Sport

Fa Nándor és a Spirit of Hungary a célban – videó

93 nap 22 óra 53 perc 9 másodperc a föld körül. Verne Gyula után szabadon némi utánlövéssel ezt a címet is adhattuk volna írásunknak, lévén a tavaly november 6-i indulást követően éppen ennyi idő és számtalan kaland után végre behajózott a célba, az Atlanti-óceán partján fekvő Les Sables d’Olonne kikötőjébe Fa Nándor.

A magyar küldöttség kicsit elébe ment és a tengeren fogadta.

A magyar fejlesztésű Spirit of Hungary 8. helyen zárta a földkerülő vitorlásversenyt.

A 63 éves magyart, aki pezsgővel locsolta a kikötőben öt fogadó hatalmas tömeget és igazi népünnepély várta. Nem csoda, elvégre óriási, emberfeletti teljesítmény van mögötte és még a helyiek is legendaként tekintenek rá!

Gratulálunk Nándi!

Előzmények, az utolsó 1000 mérföld:

A magyar hajó két nappal ezelőtt még bő 900 mérföldre volt. Miközben egy iszonyatosan nagy hullám átcsapott a hajója felett, Nándi így számolt be a helyzetéről:

Szerda reggel hajnalban öt órakor, miközben Magyarország lakosságának jelentős része még édesdeden aludt, Fa Nándor már csak 97,7 mérföldre volt a céltól, precíz, 77 fokos szögben vezette hajóját, amely átlagosan 12-14 csomóval haladt, majd a tervezett 11.30-as célba érkezés után pár perccel látta meg őt a magyar fogadóhajó a parttól pár száz méterre.

Elébe mentek és több társhajóval egyetemben a célig kísérték a hőst! Így:

facebook.com
Forrás: facebook.com

Vendé Globe 2016/17:

A földkerülő vitorlásversenyt rekordidő, 74 nap, 3 óra, 35 perc és 46 másodperc alatt a francia Armel Le Cléac’h nyerte. Az eddigi csúcsot a szintén francia Francois Gabart tartotta, aki a legutóbbi, 2012/13-as kiírást 78 nap 2 óra 16 perces idővel nyerte meg, azaz honfitársa most négy nappal javította meg a korábbi csúcsot.

Le Cléac’h több mint 20 nappal előzte meg Fa Nándort, de nem ez a lényeg, mert már a célba érés maga óriási fegyvertény!

A Vendée Globe lényege, hogy egyedül, egy 60 lábas (18 méter) hajóval, kikötés és külső segítség nélkül kell körbehajózni a Földet. A mostani versenyen huszonkilencen indultak el, de eddig tizenegyen feladták.

Fa Nándor a harmadik Vendée Globe-ján indult. Az 1992/93-as menet során a legjobb nem franciaként ötödik helyen ért célba 128 nap után, úgyhogy mostani teljesítményével jócskán felülmúlta a 24 évvel ezelőttit. Ennyit fejlődött a technika.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik