Sport

Márton Anita, a magyar sportoló, akit nem nyom agyon a tét

Megvan a magyar atlétika első fedettpályás vb-aranyérme, Márton Anita súlylökésben állhatott a dobogó tetejére. Márton az elmúlt években nagyon megbízhatóan szállította az érmeket a különféle világversenyekről, és közben rendre megmutatta, milyen erős mentálisan, pedig a magyar sportolóknál sajnos ez még mindig nem megszokott.

Márton Anita erősen kezdte a 2018-as évet, hiszen a németországi Sassnitzban 18,87 méteres dobással győzött, ami akkor az év legjobb eredményének számított. A fedettpályás vébé nevezési listáján a második helyen találtuk a nevét, csak a jamaicai Danniel Thomas-Dodd előzte meg, aki idén egyedüliként jutott 19 méter fölé (19,05).

Márton legjobbja 19,33 méter volt fedettpályán, amit a legutóbbi vébén, Portlandban ért el, ezzel a mostani mezőnyben az egyéni rekordokat tekintve a harmadik helyen állt a világbajnok kínai Gong Li-csiao (19,93), valamint a trinidadi Cleopatra Borel (19,48) mögött.

A magyar súlylökő a vébé előtti utolsó versenyén, a szombathelyi országos bajnokságon stabilan dobott, mindegyik érvényes kísérlete 18 méter fölött, és a legjobbjának számító 18,70 méterrel az idei csúcsát is megközelítette, bár utólag nem túl elégedetten értékelte a teljesítményét.

Pár nappal a birminghami vébé előtt Márton azt nyilatkozta,

hogy az edzéseredményei alapján előrébb tart, mint tavaly ilyenkor, és igazán optimistává tette, hogy a hétfői gyakorlás során nagyon jól ment neki.

Mivel a Rióban olimpiai bajnoki címet szerző amerikai Michelle Carter nem volt ott a mezőnyben, úgy érezte, az érmekért Thomas-Doddal, Gong Li-csiaóval és a lengyel Paulina Gubával vívják majd a legnagyobb harcot.

Az első két sorozat még a ráhangolódásról szólt, az ötödik helyről várta a folytatást, aztán a harmadik körben robbantott, és fedettpályás egyéni rekorddal, 19,48-cal állt az élre. A többieket sikerült is sokkolni ezzel a lökéssel, így az utolsó kísérletnek már nem volt tétje, hiszen zsebben volt az aranyérem, ennek ellenére 19,62-nél ért földet a súlygolyó, ami újabb egyéni csúcs, egyben a világ idei legjobbjának számít.


Történelmi aranyérem, fedettpályás világbajnok Márton Anita
A magyar versenyző a világ idei legjobbjával nyerte Magyarország első fedettpályás világbajnoki címét.

Évről évre folyamatosan fejlődött

Márton már a 2010-es dohai fedettpályás világbajnokságon is ott volt, 17,34 méteres eredménye azonban kevés volt a döntőhöz, ahhoz ugyanis 18,50-et kellett dobni.

Négy évvel később, a lengyelországi Sopotban már döntősnek mondhatta magát a magyar versenyző, és 18,17-tel ötödik lett, de a dobogóhoz még jó egy méter hiányzott. Márton sikersorozata 2014 óta tart,

első nagy sikerét a zürichi szabadtéri Eb-n szerezte, ahol 19,04-gyel, országos csúccsal lett bronzérmes, a magyar rekordot 1987 óta Horváth Viktória tartotta 18,62-vel.

“Amikor megláttam az eredményjelzőn, hogy 19 méter, azt mondtam magamban: Úristen, ezt nem hiszem el! A hozzáértők ugyanis már régóta mondják, hogy simán 19 méter fölött kellene löknöm, most sikerült átlépnem ezt a lélektani határt” – magyarázta akkor Márton, hogy miért volt különösen értékes az Eb-bronz.

Egy évvel később egy újabb egyéni és országos csúcs már aranyat ért, a prágai fedettpályás Európa-bajnokságon 19,23 méterre repítette a súlyt, és nagyon jól kezelte a nyomást,

mert az utolsó sorozatban előzte meg a fehérorosz Julija Leancjukot.

Utólag bevallotta, fogalma sem volt, hogy jött össze ilyen nagy dobás technikailag, de a lényeg úgyis az, hogy sikerült. Magyar atléta ezt megelőzően 2002-ben nyert érmet fedettpályás Eb-n a magasugró Győrffy Dóra révén, aranyra pedig még régebben volt példa, 1985-ben Bakos György 60 méter gáton, Pálóczi Gyula távolugrásban győzött.

Az Eb-győzelem után egy Indexnek adott interjúban elárulta, a nemzetközi versenyeken a nagy tét miatt könnyebben tud elérni jobb eredményt,

mivel itthon nincsenek igazán riválisai, akik képesek lennének megszorítani, így nem is tudja mindig kihozni magából a legjobbat.

Azt is elmondta, neki a robbanékonyság az erőssége, és hogy a sportága nehézsége az, hogy egy két másodperces mozdulatsorban kell mindennek egyszerre klappolnia.

A 2015-ös évnek a pekingi világbajnokság volt a fő eseménye, aminek Márton úgy indult neki, hogy be akar jutni a nyolcas döntőbe, ez simán összejött, és a Zürichben felállított országos csúcsot is átírta, két centi híján 19 és fél méternél ért földet a súlygolyó, amivel a dobogóra ugyan nem fért fel, de a negyedik helyezéssel ismét megmutatta, ott a helye a legszűkebb elitben.

Ahol elindult, ott bérelt helye lett a dobogón

Márton folyamatos fejlődése az eredményeken is érződött, és 2016-ban, a portlandi fedettpályás vébén már ezüstérmet jelentett a 19,33-as dobása, amivel ráadásul megelőzte a sportág legendáját, a kétszeres olimpiai, nyolcszoros világbajnok új-zélandi Valerie Adamset.

Az utolsó dobása után még Márton állt az élen, de az amerikai Carter végül elvitte előle az aranyat 20,21 méterrel. Ezzel ismét egy hosszú sikertelen időszaknak vetett véget, mert előtte 1999-ben született magyar érem fedettpályás vébén, Czingler Zsolt hármasugrásban, Szabó Zsuzsanna rúdugrásban állhatott dobogóra.

Innentől aztán óriási sorozatba kezdett a Békéscsaba atlétája, 2016-ban még további két világeseményről hozott haza érmet, az amszterdami Eb-n 18,72-vel lett ezüstérmes, de ez csak bemelegítés volt Rióra.

Az olimpián megint megmutatta, hogy rendben vannak az idegei, az utolsó sorozatban 19,87-et lökött, ami óriási országos és egyéni csúcs, és ezzel Carter és Adams mögött bronzérmes lett.

A nők között 48 év elteltével született ismét magyar atlétikai érem az olimpián.

A szegedi egyetemen gyógypedagógus Márton kiegészítő sportként a súlyemeléssel és a diszkoszvetéssel is foglalkozik, és sokoldalúságát mutatja, hogy ezekben is többszörös magyar bajnoknak számít.

Tavaly Belgrádban sikeresen védte meg Európa-bajnoki elsőségét fedett pályán, ráadásul nagyon izgulnia sem kellett, mivel 19,28-as eredményével majdnem egy métert vett a második helyezettre, a bolgár Radoszlava Mavrodievára.

A nyári londoni világbajnokság viszont körömrágósra sikerült, a jamaicai Thomas-Dodd megelőzte az utolsó előtti sorozatban, de ahogy megszokhattuk,

Márton a végére tartogatta a nagy dobását, és 19,49-et lökött, amivel megajándékozta magát egy ezüsttel a kínai Gong Li-csiao mögött.

Ez volt az első érme a szabadtéri vébéken, és már akkor is arról beszélt, hogy 2018-ban a birminghami vébén és a berlini Eb-n igyekszik fényesíteni az érmeit.

Most már elmondhatja, küldetés teljesítve!

Márton Anita portréja

Születési idő, hely: 1989.01.15., Szeged
Klubja: Békéscsabai AC
Versenyszáma: súlylökés
Olimpiai eredménye: bronzérmes (2016, Rio de Janeiro)
További kiemelkedő eredményei: fedettpályás világbajnok (2018, Birmingham), szabadtéri világbajnoki ezüstérmes (2017, London), fedettpályás világbajnoki ezüstérmes (2016, Portland), szabadtéri Európa-bajnoki ezüstérmes (2016, Amszterdam), szabadtéri Európa-bajnoki bronzérmes (2014, Zürich), fedettpályás Európa-bajnok (2015, Prága; 2017, Belgrád)

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik