Sport

A lovak őszintesége a sportolóknak is óriási segítséget nyújthat

Nyugaton már bevett módszernek számít a lóval asszisztált tréning, amely az élsportolók és az üzleti élet szereplői számára is egyformán hasznos lehet. Az emberek általában kíváncsiak arra, mik a gyengeségeik, illetve milyen téren kell fejlődniük, és a megoldás megtalálásához visszajelzésekre van szükség.

A ló ehhez tökéletes alany, mivel azonnali és őszinte visszajelzést tud adni az ember állapotáról.

Kiderülhet, hogy az adott illető mennyire határozott vagy határozatlan, hogy mennyire félénk, mennyire őszinte, mennyire képes együttműködni a társakkal, milyen helyzetben érzi kényelmetlenül magát, márpedig ezek mind-mind fontos információk lehetnek egy csapat edzője számára. Maga a csapatvezető is alávetheti magát a tréningnek, hogy kiderüljön, rendelkezik-e a szükséges vezetői képességekkel.

Fontos tudni, hogy a lóval asszisztált tréningen nem szükséges lovaglótudás, nem kell felülni az állat hátára, az ő szerepe az, hogy segítsen feltárni és megoldani olyan helyzeteket, amivel a mindennapi életünk során is találkozunk.

Az NB I-be idén feljutott ferencvárosi férfi kézilabdacsapat tagjai részt vettek egy tréningen, amelyet Adorján Gábor edző abszolút pozitívan értékelt.

„Nagyon jó gyakorlatokat láttam, rendkívül érdekes volt, hogy ilyen jellegű lovas feladatok után mennyire pontos pszichológiai értékelést lehet adni. A visszajelzések, amiket kaptunk a trénerektől, igazolták, hogy a lovakkal való foglalkozásoknak komoly szerepük lehet a közösségformálásban, a csapatkohézió kialakításában és a közösségen belüli feladatmegosztásban. Mindenkinek csak ajánlani tudom a lovas tréninget” – nyilatkozta az edző a csapat honlapján.

A Fradival is dolgozó tréner, Udvarhelyi Hajnalka elmondta, hogy a módszer segít feldolgozni a kudarc- és sikerélményeket, erősíti a csapategységet, és egyéni sportolóknak is hasznos, mivel megtanítja, hogy kell az adott pillanatra koncentrálni.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik