Sport

Felcsútra még Mongóliából is érkezik futballista

De nem csak Dzsingisz kán hazájában terjeszkedik a magyar futball. Kínából, Koszovóból és a történelmi határokon belülről is importálunk játékost. Sokat.

Egészen aprólékosan összeszedett összeállítást közölt az index.hu a magyar labdarúgás utánpótlásnevelésének legújabb fordulatáról. Kiderült, a magyar futball oly mértékben terjeszkedik a határon túl is, hogy immár a világban is nagyhatalomnak számítunk, már ami a 18 év alatti külföldi állampolgárságú játékosok Magyarországra igazolását illeti.

Az elmúlt hét évben összesen 1132 utánpótláskorú futballista nemzetközi átigazolásához, illetve leigazolásához kaptak engedélyt magyar klubok, ezzel negyedikek vagyunk a FIFA-rangsorban.

Az ifjú titánok, akik mit sem sejtenek a magyarországi utánpótlás képzés elmúlt három évtizedének leszálló ágáról,  eredménytelenségéről, többségében a történelmi határokon belülről érkeznek, így Ukrajna, Szlovákia, Szerbia, Szlovénia magyarlakta területeiről. Burgenlandból véletlenül sem akarnak a tehetséges osztrák gyerekek hazánkban futballozni.

A legnagyobb importőrök:

  • Kisvárda – Várda Labdarúgó Akadémia: 7 ukrán állampolgár
  • Tarpa SC – A Kárpátaljai Labdarúgó Szövetség elnöke, Ivan Duran szerint az ott nevelkedő 180 fiatalból 165 kárpátaljai
  • ZTE – Szlovéniából érkeznek ide gyerekek
  • Győr – 11 szlovák nemzetiségű játékos
  • Puskás Akadémia – Erdélyből, a Székelyföldi Akadémiáról, Szerbiai Topolyáról, Szlovákiából. De Koszovóból is, erről maga a koszovói minisztérium honlapja számolt be.

A cikk állítja, nem csak a közelből importálunk. Felcsút már Kínába is betette a lábát, több csapattal is kötöttek megállapodást és Mongóliában is kutatnak a „jövő klasszisai után”, hiszen 2016-ban négy játékos is érkezett a keleti országból a Puskásba.

A cikk állítja, ezek a fiatalok általában maximum egy évet töltenek az akadémián, és nem is igazolják le őket. Így aztán nem is jelennek meg az MLSZ-statisztikában. Ettől függetlenül itt vannak, illetve a koncepció szerint a legtehetségesebbnek egy év után szerződést kínálnak.

Szemfényvesztés, ami Felcsúton zajlik
A Puskás Akadémia a hétvégi bajnokin tíz külföldi labdarúgóval ért el döntetlent a DVSC ellen. Képzelt riport a pálya széléről.

A többszörös mongol utánpótlás válogatott, 17 éves Ganbor Ganbayart annyira jónak találták, hogy a Puskás Akadémia 2017 májusában arról számolt be, leigazolják az utánpótláshoz. A mongol szövetség 2017. július 24-i sajtótájékoztatója szerint a Puskás Akadémia meg is vásárolta a játékjogát 600(!) euróért. A Facebook-fotói alapján Ganbayar ősszel Magyarországon tartózkodott, az MLSZ-adatbankban viszont nyoma sincs – állítja az Index.

Az ulánbátori UB Post cikke is, amiből kiderül, hogy a felcsútiak rendes válogatókat szervezve keresik a Góbi sivatagban a tatár Puskást:

Májusban rendezte második válogatóját mongol labdarúgók számára a magyar Puskás Ferenc Labdarúgó Akadémia, a Mongol Labdarúgó Szövetség együttműködésével. A kiválasztásra Mongóliába utaztak a Puskás Akadémia szakemberei, akik 55 utánpótláskorú játékos közül válogattak. A fiatalok Töv, Szühebátor, Darhan Úl és Orhon megyékből, illetve Ulánbátorból érkeztek.

A mongol futballszövetség már említett sajtótájékoztatója szerint 2017-ben csak ketten jöttek: “A kiválasztáson a Darkhan-Uul megyei P. Uuganbayar, és A. Dulguun a Deren klubból feleltek meg az előírt követelményeknek”. Utóbbi játékos Felcsútról posztolt januárban:

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik