Sport

Masters vb: Vincze Balázs török, Rafael Irén olasz lesz

A világbajnoki ezüstérmes, kétszeres Európa-bajnok Vincze Balázs a török Galatasaray, míg az 1994-ben világbajnoki címet szerző Rafael Irén az olasz ASG Argentario csapat tagjaként indul a vb-n.

Még négy nap, és 120 csapat részvételével kezdetét veszi minden idők legnagyobb és legnépesebb masters vízilabda-világbajnoksága a Hajós Alfréd Uszodában. Nem kevesebb, mint 357 mérkőzést rendeznek a Hajós Alfréd Uszoda medencéiben, már reggel 8-kor elkezdődik a program, a magyar olimpiai bajnokokból álló férficsapat este 7-kor játssza majd csoportmérkőzéseit.

A mezőny legidősebb játékosa a 70+-os kategóriában vízbe ugró 80 esztendős Milan Cambor lesz, ő 1937. május 22-én született, a Blue Thunder Mastres együttesében játszik majd a Margitszigeten, a világbajnok, olimpiai ezüstérmes Kásás Zoltán csapattársaként.

A 40+-os kategóriában indul a Millennium csapat, amely csoportellenfele a török Galatasaray lesz. Külön érdekesség, hogy a török csapat soraiban két magyar játékos is helyet kap, Persely József, illetve a 287-szeres válogatott, világbajnoki ezüstérmes, kétszeres Európa-bajnok Vincze Balázs.

Nem egyedi esetről van szó, hiszen már kétszer játszottam a Galatasarayjal masters tornán. Mint ahogy játszottam a 2013-as Universiade-válogatott felkészülési időszakában is, amikor Isztambulban jártunk a válogatottal. Ebben a csapatban olyanok játszanak most, akik rövidebb vagy hosszabb ideig a klub alkalmazásában álltak

– mondta a jelenleg Szombathelyen szakmai igazgatóként tevékenykedő Vincze Balázs, aki az első, Millennium elleni csoportmérkőzésen még nem játszik, a második csoportkörben viszont már ott lesz a vízben.

További ismert játékosok közül a Bajnokok Ligája-győztes Bárány Attila és Bereczki Miklós, a KEK-győztes Pelle Balázs (35+-os korosztály), a kétszeres Európa-bajnok, világbajnoki ezüst- és bronzérmes Tóth Frank (45+-ös korosztály), Montreal olimpiai bajnok vízilabdázója, Sudár Attila (55+-os korosztály) száll vízbe.

A Vidám Vízilovak csapat tagja Dr. Merkely Béla, a Semmelweis Egyetem professzora is, az elit világbajnokság orvosi és egészségügyi feladatait ellátó csapat szakmai irányítója.

A nőknél a világ- és Európa-bajnok magyar kiválóságokat, Stieber Mercédeszt, Drávucz Ritát, Primász Ágnest, Rédei Katát, Pelle Anikót, Szalkay Orsolyát tömörítő Budakalászi SC a 30+-os korosztályban indul.

Az olasz ASG Argentario együttesében, a 35+-os kategóriában csapattagként találkozhatunk az 1994-ben világbajnoki címet szerző magyar válogatott tagjával, Rafael Irénnel.

A magyar vízilabda-csapatok a masters vb-n:

Férfiak:

Összesen 102 férficsapat nevezett a világbajnokságra, a legnépesebb korosztály a 45+ és az 50+, ott 16-16 együttes indul, de sokan, 14 csapat vív majd az aranyéremért a 40+-os mezőnyben is. A nőknél 18 együttes indul, 7 klub a 30+-os korosztályban, 7 csapat a 35+, 40+ és 45+-os nevezettek számára kiírt mezőnyben, 4 pedig az 50+, 55+ és 60+-os indulóknak kiírt tornán.

MAFC Masters (30+), Neptun VSC (30+), ESE 80 (35+), Hungarian Bull’s Blood (35+), Millennium HUN (40+), Oázis SC (40+), OSC Senior (40+), Budai LTD (45+), Tungsram (45+), Ybl-Octopus (45+), Happy Hippos (50+), Sunday Boys (50+), Sunday Boys (55+), MC Walrus Budapest (55+)

Nők:

A nőknél a világ- és Európa-bajnok magyar kiválóságokat, így többek között Stieber Mercédeszt, Drávucz Ritát, Primász Ágnest, Rédei Katát, Pelle Anikót, Szalkay Orsolyát tömörítő Budakalászi SC a 30+-os korosztályban indul, hasonlóan a másik magyar indulóhoz, a Bánki VSE-hez.

A korosztály csapatai: Budakalászi SC (magyar), The Olympic Club (amerikai), KINEF Kirishi (orosz), English Roses Masters Water ERME (brit), Bánki VSE (magyar), Bay Area Masters (amerikai), Eimsbütteler Turnverband (német)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik