Gazdaság

Gerendai elárulta, mi lép nála a Sziget helyébe

gerendai károly (Array)
gerendai károly (Array)

Gerendai Károlyt a Napi.hu többek között arról faggatta, miért és mennyiért adták el a Sziget többségi részesedését, és mi várható a jövőben a cégnél. Kíváncsiak voltak továbbá, lehetséges-e egy Rolling Stones-koncert Budapesten és mennyi például a U2 árfolyama. Az interjúból kiderül az is, mit gondol Gerendai a CEU-ról és a magyar gazdaság problémáiról.

Hogyan tovább?

A Sziget 70 százalékát adták el az év elején Gerendaiék – a vételárára többször is rákérdeztek nála, de csak annyit árult el (üzleti titokra hivatkozva), hogy több, mint amennyit a Forbes becsült (ez 8,5 milliárd forint volt.) A miértre annyit mondott az üzletember, hogy a magyar piacon lezárult a növekedés lehetősége, és az volt a kérdés, hogyan tovább.

Nem kerestek egyébként befektetőt. Elmondása szerint olyan cég (Providence Equity Partners globális tőkealap) szerzett tulajdont, amely több évre tervez a fesztiválpiacon pénzügyi befektetőként. Nemcsak a Sziget termelte profitból szeretne részesedni, hanem velük együtt szeretne felépíteni egy komoly nemzetközi portfóliót.

Gerendai szerint a pletykákkal ellentétben arról szó nem volt hogy az állam akarná megszerezni a Szigetet.

Kiderült, hogy bár megkeresték őket is az úszóvébé miatt, konkrét koncertszervezésbe nem szálltak be. És arról sem tud, hogy a megnyitóra a Duna-partra Rolling Stones-koncert készülődne. A világ egyik legdrágább zenekara egyébként ma 4-5 millió dollárért vállal egyébként koncertet, árulta el, és hasonló árfolyama van a U2-nak is.

Terveikről is faggatták. Mint kiderült, a fesztiválos terjeszkedést lehetőségét számos dimenzióban vizsgálják. De más is van a tarsolyukban – most például egy olyan beutaztató projekten dolgoznak, amely nem csak a fesztiváli időszakra korlátozna.

Mi lép a Sziget helyébe?

Gerendai azt is elmondta, nem az eladás miatt vonult ki fokozatosan a cégvezetésből, hanem azért, hogy több ideje legyen a családjára, feltöltődésre, ötleteire, képzésére, stb. Ahogy fogalmazott, a 25. Szigetet még végigcsinálja, viszont huszonhatodjára már napi szinten nem lesz benne.

Viszont helyette a Lupa-tavas projektbe veti bele magát. Azt szeretné, hogy Budapest mellett is legyen egy tengerparti életérzést produkáló komplexum.

A magyar gazdaság helyzetét jobbnak látja, mint a szereplők teljesítményét vagy versenyképességét. Célzott rá, hogy nem a legjobban használjuk fel az UE-s pénzeket. Szerinte a legveszélyesebb problémák, hogy a legtöbb területen túlsúlyban van az állam, és hiányzik a megfelelő kontroll.

Nem véletlen, hogy ott tartunk, a kormány nagyobb veszélyt lát a civilekben vagy a CEU-ban, mint az ellenzéki pártokban – jegyezte meg.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik