Sport

Pszichológus kellett Márton Anitának, hogy világbajnok legyen

Márton Anita immár évek óta a nemzetközi elit tagja, a legutóbbi két fedettpályás Európa-bajnokságot megnyerte, míg a 2016-os portlandi vb-n második volt. Saját bevallása szerint megtanult egy mentális technikát, ami segít neki a külvilág kizárásában, hogy magára tudjon koncentrálni. Elmondta, a lökések után leül, és végiggondolja, min kell javítania, s átgondolja a következő dobását.

Márton Anita ezzel a technikával a magyar atlétika első világbajnoki címét szerezte meg pénteken 19,62 méteres országos csúccsal Birminghamben a fedettpályás világbajnokságon.

Történelmi aranyérem, fedettpályás világbajnok Márton Anita
A magyar versenyző a világ idei legjobbjával nyerte Magyarország első fedettpályás világbajnoki címét.

Sportpszichológushoz fordultam, mert rendszeresen előfordult, hogy jó állapotban érkeztem a versenyekre, de nem tudtam kihozni magamból azt az eredményt, ami bennem volt

– mondta a 29 éves atléta hétfőn az M4 Sport csatornán.

Edzője, Eperjesi László hozzáfűzte, fiatalabb korában Mártont a magassága miatt leírták az akkori sportvezetők.

Nagyon örülök annak, hogy kettőnk kitartása meghozta ezt az eredményt. Tehettük volna, hogy elengedjük, és nem küzdünk tovább, megmaradunk magyar szinten. Hittem benne, hogy a munka fogja megmutatni az eredményt, s hogy Anita fizikális képességei is sokkal többre hivatottak. Jó volt ez az út, amin elindultunk, és végigcsináltuk.

– vélte az edző azt is hozzátéve, a versenyzőnek bíznia kell az elvégzett munkában és saját magában, különben nem várható előrelépés.

Kiemelt fotó: MASZ/Horváth György

Ajánlott videó

Olvasói sztorik