Sport

Tanuljuk meg ezt a nevet: Deshaun Watson

A Houston Texans 22 éves irányítóját nem rázta meg különösebben, hogy a profik közé került, az NFL-ben pontosan ott folytatja, ahol az egyetemen abbahagyta. A szezon elején azt mondták, csak csere lehet, három meccsel később rekordot döntött a csapattal.

Az NFL 4. fordulójának egyik legnagyobb meglepetését a Houston Texans szolgáltatta, amikor félelmetes pontmennyiséget elérve hazai pályán legyőzték a Tennessee Titans-t. A Texansban a csapat újonca, a nyáron draftolt Deshaun Watson irányított, akinek a vezérletével 57 pontig jutott a támadóegység, a mérkőzés végeredménye 57-14 lett.

Az NFL történetében egy meccs alatt még soha nem ért el ennyi pontot a Houston, így nem csoda, hogy mindenki megváltóként kezeli az új fiút, de Watson története csak látszólag indult álomszerűen.

A Texansnak szüksége volt egy jó irányítóra, mivel tavaly Houstonban nagyon csúnyán befürödtek a rengeteg pénzért szerződtetett, a Denverben Peyton Manning oldalán pallérozódott Brock Osweilerrel. Osweiler nem váltotta be a hozzáfűzött reményeket, a teljesítménye jócskán elmaradt a várakozásoktól.

Az irányító rossz játéka akkora feszültséget okozott, hogy a szurkolók elkezdték kifütyülni a csapatot.

A tavalyi szezon végén így került képbe az a Tom Savage, aki a profi karriere alatt még egyetlen touchdown passzt sem ért el. Összehasonlításképp: ez a teljesítmény olyan, mintha a labdarúgásban egy csatár még soha nem rúgott volna gólt. Persze ne legyünk teljesen igazságtalanok, Savage az évek során mindössze hat mérkőzésen lépett pályára, de azt meg kell hagyni, hogy a számai finoman szólva sem meggyőzőek.

Akárhogy is, a Houstonnak ez elég volt, a vezetés az alapszakasz előtt bejelentette, hogy Tom Savage lesz a Texans elsőszámú irányítója, Deshaun Watson pedig a cserepadon kezdi meg az idényt. Az idő és az események végül nem az edzői stáb döntését igazolták.

Elmondjuk, erre miért lehetett számítani

A 2017-es draft első körében három irányító keresett magának csapatot, Mitchell Trubisky (1/2.), Patrick Mahomes II (1/10.) és Deshaun Watson (1/12.). A draft első körébe az amerikai egyetemi liga legjobbjai kerülnek be. A játékosok helyezését, kvázi értékét a szezonban nyújtott teljesítményük és egy NFL combine nevű felmérés alapján döntik el.

Az adatok alapján tehát Deshaun Watson a harmadik legjobb irányító volt az egyetemi bajnokságban, ahol a dél-karolinai Clemsons színeiben három év alatt 90 TD-t passzolt és 26 TD-t futott. Ez az utóbbi adat azért nagyon fontos, mert a fent említett irányítókkal szemben Deshaun Watson nem klasszikus pocket irányító, vagyis nem a támadófal mögött várja, hogy a célpontjai helyzetbe hozzák magukat, hanem van, hogy egyedül indul meg a labdával, ha rést lát.

Fotó: Getty Images/Maddie Meyer

Watson keze ugyanakkor nem nevezhető rossznak, sőt, ahhoz képest, hogy sokat fut, remekül ereszti el a középhosszú passzokat is. A mindössze 22 éves kommunikációs diplomát szerző irányító 2016-os éve elképesztően sikerült, több díjat zsebelt be, mint abban az évben bárki. Ő lett többek között az első olyan játékos, aki két egymást követő évben megkapta az Archie Manningről elnevezett Manning-díjat, amit a legjobb fiatal irányítók egész szezonbeli teljesítményük alapján kapnak.

Watson végül úgy került Houstonba, hogy a Texans két draftjogot adott a Cleveland Browns-nak cserébe, egészen pontosan egy 2017-es 25. választást és egy 2018-as első körös, előre meg nem határozott választást.

Watson sorsa tehát az lett volna, hogy berobban az NFL-be és nyakába veszi a Texans-t, de mint tudjuk, ez nem teljesen így történt. Az áttörés lassan, fokozatosan jött, de az újonc már az első meccsén hatalmas lehetőséget kapott.

A Texans a szezon első mérkőzését szeptember 10-én játszotta hazai környezetben a Jacksonville Jaguars ellen. A Savage irányításával támadó Houston egy félidő alatt nulla pontot tudott felpakolni a táblára, míg a Jacksonville 16-ot. A siralmas első félidő után a vezetőedző, Bill O’Brien úgy döntött, hogy irányítót cserél és pályára küldi Watsont. Az újoncnak kevés idő alatt is sikerült bizonyítania, hogy alkalmas a feladatara, ugyanis egy félidő alatt többet ért el, mint Savage egész profi pályafutása alatt.

Watson megszerezte profi karriere első TD-passzát, amivel bár nem tudták megfordítani az eredményt, de érezhetően elindult valami mozgás a támadó csapatrészben. A második meccsen már Watson kezdett, aminek meg is lett az eredménye: a Texans idegenben 13-9-re megverte a Cincinnati Bengals-t úgy, hogy Watson egy 49 yardos touchdownt futott.

(A videót a címre kattintva csak a Youtube-on tudja megtekinteni.)

Az igazi fordulópont érdekes módon egy vereség alkalmával jött el, amikor a Texans elképesztően szoros meccset játszott a bajnok, New England Patriots-szal. Ezen a meccsen Deshaun Watson úgy irányította a csapatát, mintha már hosszú évek óta a helyén lenne.

Hihetetlen volt látni, hogy mindenféle sallang és megingás nélkül tartja a lépést minden idők legjobb irányítójával, Tom Brady-vel.

Watson a Patriots elleni meccsen felnőtt, a Titans ellen pedig megmutatta, hogy mire képes, amikor teljes sebességgel pörög. Azért a nagy lendületben ne feledjük: akármilyen meggyőző az újonc irányító teljesítménye, kikiáltani ügyeletes szupersztárnak még felelőtlenség lenne, pláne, hogy Dak Prescott a tavalyi nagyszerű szereplése után idén egyelőre nem üti meg az átlagosnál magasabb szintet sem.

Akárhogy is, a Texans kicsit fellélegezhet, hogy megoldódni látszik az irányító gondjuk, ráadásul a csapat esélyei alaposan megnőttek a stabil rájátszást illetően. Ehhez persze az kell, hogy Deshaun Watson ismét ott folytassa, ahol abbahagyta.

Kiemelt kép:  Getty Images/Joe Robbins

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik