Sport

A Warriors a liga leggyűlöltebb és legtökéletesebb csapata

A Warriors a liga leggyűlöltebb és legtökéletesebb csapata

A Golden State nyerte meg az észak-amerikai kosárlabda-bajnokság 2017-es szezonját, a többieknek esélyük sem volt megszorongatni őket. Kevin Durant érkezésével egy igazi dinasztia épülhet az NBA-ben.

Mint a klasszikus bokszpárharcoknak, a Golden State Warriors – Cleveland Cavaliers csatának is három felvonása volt (eddig): 2015-ben és 2017-ben Stephen Curryék, 2016-ban LeBron Jamesék nyertek. Nem sokon múlt, hogy ne háromból hármat nyerjen a GSW, tavaly azonban a Cavs heroikus küzdelemben, 1-3-ról fordította meg a négy győzelemig tartó finálét.

A másik kettő sima volt, 2015-ben James egyedül volt, idén pedig nem volt ellenszer a Warriors ellen.

A mindent eldöntő ötödik meccs legszebb jelenetei:

Komoly fricska volt a tavalyi szezon Golden State-nek

Megdöntötték a Michael Jordan fémjelezte Chicago Bulls alapszakasz-rekordját, 73 győzelmet arattak és csak 9 vereségük volt. Elképzelhetetlennek tűnt, hogy ne ők legyenek ismét a bajnokok, de ebben a csúcshajszolásban annyira elfáradtak, hogy már az Oklahoma City Thunder ellen is majdnem elveszítették a nyugati főcsoportdöntőt, 3-1-es hátrányból fordítva jutottak tovább.

Még így is duplázhattak volna, de jött a már említett leolvadás. Egy elveszített döntő, pláne toronymagas esélyesként sosem esik jól, de tulajdonképpen a lehető legjobban jött ki belőle a Warriors.

Ha Kevin Durant volt a kompenzáció azért a vereségért, akkor köszönöm az elbukott döntőt

– mondta kedd hajnalban a San Jose Mercury Newsnak Draymond Green, és ennél jobban aligha lehetne összefoglalni a dolgot

A szinte tökéletes csapatba megérkezett a liga egyik legjobb játékosa

Kevin Durant kilenc év után fordított hátat az OKC-nek (ami az első szezonjában még Seattle Supersonics néven futott, de aztán költözött a franchise), sokan legyávázták, hogy átment ahhoz a csapathoz, amely legyőzte őket. Hiába éljük a nagy összeállások korát, az NBA-drukkerek nagy részének nehezen veszi be a gyomra ezeket a szupercsapatokat.

Kevin Durant első meccsén a GSW-ben Fotó: Europress/AFP/Thearon W. Henderson

Durant védelmében azért azt el kell mondani, hogy az évek során az OKC olyan játékosokat engedett el, mint James Harden vagy Serge Ibaka. Ő meg eltöltött ott annyi évet, hogy belássa, nem nagyon tudja azokat az erősítéseket meglépni a franchise, amivel hosszú távon is felvehetnék a harcot a Cavsszel és a Warriorsszal. Még ha utóbbit tavaly majdnem ki is ejtették.

Úgyhogy szabadügynökként átment a Warriorshoz. Gyűrűt akart nyerni, pályafutása során először.

Ízlelgessük csak egy kicsit: Stephen Curry, Klay Thompson, Kevin Durant, Draymond Green a kezdőben. Négy olyan játékos, aki top3-as játékos a posztján, hárman ráadásul saját draftolások. Az, hogy mellettük ki az ötödik, kis túlzással mindegy. Úgy meg főleg, ha a liga egyik legjobb edzője, Steve Kerr dirigál.

Közben a kispadon olyan sokoldalú, iparos játékosok vannak, mint André Iguodala, aki két éve a döntő legértékesebb játékosa volt. Vagy épp Shaun Livingston, a veterán Matt Barnes és David West és az újra játékosnak kinéző JaVale McGee. Jól össze volt rakva ez a Golden State.

Durant nélkül is jobb lett volna ez a Warriors, mint a tavalyi

Az elmúlt évek második legjobb játékosának megszerzése mellett irtó fontos volt az is, hogy tanultak a tavalyi évből, sokkal többet pihentettek. Hogy közel sem voltak a saját alapszakasz-rekordjukhoz? Kit érdekel?

67-15-tel is toronymagasan a legjobb csapatként zártak.

Azért így is volt ok az ijedtségre, Durantnek volt ugyanis egy térdsérülése, kihagyott 19 mérkőzést. Április 8-án, az alapszakasz végén tért vissza, szóval még pont volt egy meccse belerázódni a játékba. A többiek addig is vitték a boltot, szóval ők már élesre voltak töltve.

És akkor legyalultak mindenkit

  • Az, hogy a kétemberes Portlanden 4-0-val jutottak túl, senki sem lepett meg. Damien Lillard és C. J. McCollum hőskosárlabdája egy szorosabb meccsre volt elég.
  • A következő körben jött a Utah Jazz, ez a párharc pedig azért volt érdekes, mert a legponterősebb csapat találkozott az ellenfeleinek az NBA-szezonban a legkevesebb pontot engedélyező együttesével. Persze ez utóbbi nem csoda, Rudy Gobert védekezésben akkora tényező, hogy arra nincsenek szavak. Na, hát ez a Utah sem tudott mit kezdeni a GSW-vel, az oaklandiek szépen elosztották egymás közt a feladatokat, nem is kellett túljátszatni a sztárokat. Ez is sima 4-0 volt.
Kawhi Leonard kidőlésével el is dőlt a GSW-Spurs párharc Fotó: Europress/AFP/Thearon W. Henderson
  • A nyugati főcsoportdöntőben a San Antonio Spurs lehetett volna, amelyik meglepi a Golden State-et, de az első meccsen el is dőlt a párharc azzal, hogy megsérült a texasiak legjobbja, Kawhi Leonard. Utána 18-0-s rohanást csinált a GSW, megnyerték a mérkőzést 113-111-re (ez volt az egész playoffban a legszorosabb mérkőzésük), utána volt 36 pontos győzelmük is. Bebizonyosodott, hogy a Spursben LaMarcus Aldridge nem képes a hátára venni a csapatot, illetve Durant ekkor indult csak be úgy igazán.

Jött a várva várt döntő a Cavaliers ellen

Ha egy szóval kellene jelezni az idei NBA-rájátszást, az a sima lenne. Vagy az unalmas? Embere válogatja. De azért rögzítsük a tényt:

a Warriors 12-0-val, a Cleveland 12-1-es mérleggel jutott el a döntőbe.

Szóval hiába volt Russell Westbrooknak olyan teljesítménye (tripla-duplás alapszakasz!), amiről az ember azt hitte, csak videojátékokban lehetséges; lett alapszakasz-első keleten a Boston Celtics kis túlzással a semmiből; varázsolt el mindenkit a Houston Rockets és vett le minket a lábunkról Giannis Antetokounmpo, a szezon végén eljött az, amit titkon mindenki sejtett az elejétől kezdve: a GSW-Cavs döntő.

Napjaink két legjobb kosárlabdázója Fotó: Europress/AFP/Ezra Shaw

Itt jött volna az, hogy legalább akkor a döntő legyen szoros, de nem lett. Az első meccset 22, a másodikat 19 ponttal nyerte meg a Warriors. A harmadikon szépíthetett volna a Cavaliers, 113-107-re vezettek percekkel a vége előtt. 11-0-val zárta le azt a mérkőzést a Golden State. Ezen a találkozón James 2 percet ült, csapata 12 ponttal kapott ki abban a szakaszban. A 15-0-s rájátszás kezdés egyébként rekord az NBA/NHL/MLB hármas esetében.

A negyedik meccsen rekordokat döntött a Cleveland és Lebron James megint csak fantasztikus volt, miközben a túloldalon csak Durant játszott jól. Ez arra volt elég, hogy a Cavst ne söpréssel verjék, mert következett az ötödik mérkőzés, egy nagy rohanás a második negyedben a Warriorstól, és ez a találkozó is sima lett.

A Golden State Warriors úgy lett bajnok, hogy a mérkőzésein átlagban 13,5 ponttal jobb volt az ellenfeleinél. Ennél csak az 1971-es Milwaukee Bucks volt jobb (14,5).

Vannak még itt csodastatisztikák:

  • A Warriors a harmadik csapat a liga történetében, amely mindössze egy vereséget szenvedett el a playoffban (1983 Philadelphia, 2001 Los Angeles Lakers). De az első, amelyik már úgy, hogy az első körben is négy mérkőzést kellett nyerni.
  • Kevin Durant mindössze a hatodik játékos, aki a nagydöntő minden meccsén legalább 30 pontot dobott. 35,2 volt átlaga.
  • Durantnél (176) csak Allen Iverson dobott több pontot összesen (178) egy ötmeccses nagydöntőben.
  • Kevin Durant a harmadik játékos Michael Jordan és Wilt Chamberlain után, aki négyszeres pontkirály és döntő MVP.
  • Steve Kerr pedig a negyedik edző, aki az első három évében kétszer is bajnok lett. Phil JacksonBill Russell és John Kundla a másik három.

Elit társaságban a Golden State Warriors

A Golden State Warriors a franchise történetének ötödik bajnoki címét nyerte meg, 1947-ben, 1956-ban, 1975-ben, 2015-ben és idén, 2017-ben lett övék a bajnoki gyűrű. Ők az ötödik klub, amelynek ez sikerült. Íme, a bajnokok listája:

19-szeres bajnok: Boston Celtics

16-szoros bajnok: Minneapolis/Los Angeles Lakers

6-szoros bajnok: Chicago Bulls

5-szörös bajnok: Philadelphia/San Francisco/Golden State Warriors, San Antonio Spurs

3-szoros bajnok: Syracuse Nationals/Philadelphia 76ers, Fort Wayne Pistons/Detroit Pistons, Miami Heat

2-szeres bajnok: New York Knicks, Houston Rockets

1-szeres bajnok: St. Louis/Atlanta Hawks, Baltimore/Washington Bullets/Washington Wizards, Seattle SuperSonics/Oklahoma City Thunder, Cleveland Cavaliers, Portland Trail Blazers, Milwaukee Bucks, Dallas Mavericks, Baltimore Bullets, Rochester/Cincinnati Royals/Kansas City/Sacramento Kings

És Durant még csak nem is kellett volna a Warriors bajnoki címéhez

Az MVP, aki első bajnoki címért nyerte meg Fotó: Europress/AFP/Thearon W. Henderson

Az a legfélelmetesebb az egészben, hogy a döntő legértékesebb játékosának választott, az egész rájátszásban ellenállhatatlanul kosarazó Kevin Durant nélkül is minden bizonnyal bajnok lett volna ez a GSW. Nélküle is majdnem kétszer nyert a csapat. Vele annyi változott, hogy lekerült a nyomás Curry és Thompson válláról, akik így sokkal felszabadultabban és tavalyinál sokkal hatékonyabban játszottak. Nem mellesleg Curry majdnem 27, Thompson bő 16 pontot átlagolt. Green pedig hozta azt a sokoldalú játékot, amire a ligában talán senki más nem képes. Ezután LeBron Jameséknek még annyi esélyük sem volt, mint eddig.

A Golden State Warriors nem kér Donald Trumpból
Hagyományok ide, vagy oda, nem akarnak találkozni az amerikai elnökkel az NBA bajnokai.

Pedig James tripla-duplát átlagolt (33,6 pont, 10 gólpassz, 12 lepattanó) a döntő öt meccsén. És tükörsimán kikaptak.

Nehéz ezen bármilyen fogást is találni. Ott van a 16-1-es mérleg és az, hogy a liga legjobb játékosa emberfeletti teljesítménnyel is kénytelen fejet hajtani. Úgy is leoktatták a mezőnyt, hogy Steve Kerr hátfájdalmai miatt csak a döntőben tudott leülni a kispadra. Mike Brown ugrott be helyette, de ez nem nagyon látszott meg a teljesítményen.

Lehet szeretni a Warriorst és lehet utálni is, de most ők a tökéletes csapat. Sokak szerint igazságtalanul jók, mert mit kezdesz egy olyan csapattal, ahol három olyan nehéztüzér van, mint Durant, Curry és Thompson? Ki tudja, milyen szupercsapat alakul még a nyáron, vagy hogyan tud erősíteni a Cavs, hogy ne csak James és Kyrie Irving játékán múljon a teljesítményük. De hogy az elkövetkező években Golden State lesz a liga legmeghatározóbb csapata, az egészen biztos.

Dinasztia épül a szemünk láttára.

A Nike azonnal ki is jött egy tökéletes Durant-reklámmal:

(Aminek az a lényege, hogy Kevin Durantet egész karrierje során kritizálták, de csak bajnok lett.)

Olvasói sztorik