Sport

Rövidpályás gyorskorcsolya Eb: mindkét váltónk dobogón végzett

Szombaton Bácskai Sára Luca harmadik helyen végzett az 1500 méteres szám döntőjében a drezdai rövidpályás gyorskorcsolya Európa-bajnokságon. Vasárnap újabb magyar sikereknek örülhettünk: a férfi váltó bronz-, a női váltó pedig ezüstérmet szerzett.

A Heidum Bernadett, Keszler Andrea, Kónya Zsófia, Jászapáti Petra összeállítású női váltó ezüstérmet nyert. Az oroszokat nem lehetett befogni a döntőben, de a francia és a német staféta a mieink mögé szorult. Keszler jól elkapta a rajtot, azonnal élre állt és látszólag kézben tartották a futamot. Az első izgalmas jelenetsor nyolc körrel a vége előtt történt: a németek egyik embere az elrontott váltás miatt elesett. Nem sokáig maradt három staféta versenyben az érmekért, ugyanis alig néhány körrel később a franciák is elestek. A hajrá így kétcsapatos küzdelemre redukálódott, de a tavaly vb-ezüstérmes magyarok voltak előnyösebb pozícióban. Az utolsó váltást azonban az oroszok fél körrel előbbre hozták, s ekkor sikerült a legutóbb is ezüstérmes magyar váltó elé kerülniük.

A férfiak a Knoch Viktor, Burján Csaba, Liu Shaoang, Liu Shaolin Sándor alkotta négyessel harmadik helyen zártak szintén Oroszország, valamint Hollandia mögött. Eleinte az olaszokat hagyták vezetni, mögöttük eleinte orosz-holland volt a sorrend, de féltávnál felcserélődött. A története első Eb-aranyára hajtó magyar staféta 17 körrel a vége előtt élre állt, olyannyira kontrollálta a futamot, hogy megpróbált elszakadni riválisaitól, de a hollandok éberek voltak, így még időben a magyar kvartett nyomába eredtek. Az egész Eb legjobbja, a mind az öt számban aranyérmes Sjinkie Knegt pedig hét körrel a vége előtt az élre tört, alig néhány körrel később a magyarok ráadásul az oroszok mögé szorultak. Innen már nem volt visszaút, hiába próbáltak meg mindent a Liu fivérek.

Ezer méteren egyéniben nem sikerült maradandót alkotni, Bácskai Sára Luca kezdte végig óriási csatát vívott lengyel riválisával a harmadik helyért, amelyet végül megnyert, de a zsűri kizárta a versenyből. Az utolsó, két körrel a vége előtti előzését vélték szabálytalannak, ugyanis Bácskai bár belső ívre került, de kissé kilökte ellenfelét.

Jászapáti Petra és Kónya Zsófia azonos ötösben szerepelt. A rajtot követően a negyedik és ötödik pozícióban korcsolyáztak, féltávnál mindketten egy helyet előreléptek. Az élen haladó két oroszt viszont hiába üldözték, nem volt meg a kellő sebességkülönbség, hogy előzésre vállalkozzanak. Jászapáti viszont így is örülhetett, mivel a négy futamból benne volt a két leggyorsabb harmadikban, azaz elődöntős lett.

A férfiaknál az amerikai születésű Krueger Cole kezdett és Bácskaihoz hasonlóan óriási csatát vívott egy lengyel korcsolyázóval, akivel oda-vissza előzgették egymást a biztos továbbjutást jelentő második helyért. Végül a hajrára Krueger volt előrébb, de sokat kivett belőle az állandó küzdelem, így a végére elfáradt, belga ellenfele pedig nevető harmadikként könnyedén tört előre. A magyar versenyző a célegyenesben ráadásul elesett, ennek ellenére a fenekén csúszva is harmadikként ért célba, sőt, még így is továbbjutott.

Burján Csabából hiányzott a sebesség és az agresszivitás ahhoz, hogy előrébb kerüljön, így futamában negyedikként búcsúzott. Knoch Viktor viszont a nap egyik legszebb előzésével nyerte meg a futamát. A negyedik olimpiájára készülő sportoló negyedik volt, amikor az egyik kanyar kijáratát követően az egyenes belső részén olyan jól sikerült kigyorsítania, hogy a következő fordulót már elsőként vette be. A hátralévő két körben pedig senkit nem engedett maga elé.

Az elődöntőben Jászapáti Petra szinte végig a negyedik helyen követte riválisait, előzésre nem igazán volt esélye, ráadásul az utolsó körben az orosz Jekatyerina Konsztantinova is elment mellette, így nem került a kisdöntőbe sem.

A férfiaknál Knoch és Krueger egy futamban szerepelt. Előbbi végig harcban volt a továbbjutó helyekért, utóbbi többnyire a mezőny végén korcsolyázott. Knoch a hajrában ugyanúgy összeakadt a Drezdában már két aranyéremnél tartó holland Sjinkie Knegttel, mint az 1500 méter elődöntőjében, de ezúttal is ő húzta a rövidebbet. A holland klasszis ismét belső ívre került, Knochot pedig kijjebb tessékelte, de a zsűri szerint megint a magyar sportoló védte túlzottan a pozícióját, azaz kizárta Knochot. A büntetés azt eredményezte, hogy Krueger – egyedüli magyarként – a kisdöntőben szerepelhetett.

A 26 éves sportoló sokáig harcban volt az első helyért is, de a végére elfáradt, így végül francia és holland vetélytársa is elszakadt tőle. A férfiaknál Sjinkie Knegt a harmadik távon harmadik aranyát nyerte, míg a nőknél az olaszok “söpörtek”, de ezúttal Martina Valcepina helyett Arianna Fontana diadalmaskodott.

A legjobb nyolcat felvonultató 3000 méteres szuperdöntőben a magyarok közül Bácskai lesz érdekelt, aki 1500 méteren elért harmadik helyével hetedikként lesz ott. Jászapáti 13., Kónya 14. lett összetettben, a férfiaknál Krueger 11., Knoch 13., Burján pedig 16. lett.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik