Sport

Hollandia ellen köszön el Görbicz-től a válogatott

A magyar női kézilabda-válogatottra komoly erőpróba vár az Európai-selejtezőn: kétszer is összeméri erejét a holland csapattal. A mieinknél Szucsánszki Zita, Szekeres Klára sincs a csapatban, de az egyik legnagyobb hiányzó kétség kívül a győriek világklasszis irányítója, Görbicz Anita lesz.

A 34 éves játékos a tavalyi világbajnokságon, a Franciaország elleni kiesés után némileg váratlanul jelentette be, hogy  lemondja a válogatottságot. A Görbicz fémjelezte magyar csapatnak így a klasszis irányító nélkül kell boldogulnia a jövőben, de méltó módon búcsúzik majd a szövetség a remek kézilabdázótól a csütörtöki Hollandia elleni selejtező előtt.

Különleges alkalom a mérkőzés, mert 233 mérkőzés és 1111 gól után elbúcsúztatjuk a magyar női válogatott történetének egyik legnagyszerűbb játékosát és a nemzeti csapat gólkirálynőjét, Görbicz Anitát. A köszönet első szavai ezért Görbicz Anitát illetik, hiszen az elmúlt bő másfél évtizedben ő volt az, akire mindig támaszkodhatott a magyar női kézilabdázás és a magyar válogatott, ő volt az, aki annyiszor átsegítette a csapatot a nehéz helyzeteken és aki győzelemre vezette a nemzeti együttest. Anitára klubjában még sok komoly feladat és mérkőzés vár, a válogatottban azonban számára és számunkra is lezárult egy fejezet, amelyre mindig jó szívvel emlékezhetünk vissza. Egy történet tehát véget ér, ezzel együtt azonban kezdődik egy új, amely mindenkinek új feladatot ad, elsőként már a hollandok elleni találkozón.

– mondta Novák András, az MKSZ főtitkára.

Az érzelmes búcsúra a csütörtökön este hat órakor kezdődő mérkőzés előtt kerül sor Győrben.

A kapitány sem tudta rábeszélni Görbiczet a folytatásra
A szövetségi kapitány szerette volna marasztalni az irányítót, de Görbicz Anita hajthatatlan volt.

Görbicz Anita 2002-ben mutatkozott be a magyar nemzeti csapatban: két olimpián, hat világbajnokságon és hat Európa-bajnokságon volt a magyar válogatott meghatározó játékosa. Első négy világbajnokságán a torna legjobb irányítójának választották. A Nemzetközi Kézilabda-szövetségtől elnyerte A világ legjobb női kézilabdázója-címet 2005-ben.

Az Európa-bajnoki selejtezősorozat 7. csoportjában a holland és a magyar válogatott mellett Fehéroroszország és Koszovó szerepel, az első és a második, valamint a hét csoport legjobb harmadik helyezettje jut ki a decemberi, franciaországi kontinenstornára.

Európa-bajnoki selejtező, 7. csoport, 3. forduló

Március 22., 18.00: Magyarország–Hollandia

A csoport állása: 

1. Hollandia 4 pont (+40)
2. Magyarország 4 (+32)
3. Fehéroroszország 0 (–19)
4. Koszovó 0 (–53)

A magyar válogatott kerete:
Kapusok: BÍRÓ Blanka (FTC-Rail Cargo Hungaria), JANURIK Kinga (Érd), KISS Éva (Győri Audi ETO)
Jobbszélsők: BÓDI Bernadett (Győri Audi ETO), FALUVÉGI Dorottya (FTC-Rail Cargo Hungaria), LUKÁCS Viktória (FTC-Rail Cargo Hungaria)
Jobbátlövők: HORNYÁK Dóra (FTC-Rail Cargo Hungaria), KARNIK Szabina (MTK Budapest), KOVÁCS Anna (Dunaújvárosi KKA), TOMORI Zsuzsanna (Győri Audi ETO)
Irányítók: KOVACSICS Anikó (FTC-Rail Cargo Hungaria), TÓTH Gabriella (Érd)
Beállók: KISFALUDY Anett (Érd), SIRIÁN Szederke (DVSC-TVP), SZABÓ Laura (Érd)
Balátlövő: HÁFRA Noémi (FTC-Rail Cargo Hungaria)
Balszélsők: MÁRTON Gréta (FTC-Rail Cargo Hungaria), PUHALÁK Szidónia (Győri Audi ETO), SCHATZL Nadine (FTC-Rail Cargo Hungaria)

Szövetségi kapitány: Kim RASMUSSEN

A MAGYAR VÁLOGATOTT TOVÁBBI PROGRAMJA

4. forduló:
Március 25. 16:00, Eindhoven: Hollandia-Magyarország (tv: Sport1)

5. forduló:
Május 30.: Koszovó-Magyarország

6. forduló:
Június 2.: Magyarország-Fehéroroszország

A csoport 1-2. helyezettje, valamint a hét selejtezőcsoport legjobb harmadikja jut ki az Európa-bajnokságra.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik