Sport

Százmilliókért újítják fel a tavaly 4 milliárdból felújított Komjádi uszodát

Horváth Csaba László
Horváth Csaba László

újságíró. 2018. 06. 28. 10:57

Bár még egy év sem telt el azóta, hogy átadták a 2017-es vizes világbajnokságra 3,8 milliárd forintból felújított Császár-Komjádi Béla Sportuszodát, hamarosan újabb százmilliókért újítják fel a budapesti létesítményt – tudta meg a 24.hu. Az épületre főként európai uniós forrásból összesen 312 millió forintot költenek majd, amiből energetikai korszerűsítést terveznek.

A beruházás több szempontból is érdekes, és nem csupán azért, mert az uszodára több milliárd forintot fordítottak tavaly, hanem például azért is, mert az átadó ünnepségen Tarlós István főpolgármester úgy fogalmazott:

A több mint negyven évvel ezelőtt átadott létesítményt most először újították fel teljes körűen, mindent a mai kornak megfelelő technikával modernizáltak.

Így aztán nem világos, miért szükséges, hogy újabb százmilliókat költsenek arra, hogy a sportuszodát ismét modernizálják. Ráadásul nem Tarlós István volt az egyetlen, aki szuperlatívuszokban beszélt a Császár-Komjádi felújításáról.

Fürjes Balázs kiemelt budapesti beruházásokért felelős kormánybiztos a TV2-n hosszasan sorolta, hogy mi minden újult meg a felújítás során, majd közölte, hogy valójában egy vadonatúj uszodáról van szó. A műsorvezető arról is megkérdezte, mit gondol, a felújítás után mennyi ideig nem kell majd újra hozzányúlni az épülethez, mire az új kormányban már államtitkári posztot betöltő Fürjes azt mondta:

Én azt gondolom, hogy ezt most néhány évtizedig rendbe tettük. Negyven évig nem nyúltak hozzá, ez túlzás, ennél hamarabb kellett volna, ez most egy 20-30 évre biztos, hogy jó lesz.

A kormányzati pályázati portálon elérhető több mint 300 millió forintos energetikai beruházás ismertetője további kérdéseket is felvet. Miközben Tarlós és Fürjes teljes körűen felújított, vadonatúj uszodáról beszélt, a pályázat már részlegesen felújított létesítményként írja le a Császár-Komjádit.

Az ismertető az uszoda egyes elemeit korszerűtlennek nevezi, egyes helyeken pedig a szigetelés hiányára is kitér.

Kiderül továbbá, hogy az uniós pénzen tervezett korszerűsítés során összesen 450 négyzetméternyi nyílászáró cseréjét tervezik. Ez pedig azért különös, mert a tavalyi 3,8 milliárd forintos felújításra kiírt közbeszerzési eljárás egyik eleme a szükséges nyílászárók javítása, cseréje volt, amit ezek szerint nem sikerült maradéktalanul végrehajtani.

Az ellentmondás feloldása érdekében kérdéseinkkel a pályázat nyerteséhez, a Nemzeti Sportközpontokhoz fordultunk. A szervezet az alábbi kevéssé tisztázó választ küldte:

A korábbi beruházás során a Császár-Komjádi Sportuszoda építészeti, részleges gépészeti felújítása valósult meg, a most elnyert támogatásból pedig a fűtési rendszer korszerűsítése valósulhat meg, ami 700.000 kW energia megtakarítást jelent évente. A tervezett beruházás keretében hőszivattyús rendszer beépítése, napelemes rendszer kialakítása, az uszoda homlokzatának hőszigetelése, az acél portálok valamint az uszodához kapcsolódó üzletek és szállásépület nyílászáróinak cseréje valósulhat meg. A munkálatok az uszoda működését érdemben nem fogják befolyásolni. A beruházás tervezése és ütemezése a támogatási szerződés megkötése után kezdődhet meg.

Nem mellékes, hogy a tavalyi óriásfelújítás sem sikerült túl jól az uszodában, tavaly év végén videóriportban mutattuk be, hogy a frissen átadott létesítményben hibát hibára halmoztak a kivitelezők.

Bakiparádé majd 4 milliárdért: hiba hiba hátán a Komjádiban
Rohamtempóban, 3,8 milliárd forintból újult meg a Császár-Komjádi Sportuszoda: átadták, átvágták a szalagot, utána a vízözön...

Kiemelt kép: 24.hu/Berecz Valter

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Kommentek

Kijini Primary School students learn to float, swim and perform rescues on Tuesday, October 25, 2016 in the Indian Ocean off of Mnyuni, Zanzibar.
—
Daily life in the Zanzibar Archipelago centers around the sea, yet the majority of girls who inhabit the islands never acquire even the most fundamental swimming skills. Conservative Islamic culture and the absence of modest swimwear have compelled community leaders to discourage girls from swimming. Until now.

For the past few years, the Panje Project has made it possible for local women and girls to get into the water, not only teaching them swimming skills but aquatic safety and drowning prevention techniques. The group has empowered its students to teach others, creating a sustainable cycle. Students are also provided full-length swimsuits, so that they can enter the water without compromising their cultural and religious beliefs.

While the wearing of full-length swimsuits may be seen as subjugation, donning one in order to learn a vital life skill, which has long been and would otherwise be forbidden, is an important first step toward emancipation. Education — whether it be in or out of the water — serves as a springboard providing women and girls the empowerment and tools with which to claim their rights and challenge existing barriers.

The rate of drowning on the African continent is the highest in the world. Still, many community leaders have yet to warm up to the idea of women and girls learning to swim. The swimming lessons challenge a patriarchal system that discourages women from pursuing things other than domestic tasks. It is this tension of the freedom one feels in and under water juxtaposed with the limitations imposed upon Zanzibari women that is at the heart of this series.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.