Sport

A gyorskorisok nem szeretnék szénné égetni a versenyzőiket

Bánhidi Ákos csapatmenedzser szerint speciális feladatot jelentett az olimpiai sikerek után megfelelő állapotba hozni a rövidpályás gyorskorcsolyázókat a montreali világbajnokságra, melyet aztán Liu Shaolin Sándor révén a nehézségek ellenére is történelmi eredménnyel zárt a csapat.

A válogatott edzője az M4 Sport Sportreggeli című műsorában kedden elmondta, hogy fizikailag és pszichésen is megpróbálták felkészíteni a sportolókat, de nem volt egyszerű a helyzetük. Mindössze kilenc nap állt rendelkezésre a kanadai utazásig, két női versenyzőnek, Jászapáti Petrának és Bácskai Sára Lucának pedig annyi sem, hiszen ők egy héttel korábban a junior vb-n szerepeltek.

A vb minden évben az év legfontosabb versenye, kivéve az olimpiai évet. Tehát most ez egy kicsit háttérbe szorult. Ezért felemásra sikeredtek ezek az eredmények, de ebbe mindenképpen be kell kalkulálni, hogy az olimpiai sikerek után voltunk

– fogalmazott Bánhidi, aki gyermeke születése miatt ezúttal nem utazott el a válogatottal.

A szakember ugyanakkor külön kiemelte, hogy Liu Shaolin Sándor összetettben nyert ezüstérme történelmi, mivel ebben a számban eddig a harmadik hely volt a legjobb magyar eredmény, amit szintén ő ért el. Az idősebbik Liu-fivér második helye azt is jelentette, hogy nem szakadt meg a magyar rövidpályás gyorskorcsolyázók nagy sorozata, ugyanis az elmúlt három évben egyetlen olyan világverseny sem volt, melyen ne szereztek volna érmet a magyarok.

Bánhidi Ákos arról is beszélt, hogy most a versenyzőkre nagyobb pihenés vár, a szakmai stáb tagjainak pedig értékelniük kell az elmúlt időszakot és a legfontosabb feladatuk a “hogyan tovább” megtervezése. Szerinte az elmúlt évek túlfeszített tempóján kicsit lazítani kell, s ha a következő játékokon is legalább ilyen sikeresen akarnak szerepelni, az újabb olimpiai ciklus első évében nem foghatnak bele olyan lendülettel a munkába, mint az elmúlt években.

Mint mondta, nem szeretnék “szénné égetni” a versenyzőiket, ugyanakkor hangsúlyozta azt is, hogy a gyeplőt nem akarják teljesen elengedni, hiszen jövőre is szeretnének jó eredményeket, s tartaniuk kell a lépést a világgal.

A szaki, aki nélkül Liu Shaolin Sándorék nem lennének olimpiai bajnokok
A 2002-es olimpián még versenyzőként képviselte Magyarországot. 2012-ben és 2016-ban szürke eminenciásként. Név nélkül, ismeretlenül, a háttérből.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik