Sport

Úszás: Bienerth Gusztávot Fürjes Balázs válthatja az elnöki székben

Még hét hónapja sem ül székében a Magyar Úszó Szövetség elnöke, de máris a menesztéséről szólnak a hírek.

Aki figyelmesen szemlélődött a vizes világbajnokság három nappal ezelőtti nagy bejelentésén, annak feltűnt, hogy a 2024-es rövidpályás világbajnokság helyszínének hivatalos bejelentése (Budapesten lesz) alkalmával Bienerth Gusztávnak nem osztottak lapot.

A bejelentés ünnepélyes pillanatait követően mindenki emelvényre lépett, aki számított. Felszólalt Seszták Miklós fejlesztés miniszter , Balog Zoltán emberierőforrás-miniszter, Szabó Tünde sportért felelős szakállamtitkár, de eközben a Magyar Úszó Szövetség elnöke csendesen a háttérben a falat támasztotta.

Bienerth Gusztáv a háttérben, csendben állt a falnál (fotó: 24.hu)

Mondhatni furcsa, jelzés értékű pillanat volt, hiszen nehezen elképzelhető, hogy annak a sportágnak az elnökének, amelyik éppen egy világbajnokság rendezési jogát nyerte el, ne osszanak lapot, ne álljon pódiumra.

Márpedig Bienerthek látványosan nem osztottak.

Így aztán nem csodálkoztunk azon, hogy a 444.hu csütörtökön azt írta, valószínűleg már a július végéig tartó vizes vb után, de legkésőbb ősszel új elnököt választ magának a Magyar Úszó Szövetség (MÚSZ). A lap már azt is tudni véli, hogy Bienerth Gusztáv utódja Fürjes Balázs kiemelt beruházásokért felelős kormánybiztos lehet.

  • Egyes vélemények szerint Bienerth azzal hibázott nagyot, hogy megválasztása után azonnal nekiment elődjének, Gyárfás Tamásnak. Úgy fogalmazott kinevezése után, hogy a magyar szövetséget 23 éven át irányító FINA-alelnöknek “nincs helye az úszósportban”, továbbá azzal, hogy rögtön bejelentette, totális átvilágítást kezdeményez a MÚSZ-nál, még azt a hatást is keltette, mintha korábban visszaélések történtek volna  a szövetségnél. Ezzel végképp magára haragította Gyárfást, aki “utánanyúlt”.
Mély víz, csak úszóknak
Bienerth Gusztáv hibát hibára halmoz, amit nem tolerálnak a legsikeresebb magyar sportágban. Kiderült: az új elnök nem jó úszó, ezért most fulladozik.
  • Más megközelítés szerint azonban Bienerth egyáltalán nem ért a sporthoz, ráadásul minden korábbi, Gyárfáshoz kötődő szakembert eltávolított a szövetség apparátusából,. Ezért az elmúlt fél évben kapitális hibákat követett el, amelyek eredményeképp a közgyűlésen totális vereséget szenvedett – valamennyi reformjavaslatát leszavazta a tagság. Azt mondják, nem kellett ide Gyárfás, Bienert Gusztáv magát végezte ki.
Bienerth Gusztávot nagyon pofon vágták az úszók
Valamennyi számára fontos kérdésben leszavazták a Magyar Úszó Szövetség új elnökét.

Hivatalos reakciók az érdekeltektől

A  24.hu a hír megerősítése vagy cáfolata érdekében kérdéssel fordult az érdekeltekhez.

Fürjes Balázshoz az alábbi választ küldte:

Most a világbajnokság sikere mindennel fontosabb, mindenkit kérek, összpontosítsunk erre! Az úszótársadalomnak, minden magyar sportbarátnak az az érdeke, hogy az úszószövetség mindenkori elnöke sikeres munkát végezzen. Ehhez szívesen adom meg azt a támogatást, amit én tudok nyújtani – örömmel építettük föl  Duna Arénát és újítottuk fel a Hajós és Császár-Komjádi uszodákat, építünk uszodát is tartalmazó sportközpontot a Ludovika Campusban. Az úszószövetségnek van nagy többséggel megválasztott elnöke, a választás nincs napirenden, engem a Magyar Úszós Szövetség egyetlen tagszervezete sem keresett meg ilyesmivel. Budapest építésében van bőven feladatom, a kérdés nem foglalkoztat, így ennél többet nem is foglalkozom vele. Dolgozzunk a vb sikeréért, hajra magyarok!

Bienerth Gusztáv is hivatalosan, levélben küldte meg honlapunknak rövid, és lényegre törő válaszát:

A sajtó találgatásaival, pletykákkal eddig sem foglalkoztam és a jövőben sem fogok. Minden energiámmal a most zajló budapesti világbajnokságra koncentrálok.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik