Sport

Budapest a favorit a 2023-as atlétikai világbajnokság megrendezésére

Már korábban is lehetett hallani arról, hogy Budapest szívesen rendezne atlétikai világbajnokságot, augusztus közepén mi is megírtuk, hogy afrikai ellenfele lehet az esetleges magyar pályázatnak.

A nyáron még úgy tűnt, Kenya is bejelentkezne a 2023-as vébére, most viszont az Inside the Games nevű oldal azt írja, Budapest az egyértelmű favorit.

A cikk szerint Hamad Malboum Kalkaba, az afrikai atlétikai szövetségeket tömörítő szervezet elnöke azt mondta, a 2023-as pályázat túl korai lenne a kontinens számára, 2025-ben viszont több ország, így Algéria, Egyiptom, Kenya, Marokkó, Nigéria vagy Dél-Afrika is alkalmas lenne arra, hogy vendégül lássa a világ legjobb atlétáit.

Afrika egyébként még nem rendezhetett atlétikai vébét, az eddigi 16 alkalomból tizenegyszer európai ország volt a házigazda.

2019-ben a katari Doha, két évvel később az egyesült államokbeli Eugene lesz a rendező, így először fordul elő, hogy egymás után két vébére kerül sor Európán kívül.

Az idei világbajnokságnak London adott otthont, és az eseményre több mint 700 ezer néző váltott jegyet, ezzel az idei lett a legsikeresebb vébé, messze megelőzve a 2009-es berlinit, amelyre 417 ezer belépőt adtak el.

A londoni vébé magyar szempontból is pazarul sikerült, Márton Anita súlylökésben szerzett ezüstérmet, Baji Balázs pedig 110 gáton történelmi bronzot.

A magyar rendezés esélyeivel kapcsolatban Gyulai Márton a szövetség főtitkára a Magyar Nemzetnek azt nyilatkozta, nem tudnak hivatalosan más jelentkezőről. A vébé helyszíne az a 15 ezresre tervezett stadion lenne, amely a IX. kerületben  a Kvassay-zsilip melletti telken épülhet fel, miután kiderült, hogy a lefújt olimpiarendezés ellenére a létesítmények elkészülnek.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik