Sport

Bemutatunk egy magyar közgazdászt, akinek van némi köze az NFL-döntőhöz

A 25 éves Buday Zoltán főállású NFL-mérkőzéselemző. Az általa feldolgozott információkért a legrangosabb amerikai csapatok fizetnek. Nem is keveset.

Vasárnap este eldőlt, az Atlanta Falcons és a New England Patriots is bejutott az NFL-nagydöntőbe. (Az 51. Super Bowlt Houstonban rendezik magyar idő szerint február 6-án 0.30 órától.) Az amerikai futball Magyarországon is egyre népszerűbb, sokan éjszakáznak miatta hétvégente. Rengetegen nézték a két főcsoport-döntőt is, de akadt köztük egy, aki szakértelmének köszönhetően még pénzt is keresett vele – és nem fogadásból.

A 25 éves Buday Zoltán immár főállásban elemez mérkőzéseket, értékel játékosokat, majd az eredményt Budapestről az amerikai központba küldi. Az így összegyűjtött információkért a legrangosabb amerikai csapatok fizetnek. Nem is keveset.

Hogyan lesz az ember NFL-meccselemző

Jó adag sportőrület, éles szem, elemzőkedv, kitűnő angoltudás, és persze állóképesség szükséges, ha valaki amerikaifutball-mérkőzések elemzéséből akar megélni. Buday Zoltánnak ez sikerült. A fiatal budapesti sportközgazdász a mérkőzések miatt leginkább a hétvégéket tölti a képernyő előtt, ahol a megadott szigorú kritériumok szerint veszi górcső alá a játékosok teljesítményét és a meccseket, majd az eredményeket az őt foglalkoztató vég cincinnati központjába továbbítja.

A nem mindennapi karrier alig két éve kezdődött.

Egyszerű rajongóként kezdtem, aztán az 2014 őszén, Nemzeti Sport Online tudósítójaként ki is jutottam Amerikába, ahol végre élőben tudtam megnézni jó pár meccset. Az ottani újságírókollégák biztattak, hogy próbáljam ki magam elemzőként. Így lett a szenvedélyből pénzkereset. Először külsősként csatlakozhattam a Pro Football Focus csapatához, tavaly augusztustól pedig főállású elemző vagyok

– meséli Buday.

A munka a külső szemlélő számára egyhangúnak tűnhet, Zoltán számára azonban ez egy izgalmakkal, meglepetésekkel, és természetesen adatokkal, kombinációkkal, valamint szigorú szabályokkal teli világ.

Péntek estétől vasárnap éjfélig tartanak a mérkőzések. Az adatokat speciális kódokkal viszem fel a központi rendszerbe. Ma már ott tartok, hogy több elemző munkáját is ellenőrzöm. Mindennek eredményeként a legnagyobb amerikai csapatok számukra létfontosságú információkhoz jutnak

– vázolja a feladatot konkrétan a fiatal közgazdász.

Miből lett a cserebogár?

Hogy az amerikaifutball elemzése jó üzlet lehet, érdekes módon egy angol amerikaifoci-őrült újságíró, Neil Hornsby fejéből pattant ki, 2004-ben.

profootballfocus.com
Forrás: profootballfocus.com

Csakhamar létre is hozott egy – ma divatos szóval – startupnak nevezett vállalkozást. Eleinte a játékosokat osztályozta a maga felállította szempontok – például az elkapott labdák száma szerint –, ám rövidesen kiderült, hogy az általa kidolgozott szisztéma nem csak erre jó, hanem arra is, hogy a játékosokról és a csapatokról hosszú távú trendeket is felállítsanak.

A rájátszásról:

“Nagyon jót tesz a ligának és a szurkolóknak, hogy az utolsó négy csapatot négy kiemelkedő irányító vezeti, ettől lehet igazán emlékezetes az idei rájátszás. Végső győztesnek jelenleg az Tom Brady vezette New England Patriots-t tippelném. Már csak a rutin miatt is.”

A cég szép lassan növekedett, majd két éve Cris Collinsworth,  a Cincinnati Bengalsszal háromszoros Super Bowl győztes (1981, 1982, 1983) jelenleg amerikaifutball-szakkommentátorként dolgozó a korábbi wide receivere (gyors embere, szélső futója) vette meg a vállalkozást. A központot azonnal Amerikába, pontosabban korábbi sikerei helyszínére, Cincinnatiba telepítette.

A kezdeti aprócska startupból igazi cég alakult. Az elemzők száma is megsokszorozódott és természetesen a számos részleg mellett HR-osztályunk is van. A főállású alkalmazottak nagy része Y generációs. Az elemzők főnöke például 30 éves, de a cég többi vezetője sem sokkal idősebb

– ad képet Zoltán a közvetlen munkatársairól.

És hogy mennyit lehet főállású elemzőként keresni? Zoltán erről annyit árul el, hogy Londonban talán nem lenne elég egy önálló egzisztencia felépítéséhez, itt Budapesten azonban egyelőre kényelmesen megél belőle. Kedvenc csapata egyébként a New England, kedvenc játékosa pedig Tom Brady.

Szerző: Pásztor László

Ajánlott videó

Olvasói sztorik