Sport

Két cselgáncsozónk is fennakadt a doppingvizsgálaton

cselgáncs (cselgáncs, judo, )
cselgáncs (cselgáncs, judo, )
A 24.hu információi szerint a KSI és a PVSK egy-egy sportolójára vár büntetés tiltott szer használata miatt.

A 24.hu úgy értesült, hogy még januárban, a Kecskeméten megrendezett országos felnőtt cselgáncs bajnokságon két versenyző is fennakadt a doppingellenőrzésen. Információnk szerint egyikük, K. Dávid, a PVSK versenyzője ügye banális eset, hiszen olyan hétköznapi gyógyszer szedett be, aminek egyik alkotóeleme tiltólistás – ő enyhébb büntetésre számíthat.

Ugyanakkor úgy tudjuk, a KSI cselgáncsozója, J. Ákos már keményebb szerrel, szteroiddal bukott meg, ami azért már nem tréfa.

A hivatalos WADA-protokoll szerint minden pozitív eset után azonnal háromtagú bizottság áll fel, amelynek tagjait a MOB, a Magyar Antidopping Csoport és a szövetség egy-egy képviselője adja.

Így azt feltételeztük, legalább az országos bajnokság óta lefolytatott három elnökségi ülés egyikén tájékoztatták az elnökség tagjait az estekről és a szövetség honlapján találunk valami hivatalosat. Megpróbáltunk nyomára lelni az infónak, de a jegyzőkönyveket tartalmazó dokumentum fül alatt elérhető okiratok egyike sem tesz említést az doppingügyek tárgyalásról.

Honlapunk ezért megkereste a szövetség sportigazgatóját, Nagy Andrást, aki szűkszavú volt, de lényegét tekintve elismerte a doppingeseteket:

A szokásos eljárásnak megfelelően felállt a vizsgálóbizottság, de amíg jogerőre nem emelkedik annak határozata, addig nem kívánok nyilatkozni az ügyben.

A KSI részéről Pánczél Gábor szakedző kérdésünkre úgy reagált, ők nem vártak a bizottság határozatára, azonnal elküldték a klubtól a versenyzőt. Azt mondta:

nálunk a gyanú árnyéka is elég ehhez.

Magyar cselgáncsozónak legutóbb 2011-ben volt doppingügye, amikor január közepén Ungvári Attilának a bakui Világkupa után lett pozitív a tesztje. Furcsa módon a 73 kg-ban érdekelt versenyző ennek ellenére rajthoz állhatott a februári Hungária Kupán, ahol aranyérmet nyert, de a verseny után ott is pozitív doppingmintát szolgáltatott. Az Európa-bajnoki harmadik cselgáncsozó esetében a szövetség kiállt sportolója vétlensége mellett, ennek ellenére a ceglédi versenyző elesett a londoni olimpián való indulás lehetőségétől.

Doppingkérdésekben ki így, ki úgy viselkedik

Akadnak szövetségek, amelyek élen járnak a doppingellenes harcban, és valamennyi sportágban előforduló esetet azonnal nyilvánosságra hoznak. A kajak-kenusok például úgy gondolkodnak, a dopping általános probléma, ezért ha versenyzőik azt tapasztalják, hogy a szövetség kérlelhetetlenül mindenkit lebuktat, akár vállalva a jogi bonyodalmakat még egy atipikus minta alapján is képes olimpikonokat visszatartani, az kellőképpen elrettentő példa. Rájönnek, nem biztos, hogy megéri kockáztatni.

A toleranciaküszöb nyilván a cselgáncsozóknál is nulla, de ők úgy látszik, egy merőben ellentétesen kommunikációban hisznek. Azt gondolják, nem feltétlenül jó nyilvánosságra hozni, jobb belső ügyként kezelni a problémákat.

A baj az, hogy a 21. század információ vezérelte világában ez szinte lehetetlen.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik