Sport

A Duna Arénában rendezhetik Hosszú Katinka egyik kedvenc versenyét

A Magyar Úszó Szövetség megpályázza a 2018-as rövidpályás úszó Világkupa egyik állomását – a kétnapos viadalra a Duna Arénában kerülhet sor.

„A célunk egyértelmű: legalább két nap erejéig minden évben felidézni az idei, júliusi világbajnokság fantasztikus hangulatát, mert ez tényleg joggal ragadt meg az egész világ emlékezetében. Sajnos vébét nem rendezhetünk minden évben, az Eb-re pedig 2020-ig, míg a rövidpályás világbajnokságra 2024-ig kell várni, viszont vannak csodálatos úszóink, van egy csodálatos uszodánk, és van sok ezer, az úszást imádó szurkoló, azaz úgy gondolom, meg kell találni a módját, hogy kiszolgáljuk őket.

Márpedig egy Világkupa, ami Hosszú Katinka egyik kedvenc versenye, szerintünk remek lehetőség arra, hogy Budapest és a Duna Aréna ott maradjon a világ úszósportjának térképén, és hogy újra és újra feledhetetlen élményeket kapjanak a sportág hazai rajongói is” – nyilatkozta a szövetség újdonsült elnöke, Wladár Sándor.

Vajon szabályszerűen nyert hat aranyat Hosszú Katinka?
Furcsa, a FINA-szabályok szerint egy világkupán csak négy versenyszámban állhat rajtkőre egy versenyző, ő mégis hatban nyert. Hogy lehet ez?

A MÚSZ már jelezte a FINA-nak, hogy készen áll 2018-ban bekapcsolódni a sorozatba. Mint Wladár hozzátette, természetesen előbb egyeztettek Gyárfás Tamással, a FINA felső vezetésének magyar tagjával, aki úgy vélte, az Európa-bajnokságok, Világkupák, junior vb-k és a FINA vb után az úszó Világkupa-viadal Budapestre hozatalára is jó esély mutatkozik.

Wladár Sándor elmondta, a Világkupánál a versenyszámok pénzdíját (az első hat helyezettnek járó összegeket) kell állniuk a házigazdáknak, minden más költséget a FINA fizet.

„Ez a viadal nem kíván már hatalmas invesztíciót, hiszen a helyszín adott, ráadásul egy ilyen remek esemény kapcsán további partnereket nyerhetünk meg, azaz a sportág mellett az ország és a főváros ezzel az eseménnyel is nyerni fog” – tette hozzá Wladár Sándor.

A rövidpályás Vk-széria általában kilenc állomásból áll, ugyanakkor többször is előfordult, hogy egy-egy helyszín ideiglenesen kiesett (az idén például Dubaj), és csak nyolc alkalommal találkoznak a sorozatban résztvevő világsztárok.

Az európai etapban Moszkva állandó résztvevőnek számít, ugyanakkor Berlin, Eindhoven, illetve Chartres nem mindig vállalja a rendezést.

Az idén a franciák maradtak ki, ugyanakkor volt olyan év (2015), amikor Moszkva mellett csupán Chartres volt házigazda Európából, így abban az esztendőben is nyolcversenyes szériát rendeztek.

A FINA általában az adott év tavaszán közli a Vk végleges menetrendjét – ugyanakkor az első állomásokat hagyományosan az év kiemelkedő nyári eseménye (2018-ban az augusztusi, glasgow-i Európa-bajnokság) után rendezik, hogy a még csúcsformában lévő úszók kiemelkedő eredményeket produkálhassanak.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik