Sport

Nagy László: Kár, hogy csak egy-egy emlékezetes meccset tudunk kiemelni

A jobbátlövő Nagy László szerint a magyar férfi kézilabda-válogatott azt a játékot kapta Szlovénia csapatától, amire készült a világbajnoki selejtező előtt.

“Körülbelül azt a játékot kaptuk a szlovénoktól, amire készültünk. Kicsivel több rohanást vártunk tőlük, de ezt megfékeztük azáltal, hogy eredményesek voltunk, és a támadásaink többségét góllal tudtuk befejezni, másrészt gyorsan visszarendeződtünk.

Ennek kell lennie az alapnak minden mérkőzésen, a visszavágón egyértelműen”

– nyilatkozta az MTI-nek vasárnap Portorozban a kézilabdázó.

A magyar csapat első alkalommal nyert tétmeccsen Szlovénia vendégeként, és a koperi 29-24-es siker azt jelenti, hogy kedvező helyzetből várhatja a szerdán 19 órakor kezdődő veszprémi visszavágót.

Nagy László hangsúlyozta, az a fegyelmezett, türelmes támadójáték is elengedhetetlenül szükséges lesz, amelyet szombaton produkáltak.

A korábbi csapatkapitány októberben lemondta a válogatottságot, a szlovénok elleni párharcot a szakmai stáb és a magyar szövetség felkérésére mégis vállalta.

“A reaktiválásom – ahogyan Ilyés Ferencé is – az első meccs alapján jól sült el, de mindenkinek a teljesítménye kellett a tegnapi sikerhez, mind elöl, mind hátul, mind a kapuban. Nagyon együtt volt a csapat, jó lenne ezt a teljesítményt – függetlenül az eredménytől – a következő nyolc-tíz évben látni a magyar válogatottól, nyilvánvalóan már nélkülem” – magyarázta.

A válogatott legutóbb tavaly januárban, a franciaországi világbajnokság nyolcaddöntőjében játszott ilyen egységesen, taktikusan, nagy elszántsággal, amikor emlékezetes meccsen elbúcsúztatta az olimpiai bajnok Dániát.

“Kár, hogy csak egy-egy ilyen meccset tudunk kiemelni, és nem sorozatos jó teljesítményről beszélhetünk. Egyszer jó lenne azt is kivitelezni, hogy egy világversenyen több meccsen keresztül tud a csapat hasonló jó teljesítményt nyújtani”.

Hozzátette, ha mindez már szerdán megvalósulna, akkor elmondhatnák, hogy volt két egymást követő jó mérkőzésük. “Törekszünk, hogy ezt véghez tudjuk vinni, hiszen a jövő szempontjából nagyon fontos. Nem szabad elfelejteni, hogy a szlovén csapat a szombat este látottnál sokkal jobb játékra képes, de ezt a visszavágón szeretnénk megfékezni. Hasonló teljesítményt kell nyújtanunk ahhoz, hogy a világbajnoki szereplésünk valóra váljon” – nyilatkozta Nagy László.

A világbajnokságot január 9. és 27. között rendezik Berlinben, Hamburgban, Münchenben és Kölnben, illetve Koppenhágában és Herningben. A torna győztese kijut a tokiói olimpiára, a 2-7. helyezettek pedig részt vehetnek az olimpiai selejtezőn.

A kvalifikáció következő állomása a 2020-as, immár 24 csapatos norvég-svéd-osztrák közös rendezésű Európa-bajnokság lesz, amelynek győztese részt vehet az olimpián, a további két legjobb helyen végző együttes – amely korábban még nem szerzett részvételi jogot az olimpiai kvalifikációs tornára – szintén ott lehet a selejtezőn.

Dánia és Németország csapata házigazdaként, Franciaország címvédőként automatikusan tagja a vb-mezőnynek, és kijutott már Spanyolország, Angola, Egyiptom, Tunézia, Bahrein, Katar, Szaúd-Arábia, a Koreai Köztársaság és Japán is. A kilenc európai párharc győztesén kívül még a Pánamerikai Bajnokság három dobogósa indulhat a tornán.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik