Sport

1981 óta nem látott ilyet a teniszvilág, de mi is történt valójában?

Az idei US Open női mezőnyének elődöntőjébe négy amerikai játékos jutott be, közülük Madison Keys és Sloane Stephens játszik majd a fináléban. Az már biztos, hogy új Grand Slam-győztest avatnak majd New Yorkban.

Olyan történt a mostani US Openen, amire évtizedek óta nem volt példa a teniszben. Főleg nem Amerikában.

Négy amerikai játékos jutott be az elődöntőbe a női mezőnyben.

Az amerikai major tornán ilyen legutóbb 1981-ben volt, ha pedig az összes Grand Slamet nézzük, akkor is 1985-ig kell visszamenni az időben. A US Openen Martina Navratilova, Chris Evert, Tracy Austin és Barbara Potter jutott négy közé, négy évvel később, Wimbledonban pedig Evert, Navratilova, Kathy Rinaldi és Zina Garrison.

Bár a mostani tornán a 128 főtáblás játékos közül 23 is amerikai, azért ez így is elég nagy meglepetés. Elég korai lenne ugyanakkor az amerikai női tenisz új aranykoráról beszélni.

A trón üres, de nincs, aki ráüljön

Az elmúlt évek egyértelműen legjobb női játékosa, Serena Williams szülési szabadságon van. Bár a napokban született meg a kislánya, már most a visszatérését tervezi, januárban, az Australian Openen már játszani akar. 2017 elején ő nyert Melbourne-ben, akkor már várandós volt. Úgy verte végig a mezőnyt és lett szettveszteség nélkül bajnok.

Serena háttérbe vonulásával keletkezett egy űr a női teniszben, és az derült ki az elmúlt hónapokban, hogy nincs olyan játékos, aki ezt hosszú távon be tudná tölteni.

  • Marija Sarapova nemrég tért csak vissza 15 hónapos doppingeltiltása után, hosszú idő óta a mostani az első Grand Slamje, a negyedik fordulóig jutott – Babos Tímeát győzte le a második körben.
  • Viktorija Azarenka is volt szülési szabadságon, decemberben született meg a kisfia. Ő a nyár elején visszatért, de most kihagyta a US Opent, mert szakítottak a párjával és gyermek-elhelyezési ügyben jár épp a bíróságra.
  • Agnieszka Radwanska 2016 végén még világranglista harmadik volt, ez az éve azonban nagy csalódás. A lengyel játékos az, aki sosem tudta kijátszani magából igazán azt, ami benne van, vagy amit gondolunk, hogy benne lenne. Idén egy Grand Slamen sem jutott túl a negyedik fordulón.
  • Simona Halep is egyelőre nagy talány, egyértelműen topjátékos, a Roland Garroson például döntőzött idén, ugyanakkor Ausztráliában és most Flushing Meadowsban is kiesett már az első körben. A US Open kapcsán azért mindenképp meg kell jegyezni, hogy a szabadkártyával induló Sarapovától kapott ki egy nagyon szoros mérkőzésen.
  • Angelique Kerber tavaly két Grand Slamet nyert, világelső is volt, de az ő teljesítményére rossz hatással lettek volna ezek a sikerek, címvédőként most például az első körben kiesett.
  • Petra Kvitovát decemberben az otthonában támadták meg, késsel megsebezték a bal kezét, legalább féléves kihagyásról beszéltek vele kapcsolatban. A vártnál aztán gyorsabban gyógyult, a Roland Garroson már játszott, most az Egyesült Államokban pedig negyeddöntős volt. Az ő esetében már az nagy bravúr, hogy végigteniszezte a nyarat.
  • Az aktuális világelső Karolina Pliskova a negyeddöntőig jutott, a Wimbledonban győztes Garbine Muguruza meg a negyedik fordulóban esett ki. Utóbbi vezeti majd hétfőtől a világranglistát.

Ebből a felsorolásból is tisztán látszik, hogy a női tenisz – ilyen-olyan okból kifolyólag, de – még mindig nagyon hektikus. A férfiaknál évek óta nagyjából 4-5 teniszező között dőlnek el a nagyobb tornák (meglepetések csak elvétve akadnak, bár az idei US Open pont egy ilyen), most Novak Djokovic és Andy Murray sérülése után ismét Rafael Nadalról és Roger Federerről szól minden.

Ehhez képest a nőknél idén a 16 Grand Slam-elődöntős helyen 13 különböző játékos osztozott. A legtöbbször, háromszor a 37 éves Venus Williams jutott elődöntőbe.

Akkor nincs itt semmi látnivaló?

Fotó: Europress/AFP/Jewel Samad

A világ legegyszerűbb dolga lenne most azt mondani, hogy ilyen a női tenisz. Ennél azért sokkal több van mögötte, hogy most remekelnek az amerikaiak, még úgyis, hogy Serena Williams nem játszik.

  • Venus Williams mostani éve szenzációs, kétszer döntőzött, most is ugye négy közé jutott. Mondhatni sokadvirágzását éli, még akkor is, ha az elődöntőben aztán kikapott.
  • Attól a Sloane Stephenstől kapott ki, akit évekkel ezelőtt a következő Serena Williamsnek kiáltottak ki. 2013-ban robbant be a köztudatba, aztán sosem tudta megugrani azt a szintet, amit elvárt tőle az amerikai közvélemény, de sérülések is hátráltatták. Úgy látszik most, 2017-re tudta magát visszaküzdeni, egy karnyújtásnyira van élete első Grand Slam-győzelmétől. És még csak 24 éves.
  • Madison Keys a második döntős, ő meg Stephensnél is fiatalabb, 22 éves. Heteket töltött már el a top10-ben a világranglistán, nyert eddig három WTA-tornát, ugyanakkor őt is sérülés hátráltatta. Honfitársához hasonlóan karrierje első Grand Slam-döntőjére készül.
  • A mostani négy elődöntős közül CoCo Vandeweghe talán a legnagyobb meglepetés, mondhatnánk, de neki meg ez az éve kifejezetten jól sikerült. Melbourne-ben is négy közé jutott, és ugyan a Roland Garroson az első körben kiesett, Wimbledonban ott volt a nyolc között, ami szintén nem rossz eredmény.

Akkor most mégis mi történt?

Abból a szempontból semmi extra, hogy a női teniszre, mint mindig, most is jellemző, hogy fel-felbukkannak új arcok. Csak most az Egyesült Államokban négy amerikainak jött ki a lépés, ami miatt a jelenlegi torna kuriózum.

Viszont sokkal érdekesebb ezek fényében, hogy mi várható 2018-ban. Ha minden igaz, Serena Williams visszatér már az év elején. Viktoria Azarenka is hamarosan újra játékra jelentkezik, és vélhetően Marija Sarapova is szép lassan visszaszökken a kerékvágásba. Ha Petra Kvitova már teljesen ép lesz, mellettük pedig az idei elődöntősök közül még páran tudni hozzák azt a szintet, amit idén,

akkor bizony nagyon izgalmas szezon elé nézünk.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik