Sport

Hosszú Katinka edzőjeként milliós állami fizetést kap Shane Tusup

Az év végéig szóló munkaszerződése alapján havi nettó egymillió forintos fizetést kap Shane Tusup a Magyar Edzők Társaságától (MET)

– derül ki a 24.hu adatigénylésére küldött válaszból. A MET titkolni akarta Hosszú Katinka edzőjének-férjének jövedelmét, ám a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság – a lapunk beadványa nyomán folytatott eljárása végén – kimondta: mivel a bért közpénzből fizetik, összege közérdekű adat, amit ki kell adni.

A MET arra hivatkozott, hogy a munkaszerződés magánfelek megállapodása, így tartalma személyes adatnak minősül. Azaz a társaság azt nem vitatta, hogy a Kiemelt Edzői Program keretében közpénzből fizeti-e az edzőt. Igaz, ezt nehéz is lett volna állítani, miután a KEP – az edzői társaság honlapján elérhető – szabályzata szerint

a programban résztvevők személyéről a sportért felelős államtitkár dönt, mi több, a fizetések nagyságáról is.

Mármint a megadott keretek között, mert a szöveg azt is rögzíti: az olimpiai bajnokok trénerei nettó 600 ezer és nettó 1 millió forint közötti jövedelemre jogosultak, Tusup ennek a maximumát kapja. Erről tehát Szabó Tünde államtitkár döntött, és az egész programnak alapvetően az Emberi Erőforrások Minisztériuma a gazdája, a tárca a munkáltatói feladatokat adta át a MET-nek.

Tusup havi juttatása mellett Hosszú az eredményeinek köszönhetően kiemelt állami ösztöndíjat kap, havonta négyszázezer forintot. Cégük is kapott az idén közpénzes szerződést: a vizes vb-t szervező Bp2017 Kft. 25 millió fizetett az Iron Corporation Kft-nek a világbajnokság népszerűsítéséért.

Ezekhez a számokat is csak közérdekű adatigényléssel lehetett megismerni, ám a párosnak olyan projektje is fut, amiről a NAIH állásfoglalása ellenére sem lehet semmit megtudni. Hosszúék úszóklubja például hosszú ideje használja a Duna Arénát, ám legföljebb annyi biztos, hogy a lehetőségét nem pályázaton nyerték el, azt már nem tudni, mennyit fizetnek az állami tulajdonban álló és közpénzből fenntartott létesítmény használatáért. Ezen túl – információink szerint – zajlik a csillebérci ügylet előkészítése: ennek nyomán Hosszúék úszóakadémiát kaphatnak az egykori úttörőtábor helyén, és a beruházásra nagyjából 7 milliárd forintot szán az állam.

Hosszúék és az állam is sokat tett azért, hogy átláthatatlanok legyenek az üzleteik, miközben az úszó a múlt évben azért lépett a nyilvánosság elé, és állt a Gyárfás Tamás akkori úszóelnök elleni szabadságharc élére, hogy „erkölcsi rendszerváltást” hajtson végre, és átláthatóvá, versenyalapúvá, tisztává váljon az úszóközeg. Azt is állította: a Magyar Úszó Szövetségen kívül is van élet. Annak ellenére, hogy fellépése pillanatában világos volt, a Hosszú-brand nem létezne a magyar állam, így közösségi támogatás és állami infrastruktúra nélkül, hiszen a szövetség sokáig teljes körűen finanszírozta versenyeztetését, edzőtáboroztatását. És mint a friss hír mutatja: állami támogatás a mai napig jár Hosszúéknak.

Kiemelt kép: MTI/Czeglédi Zsolt

Ajánlott videó

Olvasói sztorik