Sport

LeBron James meglépte azt, amit Jordan és Kobe Bryant nem mert

Minden idők egyik legjobb kosarasa, a 33 évesen élete formájában játszó, ám hatodik döntőjét bukó LeBron James négy évre az egyetemes sport egyik legértékesebb csapatához/márkájához, a Los Angeles Lakershez igazolt.

Ha úgy nézzük, a döntésben nincs semmi meglepő: a Cleveland Cavaliers totál káosz, James pedig beváltotta az ígéretét, és 2016-ban bajnoki címhez segítette a mezőny legkomikusabb franchise-át. Ohio államnak, a városnak, illetve a Cavs gumigerincű tulajdonosának nem lehet egy rossz szava sem: előbbi kettőt a szupersztár maga rakta fel a térképre, utóbbi dollárszázmilliókkal, akár milliárdokkal lett gazdagabb.

LeBron James Los Angelesben több legyet is üthet egy csapásra, hiszen a világ legnagyobb piacára szerződik, ahol végül a pályán kívül érheti utol a legendás Michael Jordant.

Nem lesz könnyű dolga. A Lakers a sportág történetének legsikeresebb csapata, olyan játékosok játszottak előtt ott, akik a mai napig meghatározzák a ligát. Itt nem fogja tudni átvenni a házat hétfőről keddre, mint tette azt a Miami Heatnél Dwyane Wade-del, hiszen a Lakersben Kareem Abdul-JabbarnálMagic Johnsonnál és Kobe Bryantnél vannak a kulcsok – ők hárman pedig ott vannak a valaha volt öt legjobb játékos között.

Másodsorban James mellett szól az, hogy olyat húzott, amit egykoron a keleti csapatokat edzőmeccsekre használó Jordan és a Los Angelesben kényelmesen elélő Kobe Bryant nem mert megtenni: konferenciát váltott. Az elmúlt évtizedekben nyugaton sokkal jobb kosárlabdát játszottak, ezt Jamesre is ráhúzták a kritikusai, mondván onnan biztosan nem jutott volna kilencszer döntőbe. Ha ez így is van, most meglépte, váltott, sőt egyenesen Kobe otthonába ment.

Los Angeles hamar az övé lesz – ha még nem az övé

LeBron Jamesnek nem idegen terep Los Angeles, több háza is van a környéken, az üzleti érdekeltségeivel (média, cégek, ügynökségek) remekül bánó kosárlabdázó komoly befolyást szerzett a pályán kívül az elmúlt években. Arról nem is beszélve, hogy Hollywood, a színészi pálya is érdekli, bevallottan franchise-tulajdonos lenne majd később, szóval ez az átigazolás már nem csak a kosárlabdának, no meg Michael Jordan üldözéséről szól – itt már egy globális márka, egy birodalom kiépítéséről, a visszavonulás utáni évekről beszélünk.

Jordan az aktív évei alatt az internet nélkül, a VHS-korszakban is megkerülhetetlen és legendás alakja volt az egyetemes sportnak, ám a játék befejeztével simán ugrott a népszerűsége még egy szintet. 

Ez lehet a célja LeBronnak is, Los Angeles pedig ebben óriási segítségére lesz, ő lehet a város, sőt Kalifornia legfontosabb alakja. A média már így is – mi is – vele adja el az NBA-t, nem pedig az elmúlt éveket domináló, valószínűleg a liga történetének egyik legjobb csapatával, a Golden State Warriorsszal. Na, most ez hatványozottan így lesz.

Fotó: Getty Images

James sütkérezhet ebben a szerepben, és amúgy is, nem rúgta rá csak úgy csöngetés/kopogás nélkül az ajtót a Lakersre. A Ringer szakírója szerint már 2017 nyarán szó volt erről a tervről, míg a Sports Illustrated jól értesült újságírója pontosan levezette az elmúlt heteket: LeBron James természetesen telefonon egyeztetett Kobe Bryanttel, míg a franchise jelenlegi General Managerét, Magic Johnsont ő maga invitálta a kaliforniai otthonába tárgyalni.

Johnsonon nagy volt a teher, hogy végre sztárt hozzon Los Angelesbe, erre ő elhozta a lehető legnagyobbat; miközben Kobe Bryant egója sem sérült, áldását is adta. Win-win-szituáció. James lefutotta a kötelező köröket, a város már valószínűleg érkezése előtt is az övé volt, most már azon lehet, hogy átvegye a Lakerst is.

Ha keletről nem ment, hát nyugatról bonthatja meg a Golden State Warriors dinasztiáját. Képzeljük el, ha sikerül neki.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik