Sport

Vereség Montenegrótól, a hetedik helyért játszik a pólóválogatott az Eb-n

Miután a magyar férfi vízilabda-válogatott 8-5-re kikapott Szerbiától a barcelonai Európa-bajnokság negyeddöntőjében, eldőlt, hogy Märcz Tamás csapata az 5-8. helyért küzd tovább. Csütörtökön rögtön egy elég kemény ellenfél, Montenegró következett, amely a horvátok ellen kapott ki a legjobb nyolc között.

Bő két perce ment a meccs, amikor Manhercz Krisztián vezetést szerzett a magyaroknak, innentől kezdve azonban hosszas gólcsend jött, miközben a montenegróiak 3-1-re fordítottak. Az első félidő hajrájában aztán Kovács Gergő fejezett be szépen egy megúszást, de nem sokkal később ismét kétgólosra növelte az előnyét Montenegró, Drasko Brguljan fórból volt eredményes. A legvégén még volt Jansik Dávidnak egy két kapufán csattanó lövése, de a labda kifelé pattant.

Magyar fórral indult a harmadik negyed és ugyan az lepörgött, de így is sikerült közelebb férkőzni a riválishoz, Vámos Márton talált be. Ezután sok hiba következett mindkét oldalon, majd egy távoli gól a riválistól, Aleksandar Radovic lövése kerülte el a blokkokat és Nagy Viktor is tehetetlen volt. Fél perccel később Zalánki Gergő talált be, majd emberfórban lehetőségünk volt az egyenlítésre is, de hiába kért időt Märcz, Vámos lövése elakadt a blokkban, ami különösen annak fényében volt bosszantó, hogy a montenegróiak belőttek egy fórt a játékrész végén.

Magyar szempontból 4-6-ról indult a negyedik nyolc perc, ráadásul a ráúszást is az ellenfél nyerte, de a kapufa kisegített minket az első támadásnál. Angyal Dániel fórban, centerből módosította 5-6-ra az állást, nem sokkal később Bátori Bence a kapufát találta el. Már az utolsó négy percbe ért a negyed, amikor végre sikerült kiegyenlítenie Zalánkinak, de aztán egyből kaptunk egy kiállítást, amit Duro Radovic, ha szerencsésen is, de gólra váltott. Nekünk előnyből sem ment, és ugyan a blokkról visszapattant a labda a magyar csapathoz, nem sikerült élni a kínálkozó lehetőséggel. Egy montenegrói kapufa visszahozta az esélyeket, majd Manhercz kezében ott volt az egyenlítés, de közelről a kapu fölé pattintott.

Montenegró lényegében feladta az utolsó támadás lehetőségét, így a legvégén még lett volna esély, de Vámos lövése is kimaradt, 7-6-ra kikaptunk. Ennél csak egyszer, 1989-ben zárt rosszabb Eb-t a magyar férfi pólóválogatott: 1989-ben, Bonnban a kilencedik helyen végeztünk.

A hetedik helyért szombaton 16.45-től játszik a magyar válogatott. Az ellenfél a görög-orosz meccs vesztese lesz.

Eredmény – vízilabda Eb, 5-8. helyért

Magyarország – Montenegró 6-7 (1-2, 1-2, 2-2, 2-1)

gólszerzők: Zalánki 2, Manhercz, Kovács G., Vámos, Angyal 1-1 illetve A. Radovic 3, D. Radovic 2, Ivovic, Brguljan 1-1

Fotó: MTI/Illyés Tibor

Ajánlott videó

Olvasói sztorik