Sport esport

A magyar U21-es efutball-válogatott harmadik lett a vb-n

Véget ért az ITFA u21-es Világbajnokság, ahol a döntőben Mexikó csapata a franciákat győzte le 7-3-as összesítésben. Mivel a tornán bronzmérkőzést nem rendeznek, így Magyarország válogatottja bronzérmesként zárt a Portugál válogatottal egyetemben.

Egy futballvilág, ahol Magyarország az élmezőnybe tartozik
Miközben a magyar labdarúgó-válogatott lejtmenetben van, egy alternatív világban az európai élmezőnybe tartozunk. Bemutatjuk milyen is ez a világ a színfalak mögött.

Efutball:

A mérkőzések a FIFA 18 játékon belül a Pro Clubs nevű játékmódban zajlanak, amelyben mindenki egyetlen karaktert irányít, vagyis összesen huszonketten – tizenegy a tizenegy ellen – játszanak egyszerre, mint a hagyományos futballban.

A játékosok edzenek, fejlődnek, képességeket szereznek és külső szervezetek bajnokságaiban indulhatnak csapatukkal.

A magyar válogatott a bajnokság – ahol már szinte valamennyi NB I-es klubnak van esport csapata – legjobb játékosaiból áll, melyeket a bajnokság vezetői hívnak össze.

Az u21-es válogatottról annyit kell tudni, hogy valójában nincs semmilyen életkori megkötés. Lényegében ez a megnevezés az országok „B” válogatottját, azaz a tartalék játékosok csapatát jelenti, csupán a valóságra való utalásként van jelen az U21, hogy érzékeltessék, hogy „utánpótlásról” van szó.

A FIFA Pro Clubs U21-es világbajnokság rendszere igen rendhagyó, selejtezők nincsenek csak egy torna, ahol a csapatokat két csoportba sorolták. Az egyik oldalon egy Európa-Afrikai, a másikon egy Amerika-Ázsiai csoportot  alakítottak ki 14-14 csapattal, akik oda-visszavágós rendszerben játszottak. A két csoportból 8-8 csapat jutott a világbajnokság kieséses szakaszába.

  • A magyar válogatott a csoportkört sikeresen vette és Franciaország mögött a 2. helyen jutott a kieséses szakaszba 17 győzelem, két döntetlen és 7 vereséggel.
  • Az első körben a magyar válogatott Guatemala legjobbjaival játszott és összesítésben nagyon sima 9-0-s győzelmet aratott.
  • A negyeddöntőben Salvador ellen akadtak nehézségek, az első mérkőzést 2-1 arányban az ellenfél nyerte, de a visszavágón a magyarok felmosták a padlót a közép-amerikaiakkal  és 4-0-s győzelmük azt jelentette, hogy 5-2-es összesítéssel jutottak a VB elődöntőjébe.
  • Az elődöntőben a tavalyi világbajnok Mexikóval kerültünk szembe, akikkel az előző kiírásban a negyeddöntőben találkoztunk és  drámai csatában 4-3-as összesítéssel maradtunk alul. Sajnos ezúttal Mexikó esélyt sem adott, az első meccsen 3-0-ra, a másodikon 4-2-re nyertek, így az elődöntőben búcsúzott a magyar csapat, de a bronzérmet megnyerte!

A világbajnokság kieséses szakaszának góllövő listáján Rózsa Ábel és Latrányi Lucien is  5-5 találattal a 4-5. helyen végzett. A torna második legtöbb gólpasszát (szám szerint 5-öt) Nyári István osztotta ki.

(Fotó: Marjai János/24.hu)

A vb-bronzérmes magyar csapat:

Kapusok:
Szin Ákos, Ifj. Kurtsits István, Sándor Péter

Védők:
Zöldhegyi Gábor, Szerda Mihály, Fehér Bálint, Balogh Csanád, Güldner Ádám, Varga Bende, Balásfalvi Zoltán, Kaszab Patrik, Poór Tamás

Középpályások:
Damina Bence, Nyári István, Jakab Szabolcs, Kalmár Zsolt, Fodor Tamás, Megyeri Dávid, Kárpáti Krisztofer,

Támadók:
Rózsa Ábel, Latrányi Lucien, Becker Norbert, Czuppon Sándor

Ajánlott videó

Olvasói sztorik