Sport

Minden fizikai törvényt átír tízmilliók új, félkarú példaképe

Az év sztorija lehet Shaquem Griffin, a mindössze 22 éves amerikai focista, aki a 2018-as szezontól nagy valószínűséggel az NFL-ben folytatja nem mindennapi pályafutását. A fiatal védőjátékosnak egy amnionköteg-szindróma nevű rendellenesség miatt nem fejlődött ki rendesen a bal karja, sőt az elviselhetetlen fájdalmai miatt négyéves korában amputálni kellett a bal kezét.

Fogyatékossága nem állíthatta meg, a sportnak szentelte az életét, több mindenben is kipróbálta magát, majd az amerikai futball mellett tette le a voksát. Ez olyannyira jól sikerült, hogy 2016-ban konferenciája legjobb védő játékosának, idén pedig az egyik januári egyetemi döntő, a Peach Bowl legértékesebb védőjének választották.

Úgy alakult, hogy épp azon a poszton – linebacker – játszik, ahol a legtöbbet ütköznek a játékosok, így már sokak szerint az is csoda, hogy az NFL kapujáig eljutott. Pedig már csak egy lépésre van az álmától.

Február 27. és március 5-e között rendezték a liga szokásos felmérőjét, a combine-t, ahol a legtehetségesebb és legjobb fiatalok különböző ügyességi-, gyorsasági- és erőpróbákon vesznek részt a profi csapatok megfigyelői előtt. Noha azt általában mindenki elismeri, hogy főszereplőnk lenyűgözően játszik félkarral, alapesetben nem kapott volna meghívót a rendezvényre, csupán a szerencsének és egy visszalépésnek köszönhette a részvételt.

Shaquem Griffin élt a lehetősséggel, teljesítményével lenyűgözte a sajtót és a szakmát. A ligának, a szakértőknek, de az egyetemes sportvilágnak is bebizonyította, ott a helye a profik között. Nagy utat tett meg idáig, és először saját magát kellett legyőznie.

Az akarat diadala

Nem volt olyan rég, hogy a ritka genetikai betegséggel született kis srác fájdalmai annyira elviselhetetlenek legyenek, hogy egyik éjjel kimenjen a konyhába, hogy levágja ultraérzékeny ujjait. Édesanyja szerencséjére gyorsan eszmélt, inkább elvitte másnap az orvoshoz, aki amputálta az akkor négyéves srác kezét.

Természetesen attól a pillanattól kezdve a társak célpontjává vált, mindennapossá váltak a gúnyolódások, de a már akkor kiemelkedően céltudatos és motivált Griffin sporttal terelte el a figyelmét. Még többen féltették a játékost, hiszen könyörtelen sportágat választott.

Hiába mondták neki, hogy nem fog menni; azt is hozzávágták, hagyja abba, az amerikai foci kétkezes sport, ám ő nem hallgatott a kétkedőkre. Már a középiskolában is bizonyította szenvedélyét, alázatát és tehetségét, ez pedig azt eredményezte, hogy a University of Central Florida egyetemen folytathatta.

Én lehettem volna az az ember, akit maga alá temet a sok-sok negatívum az életében. Nem egy, nem kettő edző és játékos mondta nekem, hogy semmi esélyem érvényesülni a pályán. Ezeket a szavakat, a negatív gondolatokat én mindig extra motivációként használtam. Bármikor, ha valaki azt mondta, erre vagy arra képtelen vagyok, törekedtem rá, hogy bebizonyítsam, én vagyok a legjobb

nyilatkozta a combine előtt tízmilliók új példaképe. Hozzáállásával, filozófiájával és munkamoráljával egycsapásra Amerika kedvence lett.

Fotó: Getty Images

Az NFL-erőpróbán az egyik legnagyobb érdeklődéssel várt szám a fekve nyomás. A kiválasztottaknak 102 kilogrammal kell minél többször teljesíteni. Griffin ezt csak úgy csinálhatta meg, ha a csonka karjára egy műkezet illesztettek. Sokat azért így sem vártak tőle, ám akik így tettek, óriásit tévedtek.

Shaquem Griffin hússzor nyomta ki a súlyt. Korábban a legjobbja tizenegy volt, ezt sikerült a lehető legfontosabb helyzetben húszra tornáznia. Egy ép és egy csonka karral.

A fiatal linebacker nem lepődött meg, szerényen megjegyezte, hogy továbbra is készen áll, hogy a kétkedőknek megmutassa, merre van az arra.

Számtalan ember van és lesz, aki soha nem fog bennem hinni. Itt van például a fekve nyomás. Azt hitték, maximum ha hármat, vagy négyet, talán ötöt sikerül teljesítenem. Sőt voltak olyanok, akik azt gondolták, egyet sem – erre csináltam húszat. Felvettem a versenyt a többiekkel, és egy lépéssel közelebb kerültem az álmomhoz.

Amerika sokkban

A 22 éves sportember még egyszer odacsapott a kritikusoknak: a 40 yardos (kb. 37 méteres) síkfutáson olyat tett, amilyet az ő posztján még soha, senki.

A távot 4.38 alatt futotta le, amellyel a combine törtélmének leggyorsabb linebackere lett. 

A ligában otthonosan mozgó szakértők, de az edzők, a megfigyelők sem értik, hogyan volt képes erre Griffin. Pontosan olyan időt ért el, mint a tavaly a Seattle Seahawks által draftolt, nála 15 kiloval könnyebb cornerback – ő védekezi le az elkapót, tehát az egyik leggyorsabb posztról beszélünk – ikertesója, Shaquill Griffin.

Kétszer sokkolta a világot, az egyik újságíró azt mondta, ezzel a futással egy előzetesen gondolt jó sztoriból sokkal komolyabbá vált a helyzet. A 4.38 brutális idő, nagyon magasra tette a lécet, az NFL legjobbjai is csak kapkodták a levegőt, a Twitter majdnem lefagyott a reakcióktól, mindenki az új csodabogarat akarja.

Teljesen felpörgettek. A barátaim is ott voltak a lelátón, miattuk is mentem, fantasztikus volt

mondta a futása után Griffin. Sokat látott szakírók nem találnak szavakat, akik meg igen, azt mondják, ez az ember komplett NFL-játékos, nem lehet vitás, a csapatoknak ezt látniuk kell.

Bármi történik a májusi játákosbörzén (draft), új sztár született az Egyesült Államokban. Griffin minta, egyedi stílusával, mindent felülíró alázatával és pozitív hozzáállásával már most példát állított a hozzá hasonló nehézségekkel küzdő fiataloknak és felnőtteknek egyaránt. Ha csak egy picit több szülő beszél otthon a témában a gyerekével, már megérte.

Annyi biztos: itt van egy félkarú srác, aki készül bebizonyítani, hogy lehetetlen nem létezik. Magát már legyőzte, most a világon a sor.

Névjegy

Név: Shaquem Griffin
Születési idő: 1995.07.20.
Poszt: linebacker
Magasság: 185 cm
Súly: 103 kg

Elismerései: az AAC legjobb védekező játékosa (2016), egyetemi bajnok (2017), Peach Bowl-bajnok (2018), Peach Bowl védekező MVP (2018)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik