Sport

A csapat, amely a lúzerség szimbólumává vált

A Cleveland Browns győzelem nélkül zárta az NFL alapszakaszát: ilyen mindössze másodszor fordult elő, mióta 16 meccset játszanak a csapatok az alapszakaszban. A Browns-szurkolók számára azonban nem lehetett nagy meglepetés a mostani bénázás, mivel a csapat évek óta esik-kel, és lassan 20 éve nem tud kitörni ebből a szerepből. De hogy ne csak a Cleveland legyen kipécézve, körülnéztünk elrettentő példák után kutatva az NBA-ben és az NHL-ben, valamint az európai futballban is.

Az NFL 32 csapatos mezőnyében az idén óriási fölénnyel vitte el a legrosszabbnak járó különdíjat a Cleveland Browns, amely a 16 játéknap alatt egyetlen győzelemre sem volt képes. Csak összehasonlításképp: a liga második legrosszabb mutatóval záró csapata, a New York Giants is össze tudott kukázni három győzelmet.

A clevelandi amerikaifutball-szurkolókat persze nem érhette óriási meglepetésként a mostani kudarcsorozat, hiszen a tavalyi és a tavalyelőtti szezon sem volt éppen diadalmenet, igaz, akkor legalább egy, illetve három győzelem azért összejött.

Az elmúlt három szezont nézve tehát 4-44 a Cleveland mérlege, ez 8,3 százalékos győzelmi mutató, ami egészen katasztrofális.

A Browns esetében egészen a 2007-es idényig kell visszalapozni, hogy pozitív mérlegre bukkanjunk, akkor 10 győzelmet és 6 vereséget ért el a csapat, és csak nüánszokon múlt, hogy nem folytathatta a rájátszásban.

A playoffban legutóbb 2002-ben járt a Browns, és akkor elbukása tökéletesen mutatja meg, miért könyvelték el igazi lúzernek a ligában:

a Pittsburgh ellen a harmadik negyedben 24-7-re, öt perccel a vége előtt 33-21-re vezetett, mégis kikapott 36-33-ra.

Az idén az utolsó fordulóban megint a Pittsburgh volt az ellenfél, és két perccel a vége előtt a Cleveland azért támadhatott, hogy elkerülje a megszégyenülést, de az irányító, DeShone Kizer passzát Corey Coleman kiejtette, a hátralévő időben pedig a Pittsburgh lepörgette az órát.

Az internet népe persze rendesen rászállt a Clevelandre, rengeteg mém készült az NFL lúzeréről, de a csapat szurkolói sem mentek a szomszédba, ha öniróniáról volt szó, január hatodikára utcai parádét hirdettek meg a tökéletes szezon megünneplésére.

Ez az idény olyan, mint egy stigma, az életünk végéig velünk marad. Senki nem akarta ezt, de már nem tehetünk semmit. Próbálkoztunk, de egyszerűen nem jártunk sikerrel. Megígérhetem, hogy hamarosan letesszük a vállunkról ezt a terhet

– nyilatkozta Hue Jackson, aki 32 meccsen irányította a Clevelandet, és mindössze egyszer élhette át, milyen, amikor az ellenfél edzője gratulál neki.

Jackson a tavalyi 1-15-ös mérleg után tett egy könnyelmű ígéretet, azt mondta, ha még egyszer ilyen pocsék szezont fut a csapata, akkor úszik egyet az Erie-tóban, úgyhogy lassan készítheti a fürdőgatyáját.

A mostanit megelőzően 2008-ban volt legutóbb nullázós csapat az NFL-ben, akkor a Detroit bukdácsolta végig a szezont, de három idénnyel később már a rájátszásba jutott a Lions. Az amerikai sportok egyik nagy vonzerejét az adja, hogy állandó a körforgás, kevés csapat képes folyamatosan csúcson maradni, ehhez kellenek az olyan korszakos egyéniségek, mint amilyen Michael Jordan volt a Chicago Bulls számára, vagy a Tom Brady, Bill Belichick páros a 2000-es években öt Super Bowlt besöprő New Englandnél.

A Cleveland azonban az 1999 újrakezdés – az 1945-ben alapított franchise 1996-ban Baltimore-ba költözött, és 1999-ben éledt újra a clevelandi csapat – óta gyakorlatilag a kudarc szinonimája lett, úgyhogy a különböző fórumokon már előre elkezdték sajnálni azt a két játékost, akit a Browns a következő draft első négy kiválasztottja közül lestoppolhat.

A draftrendszer épp a körforgást garantálja. Arra szolgál, hogy a leggyengébb csapatok esélyt kapjanak, hogy a legtehetségesebb fiatalokkal felturbózzák a keretüket, a Clevelandnél most, immár sokadszorra abban bíznak, hogy sikerül végre épkézláb csapatot építeniük.

Az NFL történetében a Cleveland és a Detroit mellett még három csapat mondhatta el magáról, hogy hírből sem ismerte a győzelmet: 1960-ban a Dallas Cowboys tizenegy vereség mellett legalább egy döntetlent fel tudott mutatni, ahogy 1982-ben, a játékossztrájk miatti csonka idényben a Baltimore Coltsnak is volt egy döntetlenje a nyolc veresége mellé,

az 1976-os Tampa Bay Buccaneers viszont úgy zárt 0-14-es mérleggel, hogy ötször még pontot sem szerzett.

Más major sportágakban is akadnak negatív csúcsok

Az NBA jelenlegi idényében az Atlanta rendelkezik a legrosszabb mérleggel, amely eddigi 37 meccséből tízet tudott megnyerni, ez 27 százalékos mutató. A Hawks ezzel jócskán felülmúlta az NBA történetének legkutyaütőbb csapatait, a lista élén a Charlotte Bobcats áll, amely a 66 meccses 2011-2012-es bajnokságot 7 győzelemmel és 59 zakóval zárta, ami azt jelenti, hogy a mérkőzések 10,6 százalékát sikerült behúznia.

A rangsor második és harmadik helyén is a Philadelphia 76ers áll, amely két ízben is megkínozta drukkereit: az 1972-1973-as szezonban 9, a 2016-2016-osban 10 győzelmet jegyzett 82 próbálkozásból, ez 11, illetve 12,2 százalékos teljesítménynek felel meg.

Alekszander Ovecskin érkezése óta a Washington Capitals az NHL egyik nagyágyújának számít, de nem volt ez mindig így, az 1975-1976-os bajnokságra például nem lehet büszke az amerikai főváros csapata. Az alapszakasz 80 meccséből a Washington csak nyolcat tudott megnyerni, és további ötöt húzott el hosszabbításig, a megszerezhető pontok 13,1 százalékát sikerült bezsákolniuk.

Alekszander Ovecskin Fotó: Patrick Smith/Getty Images)

Az idegenbeli túrákra nem sok értelme volt elutaznia a Capitalsnak, amely a 40 meccséből harminckilencet elvesztett,

összesen pedig 446 gólt kapott, ami azóta is negatív rekordnak számít, és négyszer is tízgólos vagy még annál is súlyosabb verésbe futott be.

De a New Jersey Devils jogelődje, az 1974 és 1976 között két keserves szezont lehúzó Kansas City Scouts is bekerült a történelembe azzal, hogy a csapat második, egyben búcsúidényében az utolsó 44 meccséből egyetlenegyet zárt sikerrel. A franchise 1976-ban Coloradóba költözött, majd 1982-ben került New Jersey-be, ahol aztán sikerült kitörni a lúzerszerepből, hiszen a Devils háromszor is Stanley-kupát nyert.

És akkor a futball

Az elmúlt hetekben az olasz labdarúgó-bajnokság abszolút újonca, a Benevento is komoly munkát adott a statisztikusoknak azzal, hogy az idény első 14 bajnokija után is 0 ponttal állt. Ilyenre az öt nagy európai topliga történetében még nem volt példa, a korábbi rekordot a MU tartotta, amely 1930-ban tucatnyi zakóval indított.

Azóta a Benevento már összehozott egy 95. perces kapusgóllal elért döntetlent, majd utolsó 2017-es meccsén 1-0-ra lemosta a Chievót, így a bajnokság felénél már négy pontot tud felmutatni.

Még az is lehet, hogy a kiscsapat annyira bepörög idén, hogy eljut legalább 12-ig, és ezzel máris lepipálja majd az angol Derby Countyt, amely a Premier League 2007-2008-as idényében a 38 forduló alatt egy győzelmet és mindössze 11 megszerzett pontot számlált, mindkettő negatív csúcs.

A Derbynek volt egy 32 meccses nyeretlenségi sorozata, ami rekordnak számít az élvonalban, és a második világháború óta mindössze másodszor fordult elő az angoloknál,

hogy egy klubnak már márciusban megpecsételődött a sorsa.

A Bundesligában a Tasmania Berlin 1965-1966-os szereplése hagyott mély nyomokat a szurkolókban, amely a 34 meccséből csak kettőt nyert meg, így 8 ponttal, 15 rúgott és 108 kapott góllal betonozta be magát a tabella utolsó helyére, egyben a rekordok könyvébe is.

A spanyoloknál a Sporting Gijón 1997-1998-as idénye az elrettentő példa, amikor az asztúriai klub huszonkilenc vereséget is begyűjtött, győzelemből viszont csak kettőt sikerült, a nagy nehezen összegereblyézett 13 pont a bennmaradáshoz nagyon kevés volt, ahhoz viszont elég, hogy a hárompontos rendszer bevezetése óta negatív csúcstartóvá tegye a Gijónt.

Kiemelt fotó: Joe Robbins / GETTY IMAGES NORTH AMERICA / AFP

Ajánlott videó

Olvasói sztorik