Sport

Szép csendben megdőlt egy egészen elképesztő atlétikai csúcs

A londoni atlétikai világbajnokság Usain Bolt – most már kijelenthetjük – drámai búcsújáról, Mo Farah utolsó pályaversenyéről, nekünk magyaroknak pedig Márton Anita ezüstjéről, Baji Balázs bronzáról, vagy Helebrandt Máté fantasztikus hatodik helyről szólt. De közben, szép csendben egy futónő sportági történelmet írt.

Allyson Felix ugyanis már 16 világbajnoki éremnél jár.

A mostani vébé előtt a legendás Merlene Ottey volt az abszolút rekorder a maga 14 dobogós helyezésével. Őt szinte azonnal utolérte a 100-on bronzérmes Bolt, illetve a 400-on harmadik Felix. A jamaicai klasszisnak aztán a 4×100-as váltóval nem jött össze az utolsó verseny, megsérült, nem tudta befejezni a futamot.

A 31 éves Felix ellenben a 4×100-as és a 4×400-as amerikai váltóval is aranyérmes lett. Ezen a vébén is szerzett legalább három érmet.

A hatszoros olimpiai bajnok sprinter összesen hat világbajnokságon ért el dobogós helyezéseket, 11 arany, 3 ezüst és 2 bronzérem van a neve mellett. Egyedül 2013-ban, Moszkvában nem sikerült dobogóra állnia, akkor megsérült a 200 méteres síkfutás döntőjében.

Annyi mindent adott már a sport, remélem, sikerült valamit nekem is törleszteni

– mondta Felix az ESPN-nek.

És az éremhalmozás még folytatódhat, ugyanis nem akarja befejezni a versenyzést. Reményei szerint legalább a tokiói olimpiáig versenyezni fog.

Allyson Felix mottója: Légy könyörtelen, ha az álmaid eléréséért harcolsz

Fotó: Matthias Hangst/Getty Images

Ajánlott videó

Olvasói sztorik