Sport
Mezőkövesd, 2016. június 5.
Tállai András, a Mezőkövesd Zsóry FC elnöke, a Nemzetgazdasági Minisztérium parlamenti és adóügyekért felelős államtitkára beszédet mond a labdarúgó Merkantil Bank NB II, 30. (utolsó) fordulójában játszott Mezőkövesd - Dunaújváros mérkőzés után tartott ünnepségen Mezőkövesden 2016. június 5-én. A hazai csapat 4-0-ra legyőzte a Dunaújvárost, így feljutott az élvonalba.
MTI Fotó: Vajda János

Kabaréelemek Tállai csapatának tao-pályázataiban

24.hu
24.hu

2018. 03. 16. 10:38

A mezőkövesdi sportegyesület nagy feltűnést keltett, amikor kiderült: Ónod, Mályi, Hejőszalonta és a Mezőkövesdi Zsóry SE szinte azonos szövegű pályázattal jutott forráshoz az Európai Unió terület- és településfejlesztési programjából (TOP). Úgy látszik, a módszer elfogadottá vált a városban, a futballklubnál gyakorlat az „egyenszövegezés”.  Tállai András régi bizalmasa, a ma már hivatalos közszolgálati jogviszonyt nem viselő, ám a Borsod megye 7-es választókerületében az országgyűlési képviselő „megbízottjaként” emlegetett Bocsi Anna vezeti a Mezőkövesd Zsóri FC Kft.-t és a hozzá tartozó nonprofit vállalkozást. Bocsi a Mezőkövesd Zsóry pénzügyeit 2014 óta szinte egyedül menedzseli.

Az elmúlt négy évben legalábbis a klub – és a sportegyesület – látványsport-támogatás (tao) pályázataira csak az ő szignója került rá. Az első osztályú klub maga töltötte fel hivatalos honlapjára a tao-pályázatokat, amelyekből kiderül: a mezőkövesdi futballcsapat éveken keresztül juthatott hozzá – sokszor azonos szövegű pályázatnak köszönhetően – különböző mértékű közpénzhez, minden esetben vitatható adattartalmú és hitelességű pályázatok alapján. Szemléltetésképp érdemes kiemelni a beszámolókat, és az öt kérdést, öt választ tartalmazó programbemutatók „a sportfejlesztési program lehetséges társadalmi és gazdasági hatásai (különös tekintettel azok időbeni realizálódására), a várt előnyök és a figyelembe veendő kockázatok megjelölése” pontjait.

Ezek mindegyikében az áll ugyanis:

Az utánpótlás-nevelési rendszer kiépítése, a bázis kiszélesítése, a szabadidős labdarúgás élettel való megtöltése, ezáltal a labdarúgás népszerűsítése jó úton halad. Az amatőr futballklub a város kultúrájának, mindennapjainak része. A szimbiózisban élő működő labdarúgással foglalkozó szervezetekben van elszántság és akarat, hogy a megkezdett munkát tovább vigyük, és magasabb szintre emeljük.

Ez csupán egyetlen példa számos egyezést mutató szövegrészletekre, amelyek az évek során sem változtak a Bocsi Anna által jegyzett pályázati anyagokban. Pontosan ezeket a mondatokat használták ugyanis 2013-ban, 2014-ben,  2015-ben és 2016-ban is. Csak 2017-ben változtattak a szövegezésen, akkor viszont a klub történetének legnagyobb tao-támogatása volt a kreativitás jutalma. Ráadásul, a mezőkövesdi futballklubot működtető cég mellett a Mezőkövesd Zsóry SE is szerencsét próbált, és nyert is, nem keveset. A Magyar Labdarúgó Szövetség (MLSZ) kimutatásai szerint  2011-től kezdődően a felnőtt csapat támogatásai mellett több mint 400 millió forintot vehetett fel a klub utánpótlás-nevelésével foglalkozó egyesülete is.

2011: 71 561 616 forint.

2012: 67 508 503 forint.

2013: 79 476 946 forint.

2014: 82 107 830 forint (itt különbözik a jóváhagyott támogatás és a kiadott támogatási igazolás összege, kicsit kevesebbhez jutottak hozzá végül: 79 599 830 forint).

2015: 70 076 092 forint.

2016: 36 663 215 forint.

Miként a profiknál, úgy a sportegyesületnél sem variálták a pályázati anyagokat éveken keresztül, így rendre találkozhatunk a helyenként megmosolyogtató szövegezéssel:

Fő célunk az volt, hogy az U13-nál idősebb korosztályokban saját csapatot indítsunk a jelenlegi szezonban, amelyet sikeresen teljesítettünk az aktív toborzásnak köszönhetően.

Tállai András, Orbán Viktor, Bocsi Anna
(Fotó: Facebbok/Tállai András)

Az idevágó hivatalos dokumentumok csak 2014-től találhatók meg a Mezőkövesd Zsóry FC honlapján, ám 2017-ig ezt a „célt” mindegyik pályázatban megtalálhatjuk. Ahogy a felnőtt futballcsapat esetében, úgy az egyesületi támogatáskérelemnél is a múlt év a vízválasztó, 2017-ben ugyanis frissítettek kicsit a dokumentumokon. Feltűnő lehet továbbá 2015-ből és 2016-ból a következő sor is:

Klubunk utánpótlásrendszerében az általános iskola alsó osztályos korosztályától kezdve, vagyis 7 évesektől a felnőttekig tartó korcsoportban összesen 13 UP csapatot működtet a klub, melyet szeretnénk tovább növelni

– írták 2015-ben, ám egy évvel később a 13 utánpótláscsapatból már mindössze 11 indult.

Klubunk utánpótlásrendszerében az általános iskola alsó osztályos korosztályától kezdve, vagyis 7 évesektől a felnőttekig tartó korcsoportban összesen 11 UP-csapatot működtet a klub, melyet szeretnénk tovább növelni

– állt a pályázati anyagban egy évvel később.

Az mfor.hu összegzése szerint egyértelmű, hogy a NAV-elnök klubja az Orbán-kabinet által kidolgozott sportfinanszírozási rendszer harmadik legnagyobb nyertese a felcsúti Puskás Akadémia és a Mészáros Lőrinc vejéhez, Homlok Zsolthoz is szorosan kötődő szombathelyi Illés Akadémia mögött.  A támogatások mennyisége tehát nagy, miként a furcsaságoké is. Az elszámolások sok különleges tételt és árat rejtenek. Egy „kapusmez-nadrág garnitúra” kerülhet 9536 forintba, a Bepanthen Plusz kenőcs nagy tételben biztosan olcsóbb, így az 572 forintos ár sem feltűnő. Ám az már

nehezen érthető, mi történt 2014-ben, amikorra a pályázatokban az árak feltűnően alacsonnyá változtak: a Bepanthen Plusz darabjára ekkor mindössze 67 forintot számoltak, a Nikoflex nevű kenőcsért pedig 17 forintot, miközben jelenlegi, 2018-as kereskedelmi ára 1199 forint.

Van példa persze nehezen érthető drágulásokra is: Mezőkövesden kezdetben ugyanis rendkívül olcsón szerezték be a labdákat, egy idő után viszont több tízszeres árakat tüntettek fel minden darabért. 2013-ban egy szabvány, „ötös labda” darabjáért még 3814 forinttal számolt a klub, míg ez 2014-re 90 százalékkal csökkent, 378 forintra. 2015-ben ismét drágult, akkor 454 forintos darabáron számoltak. 2016-ban pedig már 10 ezer és 26 ezer forintos labdaárakat írtak a pályázati anyagba. 2017-ben pedig ezek a rubrikák teljesen üresen maradtak. Eközben a sportegyesületnél 2014-ben az ötösökre darabonként 2847 forintot, 2015-ben 3991-et, 2016-ban 3893-at, meccslabdára 11679 forintot számoltak el.

Kérdéseinkkel természetesen megkerestük a gazdasági társaságokat képviselő ügyvezetőt. Bocsi Anna azt válaszolta: „Az Ön által 2018. február 06. napján megküldött elektronikus levélben foglaltak vonatkozásában tájékoztatom, hogy nincs olyan státuszom, amely alapján közszereplőnek minősülök, erre tekintettel nem járulok hozzá ahhoz, hogy a személyem, akár újságban, újságcikkben, akár más médiaorgánumban megjelentetésre kerüljön. Kérem ezért a T. Újságírónőt, hogy az Ön által készített cikkben a személyemet érintő kérdések taglalásától eltekinteni szíveskedjék, nem áll szándékomban interjút adni és ennek megfelelően nincs értelme és nem is kívánok a megküldött kérdések kapcsán nyilatkozni.  Továbbá tisztelettel kérem Önt és a T. Megbízóját, hogy szíveskedjenek tartózkodni a személyemet érintő adatok, információk médiaorgánumokban történő megjelentetésétől.”

Debrecen, 2016. november 5.
Debreceni támadás a labdarúgó OTP Bank Liga 15. fordulójában játszott Debreceni VSC - Mezőkövesd Zsóry FC mérkőzésen a debreceni Nagyerdei Stadionban 2016. november 5-én.
MTI Fotó: Czeglédi Zsolt
Debreceni támadás a labdarúgó OTP Bank Liga 15. fordulójában játszott Debreceni VSC – Mezőkövesd Zsóry FC mérkőzésen a debreceni Nagyerdei Stadionban 2016. november 5-én.
(Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt)

A Bocsi Anna által vezetett és képviselt cég és egyesület az MLSZ adatai szerint összesen 2 milliárd 206  millió 381 ezer forint közpénzhez jutott a tao-pályázatoknak köszönhetően. Ebben az összegben nincsenek benne azok az állami, kormányzati sportcélú fejlesztési támogatások, amelyeknek köszönhetően például a Mezőkövesd Zsóry stadionja megépülhetett, de például az önkormányzati támogatások sem.

A 168 óra cikke pedig a szponzorok hátterét és motivációját kutatja. A lap részletesen foglalkozik azzal, hogy a futballcsapat szponzorai jól járnak a borsodi 7-esben, azaz Tállai András választókerületében: a főként Mezőkövesden közbeszerzést, uniós pályázati forrásokat elnyerő cégek rendre feltűnnek a Mezőkövesd Zsóry FC támogatói között.

 Sebestyén Roland, Biró Marianna (A cikk a Transparency International Magyarország Alapítvány oknyomozó újságírói mentorprogramjának keretében készült)

Kiemelt képünkön: Tállai András, a Nemzetgazdasági Minisztérium államtitkára. Fotó: MTI/Vajda János

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Kommentek

LOS ANGELES, CA - JANUARY 15: Kayla Kohn, right, a 12 grade english teacher at The Accelerated Schools, a community of public charter schools in South Los Angeles joins fellow teachers as they picket outside the school on second day of the Los Angeles school teachers strike on January 15, 2019 in Los Angeles, California. (Photo by Al Seib / Los Angeles Times via Getty Images)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.