Sport
Player measuring the distance between the stones during 2017 WetJet Players’ Championship which takes place in Ryerson's Mattamy Athletic Centre, in Toronto, Ontario, Canada on April 13, 2017.  (Photo by Anatoliy Cherkasov/NurPhoto)

Bazi nagy csúszó kövek hoztak vb-címeket Magyarországnak

Az egyik legeredményesebb téli sportágunkká vált a curling: a világ legjobb vegyes párosait kérdeztük, miért jó köveket csúsztatni a jégen.
Korábban a témában:

Nagy reményekkel indult neki a kanadai vegyespáros-curlingvilágbajnokságnak Kiss Zsolt és Palancsa Dorottya: a kettős abban reménykedett, hogy jó szerepléssel dobogóra állhat (ami világbajnokként nem volt irreális elképzelés), és ezzel karnyújtásnyira kerül a 2018-as pjongcsangi téli olimpiától, amelynek műsorán – az ötkarikás játékok történetében először – szerepel ez a szám. Korábbi, a magyar téli olimpiai esélyeket taglaló cikkünkben még mi is arról írtunk, hogy komoly esélyük van még az olimpiai dobogóra, ám a valóság csúnyán pofon vágott mindenkit:

a legjobb 16 között a – végül negyedik helyezett – cseh páros megverte a magyarokat a vb-n, akiknek így szertefoszlott a pjongcsangi álmuk.

Még a vb előtt jártunk a hazai curling fellegvárában, a Kamaraerdei Ifjúsági Park csücskében felhúzott könnyűszerkezetes csarnokban, hogy beszélgessünk a reményekről, a sportág hazai kialakulásáról, de legfőkébb a vegyes párosban elért szenzációs magyar eredményekről.

Beszélgettünk a sportág hazai úttörőivel, a nemzetközi szinten is nagy eredményeket elérő Szekeres Ildikóval és Nagy Györggyel, illetve az ifjú titánokkal, Palancsa Dorottyával és Kiss Zsolttal, akik így emlékeznek arra, hogyan durrantották be Magyarországon ezt a taktikai-állóképességi sportot:

Hangok lettünk volna, ha nem próbáljuk ki mi is a gránittömbök csúsztatását (szakszóval: dobását), ami a látszat ellenére igenis igényel fizikai állóképességet, hisz egy megmerevedett, természetellenes pozícióban, szinte támaszkodás nélkül kell tűpontosan célozni. Arról nem is beszélve, a söprés mennyire lihegős munka. Akinek a szabályzat sem világos, annak pláne érdemes megnéznie a második videónkat, íme:

Jelentős magyar eredmények vegyes párosban

A Kiss, Palancsa páros a 2010-es évek eleje óta vesz részt bajnokságokon, a legnagyobb eredményük két világbajnoki cím 2013-ból és 2015-ből. A kettő között, 2014-ben vb-negyedikek lettek. Kiss emellett a férfi és a vegyes csapatnak is tagja, rengeteg országos bajnoki címmel, míg Palancsa ha kevesebbszer is, de szintén behúzott pár ob-t a női csapattal, vegyespárosban és egyéniben.

A Szekeres-Nagy-duó 2009-ben ezüstérmet szerzett vegyespárosban a világbajnokságon, de a 2011-es új-zélandi Téli Játékokon (nem összekeverendő az olimpiával!) aranyérmet is nyertek a számban. Nagy György más csapatoknak is tagja volt, 24-szeres magyar bajnok, míg Szekeres Eb-aranyérmes a női csapattal. Érdekesség, hogy Nagy sportlövészetben számít névnek (2015-ben ő lett a szakági szövetség vezetője), Szekeres pedig sikeres fitneszkarriert tudhat maga mögött.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Kommentek

Fotó: Fülöp Dániel Mátyás/24.hu
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.