Sport

Birkózó Eb: mindhárom magyar kikapott az első meccsén

Mindhárom szombaton bemutatkozó magyar szabadfogású versenyző, Molnár József (61 kg), Gulyás Zsombor (74 kg) és Veréb István (86 kg) már az első meccsén kikapott az oroszországi Kaszpijszkban zajló birkózó Európa-bajnokságon.

A tavalyi kontinensviadalon bronzérmes Veréb István nyitotta meg magyar szempontból a napot, aki a hazaiak junior világbajnokát, Artur Najfonovot kapta ellenfeléül. A meccs elején eredménytelenül küzdöttek a felek, majd egy intéssel és egy kiléptetéssel előnybe került az orosz. Verébnek 0-3-nál már mindenképpen akcióra törően kellett birkóznia, s ő mindent meg is tett azért, hogy eredményes legyen, ám riválisa jól védekezett, ráadásul egy kontrából le is vitte őt, így végül 5-0-ra győzött.

Mivel Najfonov egészen a fináléig menetelt, így Veréb vasárnap délelőtt a vigaszágon szerepelhet.

Rögtön Veréb után Gulyás következett, aki elképesztően nehéz ágra került, rögtön a román Vasile Minzala ellen kezdett. Riválisa a meccs elején egyszer le tudta őt vinni, azonban Gulyás hat perc alatt nem tudott akciót csinálni, csupán intéssel szerzett egy pontot, így 2-1-re kikapott.

Molnár József már kezdésnek kifejezetten nehéz riválist húzott, ugyanis a világbajnoki és Európa-bajnoki ezüstérmes Vladimir Dubov várt rá, ebből kerekedett a nap egyik legjobb összecsapása.

Az első szakaszban tulajdonképpen semmi sem történt a szőnyegen, az összekapaszkodásokból eredménytelenül küzdöttek a felek. Mivel a szakasz nagyobb részében Dubov volt a passzívabb, őt intették, s fél perccel később a magyar 1-0-ás előnybe került. Szünet előtt már Molnárt is figyelmeztették, de egy szép lábra támadás után riválisa mögé került (3-0). Ekkor egyértelműen úgy tűnt, bravúrt hajthat végre a magyar, ám a menet közepén egy figyelmetlenség megpecsételte a sorsát.

Dubov ugyanis gyors támadással levitte őt, Molnár pedig nem figyelt a jobb karjára, amit ellenfele be tudott fogni a testéhez, s így háromszor könnyedén pörgetett. Alig egy perc volt már csak hátra, amikor felálltak a felek, s Dubov 8-3-ra vezetett. A magyar a hátralévő időben megpróbált visszajönni a meccsbe, s egyszer megint le tudta vinni riválisát, pörgetésre azonban nem volt képes, így pedig 8-5-re kikapott.

A folytatásban Molnár és Gulyás legyőzője is kikapott, így mindketten kiestek. A szombat esti programban Nagy Mihály révén lesz magyar érdekelt: a 79 kilogrammban szereplő birkózó a bronzéremért lép majd szőnyegre a moldovai Alexandru Burca ellen.

Eredmények – Birkózó Eb

Selejtezők:
61 kg: Vlagyimir Dubov (bolgár) – Molnár József 8-3
– a következő körben kikapott a bolgár, így József búcsúzott

74 kg: Madalin Minzala (román) – Gulyás Zsombor 2-1
– a románt a következő körben 6-0-ra verte a török Demirtas, ezzel Zsombor kiesett

86 kg: Artur Najfonov (orosz) – Veréb István 5-0
– az orosz lengyelt, olaszt és törököt is megvert, Veréb vigaszágra került

Vigaszági mérkőzés: (Vasárnap magyar idő szerint 10 órától)
86 kg: Veréb István – Zbigniew Baranowski (lengyel)

Fotó: birkozoszov.hu

Ajánlott videó

Olvasói sztorik