Sport

Győzni jönnek az oroszok, de betartanánk nekik

A magyar Davis Kupa válogatott a februári, Szlovákiában aratott győzelem (3-1) után szeptember 15-17 között a világcsoportba-kerülésért játszhat az oroszok ellen. Nem kicsi a tét.

Utoljára 1995-ben jártunk ebben a magasságban, akkor a Kisstadionban felállított salakos pályán Ausztrália ellen sikerült a csoda. Az akkori siker egyik kovácsa, Köves Gábor volt.

A maiak, azaz Fucsovics Márton (113.), Balázs Attila (164.), a junior Grand Slam-bajnok Piros Zsombor (677.) és Borsos Gábor (902.) épp Köves Gábor, immár szövetségi kapitányi vezetésével, feszültség teli vidám várakozással tekintenek a hétvégi, oroszok – eddig egy alkalommal játszottunk velük, 1996-ban kikaptunk tőlük idegenben 4-1-re – elleni párharc elé.


A kapitány szerint a válogatott játékosok azért ilyen jókedvűek, mert önbizalommal telve várják a péntektől vasárnapig tartó eseményt.

A szlovákok elleni párharcban bebizonyosodott, egy esélyesebb csapatot is le lehet győzni. Azt szeretném, ha nem úgy érvényesülne a papírforma, ahogy azt a világranglista mutatja

– mondta Köves Gábor, aki nagy csatára számít a hétvégén. Hogy mire is utalt a kapitány? Arra, hogy a világcsoportba-jutás az oroszok ellen nagyobb csoda lenne, mint a kosarasok Európa legjobb 16 csapata közé kerülése.

Ugyanis az oroszok részéről nem is az idei US Openen negyeddöntős (ott a végső győztes Rafael Nadaltól kapott ki), a világranglistán 37. Andrej Rubljov a legmagasabban jegyzett játékos, hanem Karen Hacsanov (32.). A két favoriton kívül Danyiil Medvegyev (61.) és Konsztantyin Kravcsuk (169.) vár még bevetésre.

Tényleg csak azért nem mondjuk, hogy lehetetlen a küldetés, mert épp a szlovákok ellen bizonyítottuk be, a Davis Kupában ki lehet indulni a világranglista helyezésekből, de nem érdemes. Az országért, csapatban küzdeni ugyanis egészen más, mint az egyéni pénzdíjakért. Ezt épp Fucsovics bizonyította be Martin Klizan ellen, aki februárban még az előkelő 36. helyen állt, mégis simán kikapott (6:3, 3:6, 3:6, 5:7) a magyarok éljátékosától.

További önbizalomra ad okot a hazai pálya biztosította előny, a talajválasztás lehetősége. Az orosz játékosok az elmúlt hónapokban ugyanis többnyire kemény pályás tornákon szerepeltek, csak Budapestre érkezésük óta edzettek salakon.

A jelenlegi első számú magyar játékos, Fucsovics Márton a múlt heti genovai challenger torna elődöntőjében ugyan összeszedett egy kisebb bokasérülést, de már százszázalékos állapotban várja a hétvégét.

Egyelőre nagyon nehezek a labdák, remélem, hétvégére jobb, szárazabb lesz az idő, mert az kedvezne a játékomnak. Remélem, minél többen kilátogatnak majd a helyszínre, mert úgy érzem, van esélyünk nyerni

– nyilatkozta Fucsovics, aki kétnapos pihenő után kedd reggel már együtt edzett a csapattal.

A másik top 200-as teniszezőnk, Balázs Attila azért bizakodó, mert érzése szerint Andrej Rubljov játéka fekszik neki. Ezt az is bizonyítja, hogy hiába a jelentős világranglista különbség, idén egyszer már legyőzte az oroszt.

Az idei Australian Open junior bajnoka, Piros Zsombor a harmadik számú játékosunk. A fiatal teniszező az utóbbi hetekben két ITF tornán is a döntőig menetelt, így az ATP-világranglistán jön föl, mint a talajvíz.

Több mint kétszáz helyet javítva jelenleg 677., mégis azt reméli, Fucsovicsnak és Balázs Attilának olyan jól megy majd a játék, hogy neki nem kell majd pályára lépnie.

Davis Kupa, világcsoportba jutásért, program:

A salakpályás párharc győztese feljut a világcsoportba, amelyben a magyar válogatott legutóbb 1996-ban szerepelt. Az euro-afrikai zóna I-es csoportjában a magyarok februárban 3-1-re legyőzték Pozsonyban a szlovákokat, ezzel kerültek a rájátszásba.

Helyszín:
Budapest, Kopaszi Gát

Kezdési időpontok:
Péntek: 16.00
Szombat: 14.00
Vasárnap 14.30

Jegyek, jegyárak:
A jegyeket már vásárolhatóak a tex.hu oldalán. Kattints ide hogy átjuss az oldalra.
Szeptember 15., péntek: 5.500 és 7.000 Ft,
Nyugdíjasoknak 500 Ft, VIP: 50.000 Ft
Szeptember 16., szombat: 3.500 és 5.500 Ft,
Nyugdíjasoknak 500 Ft, VIP: 35.000 Ft
Szeptember 17., vasárnap: 5.500 és 7.000 Ft,
Nyugdíjasoknak 500 Ft, VIP: 50.000 Ft
12 éven aluli gyerekek számára a belépés ingyenes, de a jegyet le kell foglalni a tex.hu oldalon.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik