Sport

Önvédelmet oktat a megvakult harcművész

Ronald Dlamini egy harcművész, nem is akármilyen: dél-amerikai MMA-bajnoknak vallhatja magát. Pályafutása során azonban rendszeresen fejfájásokkal küszködött. Egy új-zélandi meccs után orvoshoz ment, mert a migrének már nagyon gyötörték. Kiderült, hogy agyhártyagyulladása van, tíz napra kómába is esett nem sokkal később.

Amikor azonban felébredt, már semmit sem látott.

Megőrültem, azt sem tudtam, ki vagyok. Istent okoltam mindenért, állandóan csak sírtam és bűnbakot kerestem

– vallott a BBC-nek a szörnyű ébredéséről Dlamini.

Mára azonban új ember lett. Motivációs előadásokat tart vakoknak. Arra buzdítja azokat, akik nem látnak, hogy ne adják fel, maradjanak egészségesek és edzenek. Merthogy nem mellesleg önvédelmet is oktat nekik. Mint Dlamini mondja, sokszor nem látják a vakok, hogy veszély leselkedik rájuk, így nem tudják elkerülni sem, ezért szeretne segíteni, hogy magabiztosan és félelem nélkül élhessenek.

Nagyon hasznosak az edzések, mert sokszor megtámadtak már. Elvettek már tőlem telefonokat, pénzt, oly is előfordult, hogy fegyvert fogtak rám. Most már tudom, mit csináljak, ha hasonló előfordul.

Dlamini célja, hogy minél több embernek segítsen nem csak megvédeni magukat, hanem visszanyerni az önbizalmukat, hitüket.

Attól, hogy megvakulsz, még lehetsz sikeres. Csak arra kell koncentrálnod, amire képes vagy, ahelyett, amire már nem.

Kiemelt fotó: ecr.co.za

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik