Sport
ATLANTA, GA - JANUARY 01: Shaquem Griffin #18 of the UCF Knights celebrates after sacking Jarrett Stidham #8 of the Auburn Tigers (not pictured) in the third quarter during the Chick-fil-A Peach Bowl at Mercedes-Benz Stadium on January 1, 2018 in Atlanta, Georgia.   Kevin C. Cox/Getty Images/AFP

Minden fizikai törvényt átír tízmilliók új, félkarú példaképe

Sebestyén Roland
Sebestyén Roland

újságíró. 2018. 03. 07. 09:00

Korábban a témában:

Az év sztorija lehet Shaquem Griffin, a mindössze 22 éves amerikai focista, aki a 2018-as szezontól nagy valószínűséggel az NFL-ben folytatja nem mindennapi pályafutását. A fiatal védőjátékosnak egy amnionköteg-szindróma nevű rendellenesség miatt nem fejlődött ki rendesen a bal karja, sőt az elviselhetetlen fájdalmai miatt négyéves korában amputálni kellett a bal kezét.

Fogyatékossága nem állíthatta meg, a sportnak szentelte az életét, több mindenben is kipróbálta magát, majd az amerikai futball mellett tette le a voksát. Ez olyannyira jól sikerült, hogy 2016-ban konferenciája legjobb védő játékosának, idén pedig az egyik januári egyetemi döntő, a Peach Bowl legértékesebb védőjének választották.

Úgy alakult, hogy épp azon a poszton – linebacker – játszik, ahol a legtöbbet ütköznek a játékosok, így már sokak szerint az is csoda, hogy az NFL kapujáig eljutott. Pedig már csak egy lépésre van az álmától.

Február 27. és március 5-e között rendezték a liga szokásos felmérőjét, a combine-t, ahol a legtehetségesebb és legjobb fiatalok különböző ügyességi-, gyorsasági- és erőpróbákon vesznek részt a profi csapatok megfigyelői előtt. Noha azt általában mindenki elismeri, hogy főszereplőnk lenyűgözően játszik félkarral, alapesetben nem kapott volna meghívót a rendezvényre, csupán a szerencsének és egy visszalépésnek köszönhette a részvételt.

Shaquem Griffin élt a lehetősséggel, teljesítményével lenyűgözte a sajtót és a szakmát. A ligának, a szakértőknek, de az egyetemes sportvilágnak is bebizonyította, ott a helye a profik között. Nagy utat tett meg idáig, és először saját magát kellett legyőznie.

Az akarat diadala

Nem volt olyan rég, hogy a ritka genetikai betegséggel született kis srác fájdalmai annyira elviselhetetlenek legyenek, hogy egyik éjjel kimenjen a konyhába, hogy levágja ultraérzékeny ujjait. Édesanyja szerencséjére gyorsan eszmélt, inkább elvitte másnap az orvoshoz, aki amputálta az akkor négyéves srác kezét.

Természetesen attól a pillanattól kezdve a társak célpontjává vált, mindennapossá váltak a gúnyolódások, de a már akkor kiemelkedően céltudatos és motivált Griffin sporttal terelte el a figyelmét. Még többen féltették a játékost, hiszen könyörtelen sportágat választott.

Hiába mondták neki, hogy nem fog menni; azt is hozzávágták, hagyja abba, az amerikai foci kétkezes sport, ám ő nem hallgatott a kétkedőkre. Már a középiskolában is bizonyította szenvedélyét, alázatát és tehetségét, ez pedig azt eredményezte, hogy a University of Central Florida egyetemen folytathatta.

Én lehettem volna az az ember, akit maga alá temet a sok-sok negatívum az életében. Nem egy, nem kettő edző és játékos mondta nekem, hogy semmi esélyem érvényesülni a pályán. Ezeket a szavakat, a negatív gondolatokat én mindig extra motivációként használtam. Bármikor, ha valaki azt mondta, erre vagy arra képtelen vagyok, törekedtem rá, hogy bebizonyítsam, én vagyok a legjobb

nyilatkozta a combine előtt tízmilliók új példaképe. Hozzáállásával, filozófiájával és munkamoráljával egycsapásra Amerika kedvence lett.

Fotó: Getty Images

Az NFL-erőpróbán az egyik legnagyobb érdeklődéssel várt szám a fekve nyomás. A kiválasztottaknak 102 kilogrammal kell minél többször teljesíteni. Griffin ezt csak úgy csinálhatta meg, ha a csonka karjára egy műkezet illesztettek. Sokat azért így sem vártak tőle, ám akik így tettek, óriásit tévedtek.

Shaquem Griffin hússzor nyomta ki a súlyt. Korábban a legjobbja tizenegy volt, ezt sikerült a lehető legfontosabb helyzetben húszra tornáznia. Egy ép és egy csonka karral.

A fiatal linebacker nem lepődött meg, szerényen megjegyezte, hogy továbbra is készen áll, hogy a kétkedőknek megmutassa, merre van az arra.

Számtalan ember van és lesz, aki soha nem fog bennem hinni. Itt van például a fekve nyomás. Azt hitték, maximum ha hármat, vagy négyet, talán ötöt sikerül teljesítenem. Sőt voltak olyanok, akik azt gondolták, egyet sem – erre csináltam húszat. Felvettem a versenyt a többiekkel, és egy lépéssel közelebb kerültem az álmomhoz.

Amerika sokkban

A 22 éves sportember még egyszer odacsapott a kritikusoknak: a 40 yardos (kb. 37 méteres) síkfutáson olyat tett, amilyet az ő posztján még soha, senki.

A távot 4.38 alatt futotta le, amellyel a combine törtélmének leggyorsabb linebackere lett. 

A ligában otthonosan mozgó szakértők, de az edzők, a megfigyelők sem értik, hogyan volt képes erre Griffin. Pontosan olyan időt ért el, mint a tavaly a Seattle Seahawks által draftolt, nála 15 kiloval könnyebb cornerback – ő védekezi le az elkapót, tehát az egyik leggyorsabb posztról beszélünk – ikertesója, Shaquill Griffin.

Kétszer sokkolta a világot, az egyik újságíró azt mondta, ezzel a futással egy előzetesen gondolt jó sztoriból sokkal komolyabbá vált a helyzet. A 4.38 brutális idő, nagyon magasra tette a lécet, az NFL legjobbjai is csak kapkodták a levegőt, a Twitter majdnem lefagyott a reakcióktól, mindenki az új csodabogarat akarja.

Teljesen felpörgettek. A barátaim is ott voltak a lelátón, miattuk is mentem, fantasztikus volt

mondta a futása után Griffin. Sokat látott szakírók nem találnak szavakat, akik meg igen, azt mondják, ez az ember komplett NFL-játékos, nem lehet vitás, a csapatoknak ezt látniuk kell.

Bármi történik a májusi játákosbörzén (draft), új sztár született az Egyesült Államokban. Griffin minta, egyedi stílusával, mindent felülíró alázatával és pozitív hozzáállásával már most példát állított a hozzá hasonló nehézségekkel küzdő fiataloknak és felnőtteknek egyaránt. Ha csak egy picit több szülő beszél otthon a témában a gyerekével, már megérte.

Annyi biztos: itt van egy félkarú srác, aki készül bebizonyítani, hogy lehetetlen nem létezik. Magát már legyőzte, most a világon a sor.

Névjegy

Név: Shaquem Griffin
Születési idő: 1995.07.20.
Poszt: linebacker
Magasság: 185 cm
Súly: 103 kg

Elismerései: az AAC legjobb védekező játékosa (2016), egyetemi bajnok (2017), Peach Bowl-bajnok (2018), Peach Bowl védekező MVP (2018)

Szeretnél személyre szabottan híreket olvasni a mobilodon?
Töltsd le a 24.hu app-ot, és tájékozódj hiteles forrásból megbízhatóan és gyorsan! A 24.hu
vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

A picture taken on October 4, 2016 shows a cameraman walking through the concrete obstacles in the disputed Kosovo-Montenegro border in the village of Cakor, western Kosovo. 
There are no guards in the uninhabited Rugova mountains bordering Montenegro, only sheep on pasture land, but a dispute over defining the borderline could push Kosovo into chaos as the political opposition views the demarcation deal as close to "treason". The tiny Balkan territory, which unilaterally proclaimed independence from Serbia in 2008, last year reached a border demarcation agreement with its western neighbour, but Kosovo's parliament has yet to ratify it.
 / AFP PHOTO / ARMEND NIMANI

Azt sem tudni, hol végződnek Magyarország szomszédai

Kommentek

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.