Sport

Császár Gábor: A válogatott az egyik legfontosabb éve előtt áll

Császár Gábor szerint új időszámítás kezdődött a magyar férfi kézilabda-válogatottnál. A svájci Schaffhausenben játszó irányító a horvátországi Európa-bajnokságra készülő nemzeti csapat szerdai edzése után az MTI-nek úgy fogalmazott, az együttes fele kicserélődött a tavaly januári, franciaországi világbajnoksághoz képest.

A körülmények ismeretében badarság lenne helyezésben megfogalmazni a célkitűzésünket, elsősorban most az a cél, hogy napról napra jobban összeszokjunk és jobbak legyünk. A férfiválogatott az egyik legfontosabb éve előtt áll, hiszen nyáron világbajnoki selejtezőt játszunk, s a jövő évi vb-ről lehet majd talán legkönnyebben olimpiai kvalifikációs lehetőséghez jutni

– mondta a 33 éves játékos, aki azt is kiemelte, a sérült térde jó állapotban van, máskülönben nem vállalta volna a szereplést a válogatottban. A csapattal kapcsolatban megjegyezte, rengeteg a fiatal, akinek rutint kell szereznie, amire az Eb nagyon jó lehetőséget nyújt.

A csapat másik rutinos tagja, Mikler Roland szerint a támadójátékkal lesz kevesebb gondja az együttesnek, inkább a védekezésben vannak olyan berögződések, amelyek a nem azonos csapatokból érkező játékosoknál különbözőek.

A védekezéssel lesz több melónk, hiszen ha jelentkeznek majd a fáradtság tünetei, mindenki inkább az évek óta gyakorolt berögződésekhez fog visszanyúlni, nem feltétlenül ahhoz, amit ebben a pár napban elsajátít. Amikor dolgozunk, mindenki százszázalékosan teszi a dolgát, mert nincs sok felkészülési időnk. Abban viszont biztos vagyok, hogy minden fiatal nagy elánnal fog hajtani

– vélekedett a Telekom Veszprém kapusa, aki a klubjánál is együtt dolgozik Vranjessel.

Az előző világverseny után Nagy László, Iváncsik Gergő, Iváncsik Tamás, Gulyás Péter és Zubai Szabolcs is lemondta a válogatottságot, Nagy Kornél nem kíván szerepelni a kontinenstornán, Faluvégi Rudolf és Győri Mátyás pedig sérült.

Ljubomir Vranjes szövetségi kapitány csapatát jelenleg 18 játékos alkotja, közülük 16-an léphetnek pályára az Európa-bajnokságon. A szűk keretet legkésőbb jövő pénteken kell megneveznie a svéd edzőnek, aki ezt követően a csoportkörben, a középdöntőben és az elődöntők, helyosztók alkalmával is két-két alkalommal cserélhet.

Az Európa-bajnokságon a magyar válogatott a D csoportban az olimpiai bajnok Dániával, valamint Spanyolországgal és Csehországgal találkozik, a középdöntőbe az első három helyezett jut.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik