Sport

Megvan, kinek üzenhetett középső ujjával Robbie Williams

A 2018-as oroszországi labdarúgó-világbajnokság sztárfellépője Robbie Williams volt, aki egy egészen mini koncertet adott, amit végül mégis emlékezetessé tett azzal, hogy az egyik kamera elé lépve bemutatott középső ujjával. Bár azóta bocsánatot kért viselkedése miatt, azt nem árulta el, hogy mégis miért tette ezt. Igaz, az elmúlt napok történéseit nézve hamar kiderült, kinek akart ezzel üzenni.

A most 44 éves Robbie Williams közel 30 éve dolgozik a popszakmában – 1990-ben, mindössze 16 évesen kezdett énekelni a Take Thatben. Hamar rácsúszott az alkoholra és a drogokra is, összehaverkodott a botrányairól is híres Oasis tagjaival, majd 1996-ban inkább kivált a fiúegyüttesből, hogy szólókarrierbe kezdjen. Amellett, hogy az elmúlt több mint két évtizedben 11 albumot hozott össze, és ezzel együtt legalább ennyi turnét, nem csak sikereiről lehetett hallani. Függőségei mellett küzdött egy sort az elhízással, depresszióval és némi mentális betegséggel is, mindezek ellenére viszont soha nem tűnt úgy, mint aki vissza akarna vonulni.

Az oasises Liam Gallagher és Robbie Williams az 1995-ös Glastonbury fesztiválon – Fotó: Brian Rasic/Getty Images

Valószínűleg azon sem gondolkodott sokat, hogy elvállalja-e a szereplést az Oroszországban megrendezett foci vb megnyitóján, bár az elmúlt időszakban többen is kritizálták, hogy ezzel a fellépéssel Vlagyimir Putyin kedvére tesz.

Bírálói közül sokan lehet, hogy megnyugodtak, miután meglátták Robbie Williams középső ujját a koncert alatt a magasba emelkedni, ugyanis sokan azt hitték, hogy ezzel az oroszoknak, pontosabban a vébé szervezőinek üzent, akik megtiltották neki, hogy a megnyitón a Party Like a Russian című számát játszhassa, és arra kérték, helyette inkább legnagyobb slágereiből adjon elő egy válogatást. Williams az alább is hallható száma miatt már a megjelenés idején is magyarázkodott egy sort, akkor azt állította, hogy egyáltalán nem Putyinról szól, bár utóbbit nyilván sokan látták bele.

De szinte biztos, hogy Williams nem a szervezőknek és még csak nem is az oroszoknak, hanem egy amerikai-brit üzletembernek, Bill Browdernek intett be.

Bill Browdert nem különösen kedveli az orosz vezetés, még az országból is kitiltották, pedig évekkel ezelőtt hatalmas pénzeket fektetett be Oroszországban. Az üzletember a 2000-es évek elején Oroszország legnagyobb befektetési alapját hozta létre, a pénzre azonban szemet vetett az orosz állam. Browdert többször is elítélték már Oroszországban, egy társát, illetve könyvvizsgálóját, Szergej Magnyitszkijt le is csukták, utóbbi halálát pedig a hírek szerint az okozta, hogy a börtönben agyonverték. De mi köze ennek az egésznek Robbie Williamshez, és az énekesnek mi baja van Browderrel? Valószínűleg az, hogy utóbbi keményen beszólt neki Twitteren, nem sokkal a megnyitó előtt. Browder a következőt írta Robbie Williamsnek:

A pénzkeresésnek több módja is van, de nem kéne köztük lennie annak, hogy eladod a lelked egy diktátornak. Szégyelld magad! Ezt üzeni Szergej Magnyitszkij, Borisz Nyemcov, Anna Politkovszkaja, Natalia Estemirova és az Ukrajna felett lelőtt maláj gép utasai…

 

És már csak azért is biztos, hogy az énekes Browdernek mutatott be, mert miközben középső ujját a magasba emelte, a következőt énekelte:

I did this for free

vagyis

Ingyen csináltam.

Ilyen sor pedig nem szerepel Robbie Williams Let Me Entertain You című számában, vagyis az énekes direkt át is költötte dalának szövegét, valószínűleg azért, hogy így üzenje meg Browdernek és a világnak, hogy nem fogadott el pénzt Putyintól.

Browder egyébként nem állt meg ennél az egy üzenetnél, egy másik tweetjében azt írja, az énekes más orosz oligarchák pénzét is elfogadta már, egy a koncert utáni posztjában pedig azt kifogásolja, hogy míg Robbie Williams neki mutogatott, addig Moszkvában, a Vörös tér közelében őrizetbe vették Peter Tatchellt, az ismert angol melegjogi aktivistát.

Kiemelt kép: Alexander Nemenov / AFP 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik