Sport

Hihetetlen, de Roger Federer 2-0-ról esett ki Wimbledonban

A nyolcadik helyen kiemelt dél-afrikai Kevin Anderson meccslabdát hárítva, kétszettes hátrányból fordítva legyőzte az elsőként rangsorolt címvédő svájci Roger Federert a wimbledoni teniszbajnokság férfi versenyének szerdai negyeddöntőjében.

A világranglista második helyén álló Federer a második szett elején elveszítette az adogatójátékát, ez az All England Clubban ezt megelőzően a tavalyi elődöntőben fordult elő vele a cseh Tomas Berdychhel szemben, azóta sorozatban 85 szervajátékát nyerte meg. A rekordot Wimbledonban az amerikai Pete Sampras tartja 118-cal, ő a 2000-es harmadik kör és a 2001-es második kör között nem veszített adogatójátékot.

A 20-szoros Grand Slam-tornagyőztes svájci sztár a harmadik játszma végén – egy meccslabdát követően – hullámvölgybe került, ekkor is elveszítette adogatását, és ez Anderson szépítését jelentette. Ezzel véget ért Federer 34 megnyert játszmán át tartott sorozata. Érdekesség, hogy a 2005-ös harmadik kör és a 2006-os döntő között ugyanennyi egymás követő szettben diadalmaskodott.

A negyedik játszmában is tudott brékelni Anderson, így jött az utolsó felvonás, amelyben a Wimbledonban nyolcszoros bajnok Federernek volt egy bréklabdája, de nem élt vele. Aztán elveszítette saját adogatójátékát, dél-afrikai riválisa pedig 12:11 után kiszerválta az összességében 4 óra 17 percig tartó ütközetet. Az ötödik játszma másfél órás volt.

Anderson a fináléba kerülésért az amerikai John Isner és a kanadai Milos Raonic párharcának győztesével mérkőzik pénteken.

Eredmény, Wimbledon, elődöntők:

Anderson (dél-afrikai, 8.)-Federer (svájci, 1.) 2:6, 6:7 (5-7), 7:5, 6:4, 13:11
Djokovic (szerb, 12.)-Nisikori (japán, 24.) 6:3, 3:6, 6:2, 6:2

később:
Nadal (spanyol, 2.)-Del Potro (argentin, 5.)
Isner (amerikai, 9.)-Raonic (kanadai, 13.)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik