Sport

Elfogyott a türelem a NOB-nál, elzárták a pénzcsapot

A Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) felfüggesztette a Nemzetközi Ökölvívó Szövetségnek (AIBA) járó pénzek kifizetését, amíg a szervezeten belüli helyzet nem normalizálódik. A NOB végrehajtó bizottsága azért döntött így, mert az AIBA-ban július óta vezetői válság van, októberben felfüggesztették Vu Csing Kuót, aki csődközeli helyzetbe vezette a szövetséget, majd novemberben lemondott tisztségéről.

Vezetési gondok vannak és a szövetség gazdálkodása sem teljesen átlátható, ráadásul továbbra is problémás a bíráskodás, a pontozási rendszer, és a doppingellenes tevékenységgel kapcsolatban is felmerülnek kérdések

– sorolta a döntés hátterében álló okokat Thomas Bach, a NOB elnöke, aki közölte azt is, hogy januárban részletes beszámolót várnak az AIBA-tól, s azt, hogy komoly lépéseket tegyen a problémák megoldására.

Lemondott a felfüggesztett elnök
Az ökölvívó szövetség és az elnök megegyeztek, hogy a közöttük fennálló valamennyi jogi vitát és peres eljárást lezárják.

A szövetséget ideiglenesen az olasz Franco Falcinelli vezeti, egészen a január 27-re kiírt rendkívüli kongresszusig, amelyen vélhetően megválasztják az új elnököt.

A NOB nem most először függeszti fel az AIBA-nak járó pénzek kifizetését: a 2004-es athéni olimpia után a botrányos bíráskodás miatt közel egy évig nem kapta meg a szövetség a televíziós jogdíjakból neki járó több mint egymillió dollárt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik