Sport

Hatalmas meglepetés a kosár-Eb döntőjében

Szlovénia válogatottja nyolc ponttal legyőzte Szerbia csapatát a férfi kosárlabda Európa-bajnokság isztambuli döntőjében, vasárnap.

A várakozásoknak megfelelően a szerbek kezdtek jobban, de a második negyedben fordítottak a támadásban és védekezésben is hatékonyabb szlovénok, akik a nagyszünet előtt már 11 ponttal is vezettek.

A harmadik periódusban megkezdte a felzárkózást Szerbia, de csak a negyedik játékrész közepén tudott ismét előnybe kerülni. A rendkívül szoros hajrában pontosabban dobott a taktikusan kosárlabdázó szlovén csapat,

és történetének legjobb eredményét érte el. Eddig a nyolc évvel ezelőtti negyedik helyük volt számukra a csúcs.

A döntő legeredményesebb játékosa a szlovénok csapatkapitánya, a 35 pontos Goran Dragic volt. A másik oldalon Bogdan Bogdanovic 22 pontig jutott.

Az önálló szerb válogatott a 2009-es ezüstérem után második alkalommal állhatott dobogóra a kontinenstornán. A harmadik az előző Eb-n aranyérmes Spanyolország lett.

A magyar válogatott 1999 után szerepelt ismét az Európa-bajnokságon, és amikor legyőzte a cseheket, 48 éves sikertelen sorozatnak vetett véget. A csapat a románokkal szemben is nyert Kolozsváron, így a C csoport negyedik helyezettjeként jutott tovább, az isztambuli nyolcaddöntőben pedig a szerbekkel szemben búcsúzott.

A torna mérkőzéseinek Kolozsvár és Isztambul mellett Helsinki és Tel-Aviv adott otthont.

Eredmény – kosár-Eb, döntő

Szlovénia-Szerbia 93-85 (20-22, 36-25, 15-20, 22-18)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik