Sport

Öregnek érzi magát? Itt egy férfi, aki még 96 évesen is aktívan jégkorongozik!

Amikor jégre megyek, mindig próbálom a legjobbamat nyújtani”

Ez a mondat nem egy sztárjátékostól származik, hanem az amerikai születésű Mark Sertichtől, aki a világ legidősebb aktív jégkorongozója, júliusban tölti be a 97. életévét. Több mint 86 éve jégkorongozik. Hihetetlen számok, a ESPN próbált utánajárni, hogyan is lehetséges ez.

1921-ben született Aslandben, Wisconsin államban, jelenleg a minnesotai Goose-ban él. Szülei Horvátországból származnak, nem tudtak semmit a jégkorongról. Édesapja és édesanyja saját bort és savanyú káposztát gyártott, neki és a nővérének be kellett segítenie a családi vállalkozásba. 42 évig dolgozott egy vállalatnál, időközben a második világháború alatt szolgált az Amerikai Egyesült Államok hadseregében a 11. páncélos hadosztályban, majd 1982-ben nyugdíjba vonult.

A 96 év egyáltalán nem számít kimagaslónak a családjában. Édesanyja 88, nővére 89 évet élet, míg húga 94 éves.

Nem szeretne előre tervezni, de reményei szerint még 100 évesen is játszani fog.

Mindennap ugyanazt eszi, kolbászt, tojást, és pirítóst mogyorókrémmel. Amelyik napokon jégkorongozik, akkor beiktat öt órakor is egy étkezést, általában gyümölcsöt az egészséges táplálkozás jegyében. De nemcsak az étkezésében kap nagy hangsúlyt az egészség: minden nap reggel hatkor kel fel és sportolással kezdi napjait,

fekvőtámaszokat, felüléseket, nyújtásokat csinál, illetve szobabiciklivel tartja kondiban magát.

Hetente legalább egyszer egy baráti társassággal lép jégre, akik között van rendőr, tűzoltó vagy orvos -közös jellemzőjük, hogy majdnem fele annyi idősek, mint ő. Ezek az emberek jelentik neki a hokis családját, fontos neki a fiatalabb társaság.

“Az én koromban ez egy óriási lehetőség, hogy kapcsolatban maradhatok a fiatalokkal. Szerintem ez egy fontos dolog az időseknél”.

Sokan gondolhatják, biztos hagyják, hogy gólt szerezzen, de nem ez a helyzet

Többször halljuk azt, hogy mi biztos óvatosak vagyunk vele szemben, és hagyjuk, hogy gólokat lőjön, de ez távolról sincs így. Megoldja saját maga, hogy betaláljon a kapuba. Nagy inspirációt jelent mindannyiunk számára a jelenléte”

– nyilatkozta az egyik barátja, akivel együtt szokott játszani.

Markot a jégkorong szeretete és a baráti társasága tartja fiatalon.

“Szerencsésnek érzem magam, hogy képes vagyok még azt csinálni, amit szeretek. Szeretem a játékot, a versenyzést. Kihívásokat állíthatok magam elé, ha azt gondolom, meg tudom csinálni, miért ne próbálnám meg? A hoki iránti szeretetemet nehéz megmagyarázni. Korcsolyázol, lősz, elveszed a másiktól a korongot. Annyi mindent csinálsz, hogy már ez önmagában lendületben tart.”

A pályán nyújtott teljesítményére viccesen azt mondta:

“A titkos fegyverem a bajuszom. Amikor kimegyek a jégre, és meglátják, az ellenfelek elfelejtik, hogy a pályán vannak, én pedig elveszem tőlük a korongot”.

Mark Sertichnek nagy családja van, hét gyermeke született, 40-50 unokával, és számtalan déd-és ükunokával büszkélkedhet. Hét gyermeke közül négy a jégkorongot választotta. Amikor a felesége meghalt, a gyerekeinek csak ennyit mondott: “Mostantól én küldök nektek szülinapi és karácsonyi ajándékot, ti pedig küldjétek tovább a ti gyerekeiteknek.”

Mark nem csak jégkorongot űzi, hat alkalommal teljesítette a Grandma’s Marathont is, mesélte az amerikai Minnesota Monthlynak. „Amikor lefutottam az első maratonomat, a görkorcsolya világát távol éreztem magamtól. Mégis amikor 75 éves voltam, kipróbáltam az inline maratont is.” Ez a kaland kevésbé lett sikeres, a 12. mérföldnél elesett, és beütötte a fejét, ezután feladta ezt a próbálkozását, de még mindig gondolkodik azon, hogyha 100 éves lesz, kipipálja ezt is.

Amikor valaki 86 évig jégkorongozik, a sérülések sem kerülik el. Mark Sertichnek már eltört a karja, alkarja, bokája, néhány bordája is, valamint a válla is több alkalommal megsérült. Ha megsérül, akkor egy kicsit rápihen, de csak amennyi szükséges, sok gyógyszert nem szeret bevenni.

A Sertich név magyar jégkorong szurkolók körében nem teljesen ismeretlen.

Mark unokája, Andy Sertich a 2013-2014-es szezonban 35 mérkőzésen viselte a Fehérvár AV 19 mezét az osztrák bázisú bajnokságban, az EBEL-ben.

Hihetetlen élettörténetével Mark Sertich nemcsak az időseknek jelent inspirációt, hanem a fiatalabb generációknak is. Bebizonyítja, hogy a kor nem számít, ha az ember megőrzi egészségét, bármire képes lehet, akár 96 évesen is.

Beke Zsombor

Ajánlott videó

Olvasói sztorik