Sport

Triatlonparadicsom épül a Lupa-tónál

Egy sportszövetség mer nagyot álmodni. Hatmilliárdot költenének az ország több pontján Nemzeti Triatlon Központok felépítésére. Egyiket a Lupa-tó környékén, amely magántulajdonban van.

Két olimpiai ciklust átölelő, nagyszabású sportágfejlesztési stratégiát nyújtott be a Magyar Triatlon Szövetség (MTSZ) az Emberi Erőforrások Minisztériuma számára. A most bemutatott Magyar Triatlon Sportági Stratégia 2016-2024 célja, hogy a következő években a triatlont a magyar sport élvonalába emelje és alkalmassá tegye a kiemelt sportági státuszra. A Szövetség szándéka, hogy nyolc év alatt megháromszorozzák az igazolt és amatőr versenyzők számát és 2024-ben a sportág megszerezze első olimpiai érmét. Ennek érdekében, többek közt, az egész országot átszövő Nemzeti Triatlon Hálózat kialakítását, valamint egy egyedülálló Nemzeti Triatlon Központ felépítését tervezik

– olvasható a Magyar Triatlon Szövetség honlapján.

Egyre jobb a magyar triatlon:

2016-ban a maximálisan kijuttatható négy versenyzőből négy jutott ki az olimpiára. Plusz Boronkay Péter paratriatlonban. Ez egyetlen korábbi triatlonszövetségi vezetés alatt sem sikerült.

Mi több, világkupa-futamon volt második, harmadik helyezése, Eb-érme egyéniben és csapatban a magyar triatlonsportnak.

A fenti álom még a riói olimpia után fogalmazódott meg és az azt leíró strartégiát az EMMI-nek is 2016-őszén nyújtották be.

Nos, alig egy évvel később már a tettek mezejére lépett a Dr. Bátrofi Béla irányítása alatt álló szövetség. Az MTSz nemrég sajtónyilvános eseményen jelentette be megállapodást, miszerint a Lupa-tó és környékén lesz az egyik új Nemzeti Triatlonközpont.

Az mfor.hu kérdezett rá, mit is terveznek valójában. Eszerint nem akármilyen egyszerű, hétköznapi központ jön majd létre, hanem olyan, amilyen az egész régióban, sőt Közép- és Kelet-Európában, de még Oroszországban sincs.

A Lupa-tavi komplexumban lesz:

  • uszoda,
  • kerékpárpálya,
  • kardió és erőnléti edzőterem,
  • magaslati ház, benne edzőmedencével, futópadokkal, kerékpár-szimulátorokkal.

A gazdasági lapot úgy tájékoztatta a szövetség, hogy alapvetően két fejlesztésről van szó, melyek szervesen illeszkednek abba a koncepcióba, melyet a szövetség a 2016-2024 közötti sportágfejlesztési stratégiában határozott meg. Ebben az is szerepel, hogy a Lupa-tavi beruházást is abból a hatmilliárd forintból szeretnék megvalósítani, amely reményeik szerint az EMMI-ből érkezik majd az országos triatlonközpont-hálózat felépítésére.

Lupa-tó:

A kérdéses ingatlan, a Lupa-tó és környéke  – a tó és körülötte lévő nyolc méteres földsáv –  75 százaléka az Óbuda Zrt. tulajdona, míg a maradék 25 százalék Budakalász Önkormányzaté volt, de arra is elővásárlási joggal rendelkezett a Zrt., amely korábban évekig bányászott itt. Mivel megszüntette e tevékenységét, befektetőt keresett a terület hasznosítására. Így találkoztak Gerendai Károllyal, aki pazar kis strandot álmodott meg és 20 évre bérbe vette a Zrt. tulajdonában lévő ingatlanrészt.  A földterület 25 százalékát az önkormányzat nyilvános pályázat keretében értékesítette. A Zrt. lemondott elővásárlási jogáról, így került a terület 2017. februárjában 118 millió forintért Gerendai, mint egyedüli pályázó tulajdonába.

A strand tavaly nyáron már megnyitotta kapuit. A Magyar Triatlon Szövetség épp ezt a tavat és környékét látta legalkalmasabbnak az augusztusi BudapestMan verseny megrendezésére. Az esemény és annak helyszíne annyira bevált – Budapesten és környékén elég kevés a versenyzésre is alkalmas természetes víz –, hogy eztán megkeresték a terület tulajdonosát és üzemeltetőjét, Gerendai Károlyt az álmukkal, aki szándéknyilatkozatban erősítette meg, hogy ingyen biztosítja a leendő triatlon központhoz a területet, ha a szövetség előteremti a forrást a beruházáshoz.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik