Sport

Duplázott az Alba Fehérvár, megvan a bajnoki cím

Megszerezte ötödik bajnoki címét az Alba Fehérvár férfi kosárlabdacsapata, miután az NB I döntőjének ötödik mérkőzésén vasárnap este hazai közönség előtt hét ponttal, 78-71-re legyőzte a Falcót, így 3-2-re megnyerte a párharcot.

A Fehérvár – amely az alapszakaszban, majd a középszakaszban is a legjobbnak bizonyult – a döntő múlt heti nyitányán meglepetésre elvesztette pályaelőnyét, ám a második összecsapáson a Falco ugyancsak kikapott a saját csarnokában, 21 győztes hazai mérkőzés után először. Kedden, a döntő harmadik felvonásán az Alba izgalmas mérkőzésen nyert, és került a finálé során először előnybe, pénteken viszont Szombathelyen a Falco sima sikerrel egyenlített.

A vasárnapi összecsapás első negyedében a sok mozgás mindkét fél részéről fegyelmezett védőjátékkal párosult, így kevés volt a sikeres akció. A tempót már akkor diktáló fehérváriak a felvonás végén léptek meg a támadásban pontatlan szombathelyiektől.

A második játékrész elején közel három perc telt el pont nélkül, majd a holtpontról elmozduló házigazda előnye tíz pontra nőtt. Továbbra sem találta a meccs ritmusát a Falco, amely a negyed vége előtt két perccel már 19 pontos hátrányban volt, abból faragott le egy keveset a nagyszünetre.

A játék képén azonban ez semmit nem változtatott, állandósult a fehérváriak húsz pont körüli előnye, így hiába lett eredményesebb a vendégek támadójátéka, a Falco nem tudott közelebb kerülni a házigazdákhoz. A záró negyedben a szombathelyiek domináltak. Miközben a hazaiak leblokkoltak, a vendégek nagy rohamát követően a hajrára még izgalmak is maradtak, a fehérváriak előnye azonban kitartott a végső dudaszóig.

A szezonban a Magyar Kupában is diadalmaskodott fehérváriak 1998-ban ünnepelték első bajnoki diadalukat, majd sorozatban még kétszer az élvonalbeli trónon tudtak maradni. Negyedik bajnoki címükre 13 évet vártak (2013), az ötödikre csupán négyet.

Férfi kosárlabda NB I

Alba Fehérvár-Falco KC Szombathely 78-71 (14-8, 25-16, 23-20, 16-27)
A párharc végeredménye: 3-2, a Fehérvár javára.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik