Sport

Világbajnok kajakosunk Dél-Afrikában zúzta össze magát

Boros Adrián egy helyi társával vett részt a kétnapos Umkomaas Marathonon. Vezető pozícióban egy szikla felborította a hajójukat, amely nemcsak a hajót és a lapátokat zúzta szét, de a két sportolót is. Mégis happy and a vége.

A kajakos Boros Adrián Dél-Afrikában lapátol már vagy két hónapja. Az ország kajakosai nem rosszak a Magyarországon is ismert gyorsasági szakágban, de arrafelé létezik egy más válfaja is a kajaknak. A vadvízi, az úgynevezett river marathon, amely nem csak turisztikai szempontból népszerű ott, hanem tömegrajtos versenyeket is rendeznek, és komoly pénzdíjjal ösztönzik a résztvevőket.

A 2015-ös győri maraton világbajnokságon aranyérmes sportolónk ezeken próbálkozott helyi társával, Carl Foscherrel – számolt be a kajakkenusport.hu.

Indultak és második helyen végeztek a világ egyik legveszélyesebb kajakviadalán, a Dusi Marathonon, de az embert próbáló non-stop Dusin is ezüstérmet nyertek.

Az idei utolsó dél-afrikai megmérettetésükön, az Umkomaas Marathonon az első nap 38, míg a másodikon 36 kilométert kellett megtennie a mezőnynek. A rajtot kiválóan elkapták Borosék, az első napon végig az első-második helyen álltak, majd a második nap elején is vezettek. Aztán beütött a krach: egy nagy, víz alatti szikla felborította a hajójukat. Ez egy 500 méteren keresztül tartó zúgó közepén borultak, a sok szikla pedig nemcsak a hajót és a lapátokat zúzta szét, de a két sportolót is.

Egy kis ízelítő, miről is van szó valójában:

Boros három sziklának ütötte neki a víz, a keze sérült meg fájdalmasan, de társamnak, Carlnak nagyobb baja lett. Partra érést követően nem tudott lábra állni, először azt hitte, eltört a lába, öt percig feküdt a fűben. A versenyen útközben nincs segítség, mindenki saját felelősségére indul. Vagy lemész a folyón, vagy ott maradsz, senki nem megy érted.

„Visszatettem valahogy Carlt a darabokban lévő hajóba, és mivel nem a lábfeje sérült, így tudott kormányozni. Végül negyedikek lettünk. Mindent összevetve nem rossz ez az eredmény, de meg lehetett volna nyerni a versenyt. Szomorú vagyok kicsit, viszont annak örülök, hogy legalább egyben vagyunk” – elevenítette fel az eseményeket a magyar kajakos.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik