Sport

“Froome-ot nem is lett volna szabad rajthoz engedni”

chris froome (Array)
chris froome (Array)

Bernard Hinault szerint a végső győztes Chris Froome-ot el kellett volna tiltani a Giro d’Italiától. A háromszoros Giro-, ötszörös Tour- és kétszeres Vuelta-győztes sportági legenda szerint Froome triplázását ugyanis beárnyékolja, hogy 2017 szeptember 7-én pozitív doppingmintát adott le a spanyol körversenyen. Hinault ezért úgy véli, nem szabadott volna hagyni, hogy rajthoz álljon Froome a vasárnap zárult olasz körversenyen.

Pozitív tesztet produkált a Vuelta a Espanán, ezt a B próba megerősítette. Így doppingolt, ezért el kell tiltani. Miért kell ilyen hosszan várnunk az ítéletre, miközben a két olasz versenyző, akik ugyanazt követték el, sokkal gyorsabban megkapták büntetésüket? Miért van Froome-nak ennyi ideje arra, hogy magyarázatot találjon? A Sky-nak ilyen sok pénze van?

– fejtette ki Hinault, aki Alessandro Petacchira és Diego Ulissire esetére utalt.

Froome sikerével történelmi triplázást hajtott végre: a tavalyi Tour és Vuelta megnyerése után diadalmaskodott az olasz háromhetes viadalon. Márpedig amióta 1995-től a Vueltát a Tour de France után rendezik, még senkinek nem sikerült egymás után mindhárom körversenyt megnyernie. Emellett Froome a Giro első brit győztese.

Két olyan kerekes van, aki a régi lebonyolítási rendszer szerint – akkor a Vueltával indult a szezon, majd azt követte a Giro és a Tour – egymás után legalább három körversenyt nyert: a belga Eddy Merckx 1972-73-ban sorozatban négyszer, míg Hinault 1982-83-ban háromszor ünnepelhetett elsőséget.

Hinault szerint Froome nem része a sportág legendáinak, a doppingvétség ismeretében.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik