Sport

Fa Nándor: Elég a Vendée Globe-ból

A következő években nem vállal újabb ilyen szintű versenyt a földkerülő magyar sportember.

Fa Nándor, aki a Vendée Globe földkerülő vitorlásversenyen szerdán, 93 nap után, a nyolcadik helyen ért be a célba, a TV2 I/I Azurák Csabával című műsorában skypon keresztül beszélt a várható jövőről.

Nagyon fárasztó volt ez a legutóbbi 93 napos Vendée Globe. Idegileg, mentálisan és fizikailag is. Iszonyú sok munka, nagyon hideg, nagyon rossz körülmények között, ahol minden folyamatosan vizes. Az biztos, hogy ilyen szinten a következő években nem vállalok vitorlázóteljesítményt. Az én koromban már tiltakozik a szervezet, bár, ha a fej rendben van, a test sokkal többet kibír annál, mint amit az ember gondol. De ahhoz, hogy én egy újabb négy éves programot végigcsináljak, azt gondolom, hogy már elszállt az idő

– fogalmazott Fa Nándor, aki a jövő héten hazajön Magyarországra, de azután visszatér Franciaországba, merthogy ott folytatódik majd a családi és üzleti élete, ahol négy évvel ezelőtt, a földkerülő vitorlásverseny előtt abbamaradt.

Előzmények:

A tavaly november 6-i indulást követően 93 nap 22 óra 53 perc 9 másodperc után szerda dél magasságában Fa Nándor behajózott a célba, az Atlanti-óceán partján fekvő Les Sables d’Olonne kikötőjébe.

Vendé Globe 2016/17:

A Vendée Globe lényege, hogy egyedül, egy 60 lábas (18 méter) hajóval, kikötés és külső segítség nélkül kell körbehajózni a Földet. A mostani versenyen huszonkilencen indultak el, de eddig tizenegyen feladták.

Fa Nándor a harmadik Vendée Globe-ján indult. Az 1992/93-as menet során a legjobb nem franciaként ötödik helyen ért célba 128 nap után, úgyhogy mostani teljesítményével jócskán felülmúlta a 24 évvel ezelőttit. Ennyit fejlődött a technika.

A földkerülő vitorlásversenyt rekordidő, 74 nap, 3 óra, 35 perc és 46 másodperc alatt a francia Armel Le Cléac’h nyerte.

A partraszállás után a magyar hajós sajtótájékoztatót tartott, ahol elmondta, nyolcadik helye messze felülmúlja előzetes elképzeléseit.

Úgy fogalmazott:

“Egyben vagyunk szerencsére, én is és a hajó is, bár a hajón a fáradás jelei mutatkoznak, egy 28 ezer mérföldes út során elhasználódik a kötélzet, az elektronika. Van egy-két dolog, amire rendkívül büszke vagyok. Az egyik, hogy 100 napon belül célba értem, ez a 93 nap nagyon jó. A másik, hogy az árbócot nem kellett javítani, egyszer sem kellett megmásznom, s ezt az árbócot én készítettem. A harmadik, hogy a hajótestnek semmi baja, megbízhatóan teljesített.

Fa Nándornak szerda este még arra is maradt ereje, hogy óriási bulit csapjon azokkal a lelkes magyar szurkolókkal, akik a célba érkezésére Franciaországba utaztak.

A magyar hajósnak Orbán Viktor facebook oldalán küldött személyes gratulációt. A miniszterelnök némi szójátékkal, a hajó nevére, a Spirit of Hungaryra utalva úgy fogalmazott:

Ez ám az igazi magyar spiritusz! Gratulálok Fa Nándornak!

Ajánlott videó

Olvasói sztorik