztosította helyét a döntőben.

Utóbbi mérkőzésen elképesztő játékvezetői hiba is kellett a spanyol sikerhez – vagy ennyit jelent a hazai pálya. A szlovén Boris Margeta Pietro Figlioli lövésénél nem adott gólt Olaszországnak, holott a labda láthatóan teljes terjedelmében a kapuban volt.

Ki is kockáztuk:

A spanyol válogatott ezzel nyert 8-7-re és így jutott be a 2018-as barcelonai Eb fináléjába, ahol Szerbia lesz az ellenfele.

A szlovén játékvezetőnek azonban nem ez volt az első ilyen baklövése. 2012-es olimpia csoportkörében ráadásul épp úgy a spanyoloknak vezetett, akik a horvátok elleni találkozón a „szívószál másik oldalán” álltak – szúrta ki Szabó Zoltán, korábbi többszörös magyar bajnok, BL-győztes újpesti vízilabdázó, aki jelenleg az m4sport szakkommentátora..

A spanyol Ivan Pérez két másodperccel a vége előtt csavart gólt a horvát kapuba. A labda itt is láthatóan a kapufa mögött. A gólt a vonalbíró megadta, Boris Margeta azonban felülbírálta, így a végeredmény 8:7 a horvátoknak.

A találkozó vége botrányba fulladt emiatt. Miközben a horvát játékosok már rég elhagyták a medencét, és  nyilatkoztak a meccs után, amikor a spanyolok még a gólért reklamáltak. Rafa Aguilar kapitány Margetát a vállánál fogva forgatta a kivetítőn látható visszajátszás felé, de ettől még a szlovén hajthatatlan maradt (lásd a nyitóképen, AFP PHOTO/ MANAN VATSYAYANA), de kár volt, mert több meccset nem vezethetett eztán, hazaküldték.

Két ugyanolyan szituáció, mindkettőnél ugyanaz a játékvezető. Van ilyen? Erre mondják, a sportban a pech és a szerencse előbb utóbb kiegyenlíti egymást. A spanyolok hat évet vártak rá.

33. Vízilabda Európa-bajnokság, Barcelona, férfiak, eredmények:

A 11. helyért
Románia- Franciaország 10-6
A 9. helyért
Hollandia-Németország 11-12
Az 5-8. helyért
Magyarország-Montenegró 6-7 (1-2, 1-2, 2-2, 2-1)
Görögország- Oroszország, 18:15
Elődöntő
Szerbia-Horvátország 9-7
Spanyolország-Olaszország 8-7

Helyosztók – július 28., szombat
A 7. helyért
Magyarország-Oroszország, 16:45
Az 5. helyért
Montenegró-Görögország, 18:15
A 3. helyért
Horvátország-Olaszország, 20:30
Döntő
Szerbia-Spanyolország, 22:15

Ajánlott videó

Olvasói sztorik