Sport

A magyar hokisokat az sem zökkentette volna ki, ha leszakad az ég

Nem volt könnyű szülés, de ezt tudtuk előre, hogy így lesz, a lényeg, hogy a magyar jégkorong-válogatott 3-2-re legyőzte Olaszországot, így a divízió I-es világbajnokság második fordulójában megszerezte első sikerét.

Hogy értékén tudjuk kezelni a győzelmet: az olaszok tavaly még az A csoportban játszottak, és a mostani meccsen kétszer is vezettek ellenünk,

ráadásul 39-22-re jobbnak bizonyultak a kapura lövési statisztikában, szerencsére gólokból mi ütöttük a többet.

“Hogy miben volt más ez a meccs, mint a kazahok elleni? Szereztünk három gólt”

– foglalta össze bölcsen a lényeget a csapatkapitány Vas János, aki 1-2-es állásnál nagyon fontos gólt ütött.

“Szerintem a kazahok ellen is nagyon jól játszottunk, és most is. Az első meccs után mondtam, hogy ilyen játékkal jönni fognak a pontok, és szerencsére most meg is szereztük mind a hármat. A hat csapat között nagyon minimális különbségek vannak, és apróságok döntik el a meccseket. Az külön öröm, hogy az utolsó két harmadot meg tudtuk nyerni, ez már nagyon kellett a csapatnak, mindenkinek nagy kő esett le a szívéről. Bebizonyítottuk, hogy tudunk gólt lőni és 60 percen keresztül jól játszani” – értékelt Vas.

Sofron István gólt ugyan nem szerzett, de ő készítette elő első vb-gólunkat, amikor a második harmad elején remek passzal lepte meg Sarauer Andrew-t. “Egyetértek Vas Jankóval, az első meccsen kikaptunk ugyan, de nagyon jól játszottunk, sajnos egy ötperces rövidzárlat megpecsételte a sorsunkat.

Akkor is kaptunk egy szerencsétlen gólt, az olaszok ellen pedig két pecheset, de mentünk előre, megbeszéltük, hogy bármi történik, ha leszakad az ég, akkor is tesszük a dolgunkat. Úgy érzem, a csapat most megmutatta, mire képes.

Azért is nagyon jó ez a győzelem, mert látjuk, milyen szoros a mezőny, nehéz megtippelni, ki juthat fel és ki esik ki, de mi most tettünk egy lépést felfelé” – magyarázta a Villachban légióskodó Sofron, aki azért óvatosságra intett mindenkit, példának felhozva az olimpiai kilencedik szlovénokat, akik két vereséggel állnak.

A csatár szerint ezen a vébén minden találkozó olyan, mint egy rájátszásban a hetedik mérkőzés, de ha így játszunk, akkor nem lehet gond a továbbiakban. “A kazahok ellen nem tudtunk betalálni, emiatt éreztem a nyomást a csapaton, hogy csak legyen meg végre az első gólunk.

Nagyon rossz a jégminőség, többször is elhagytuk a meccsen a korongot, és meleg van a csarnokban, de most ezeket a zavaró tényezőket is sikerült kikapcsolni”.

Sofron azt várja a szerdai folytatásból, hogy a szlovénok nekünk fognak esni, de azt ígérte, nem hagyják majd magukat, hiszen 7-8 ezer szurkolóval a háta mögött a magyar csapat komoly támogatást élvez, még akkor is, ha most a meccs végén már mindenki minden nyílásán át kapkodta a levegőt.

A hátvédek képviseletében Stipsicz Bence nyilatkozott, aki Vas gólját nevezte meg a fordulópontnak, amikor 55 másodperccel a második olasz találat után sikerült egyenlíteni, és ez visszaadta a lendületét a válogatottnak. “Az olaszok sokkal jobban kinyíltak, mint a kazahok, nem voltak annyira kompaktak, próbáltak letámadni minket, de mi is ezt a stílust játsszuk, és készültünk is rá, hogy ezzel operálnak majd. Az tény, hogy az jobban fekszik nekünk, ha az ellenfél így játszik”.

Stipsicz szerint ahogy a szlovénoknak, úgy nekünk is élet-halál meccs lesz a szerdai,

és nem érdemes kiindulni az ellenfél két vereségéből, még akkor is, ha kétségtelenül meglepő, hogy az egyik favorit ennyire beragadt.

“Nincs olyan, hogy egy meccsel teljesen elégedettek lehetünk, most is voltak kisebb hibák, ezek a tornák arról szólnak, hogy ezeket ki kell javítani a lehető leggyorsabban, és a jó dolgokat továbbvinni a következő meccsre”.

A magyar válogatott a keddi pihenőnapját követően szerdán a szlovénokkal, csütörtökön a lengyelekkel játszik. A világbajnokságot a britek elleni szombati összecsapással zárja a házigazda.

Divízió I-es jégkorong-világbajnokság, 2. forduló:

Magyarország – Olaszország 3-2 (0-1, 2-1, 1-0)
gólszerzők: Sarauer (22.), Vas J. (33.), Sebők (42.), illetve Traversa (5.), Larkin (32.)

Az állás: 1. Kazahsztán 3 pont/1 mérkőzés (3-0), 2. Nagy-Britannia 3/1 (3-1), 3. Olaszország 3/2 (5-4), 4. Lengyelország 3/2 (5-5), 5. Magyarország 3/2 (3-5), 6. Szlovénia 0/2

A nyitóképen a magyar jégkorong-válogatott tagjai ünneplik az olaszok elleni győzelmet. Fotó: Kovács Tamás / MTI

Ajánlott videó

Olvasói sztorik