Sport

Itt egy magyar bunyós, aki Gedő Györgyöt idézi

Korábban beszámoltunk róla, a 18 éves Bernáth Attila szerdán aranyérmet nyert az olaszországi Roseto degli Abruzziban rendezett ifjúsági ökölvívó Európa-bajnokságon.

Mindez azért nagy szó, mert

  • legutóbb Gálos Roland révén 2013-ban sikerült magyar ökölvívónak ilyesmi,
  • ráadásul egy orosz bunyóst vert 5-0-ra, úgy, hogy kétszer számoltak Dmitrij Batjajra, ami azért a nagy nemzet bokszolóival igencsak ritkán fordul elő.

Az ifjú titánt egyre többen hasonlítják Gedő Györgyhöz. Már csak testfelépítésük okán is, hiszen Attila a 49 kilogrammos súlycsoportban bunyózik és a nagy előd is papírsúlyban (48 kg) nyert olimpiát 1972-ben.

Az újdonsült Európa-bajnokot Ch. Gál András, a magyaridok.hu szakírója kapta el a a siker után már itthon, a Liszt Ferenc reptéren. Bernáth úgy fogalmazott, az Eb-döntőben nem csinált mást, csak megfogadta az edzője tanácsát, aki ugyan nem lehetett ott vele Olaszországban, de azért felhívta a meccs előtt és azt javasolta, Attila, csinálj egy kis háborút!

Hát csináltam…

A Bernáth családban tizenegy gyerek van – hat lány, öt fiú. Debrecen mellett élnek és nem Krőzusok. Attila kilenc évesen, 28 kilósan kezdett bunyózni. Kezdetektől fogva Salánki László az edzője, aki rögtön látta, hogy ügyes, robbanékony. Az edző kezdetektől fogva nap, mint nap viszi edzésre tanítványát.

Az utóbbi évek legnagyobb magyar tehetsége tizedik osztályos tanuló egy debreceni, két tanítási nyelvű – angol, német – iskolában.

Sok közöm nincs a tanuláshoz, de amikor belépek a ringbe, érzem, hogy az az én világom. Bejön az ellenfelem a szorítóba, beleverek a fejébe, de én is bevállalom a pofonokat, nem félek senkitől. A fájdalmat jól tűröm, most is kaptam azért a négy meccsemen, sajog az állam, a fülem, de nem érdekel, az aranyérem mindenért kárpótol. Meccsen még sohasem küldtek padlóra, remélem, nem is fognak ezután sem

– fogalmaz kendőzetlenül a fiatalember, aki nagy álmokat szövöget.

Salánki mester amondó, Attilának ki kell jutnia a 2020-as olimpiára 49 kilóban. Két évük van rá, és jó úton haladnak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik