Sport

Kézi-vb: Jön az újabb ki-ki meccs, Horvátország ellen javíthatnak a mieink

A magyar válogatott második csoportellenfele a franciaországi világbajnokságon Horvátország, mely a függetlenedés (1992) óta nem kevesebb, mint 13 érmet nyert olimpiákon, valamint világ- és Európa-bajnokságokon.

Az Ivano Balic fémjelezte generáció sikert sikerre halmozott, de a kockásmezes szurkolók fájó emlékként tekintenek vissza a 2009-es vb-re, hiszen ekkor hazai pályán kaptak ki a franciáktól a fináléban.

Most azért utaznak a nagy riválishoz, hogy megmutassák, milyen érzés az, ha a saját publikumod előtt törlik fel veled a padlót. Ehhez azonban először a C csoportban kell helytállniuk, a 2. fordulóban éppen a magyar válogatott ellen.

Kézi-vb: Jön az újabb ki-ki meccs, Horvátország ellen javíthatnak a mieink 1
Fotó: AFP / Eric Feferberg

Zeljko Babic 2015 tavaszán vette át Slavko Goluza helyét a kispadon, és furcsa körülmények között maradt a posztján tavaly. Történt ugyanis, hogy a 44 éves szakember lemondott, indoklása szerint nem érezte a Horvát Kézilabda-szövetség feltétlen támogatását.

A szervezet nem sokáig akadékoskodott, elfogadta, hogy a mester távozik. Csakhogy utódot nem sikerült találniuk a megüresedett posztra, így úgy döntöttek mégis Babicot támogatják.

Duvnjak dobásai dönthetnek

Ha valaki nézett már valaha kézilabdát, biztosan találkozott Domagoj Duvnjak nevével. A sportág Lionel Messije fantasztikusan mozgatja csapatát, emellett rendre akkor talál be, amikor éppen a legnagyobb szükség van rá.

21 évesen 2009-ben igazolt Zágrábból Németországba, négy évvel később a világ legjobbjának választották miután a Hamburggal megnyerte a Bajnokok Ligáját. Azóta már a Kiel játékosaként riogatja a kapusokat, a válogatottban pedig 2008 óta szerepel.

Kézi-vb: Jön az újabb ki-ki meccs, Horvátország ellen javíthatnak a mieink 2
Fotó: AFP / JAVIER SORIANO

Akire figyelni kell: Domagoj Duvnjak

Született: Dakovo, 1988.06.01., 28 éves
Adottságai: 197 cm, 99 kg
Klubcsapata: THW Kiel
Válogatottság: 175 meccs/576 gól

Az utóbbi két nagy nemzetközi torna asszisztkirályáról beszélünk, a 2016-os Európa-bajnokságon 8 meccsen 46, a riói olimpián 6 összecsapáson 26 gólpasszt jegyzett. Elképesztően jól lát a pályán, szorongatott helyzetben sem esik kétségbe, itt például a 2013-ban megnyert BL-döntőben sokkolja a Barcelona védőit:

Nagy nemzetközi tornát még nem nyert hazájával, Horvátország 2003 után az ő vezérletével érhet fel ismét a világ tetejére.

Szaúdiak után szabadon

Legutóbb a 2014-es Európa-bajnokság selejtezősorozatában futottunk össze a horvátokkal, mindkétszer a hazai csapat győzött. 2013. április 4-én 20-18-ra nyertünk, két nappal később viszont a horvátok örülhettek (30-26).

A 2013-as világbajnokság csoportkörében két fölényes győzelem (Egyiptom ellen 32-23, Ausztrália ellen 43-13) után szaladtunk bele a kijózanító pofonba, 30-21-re vertek minket a balkáni ország legjobbjai. A szakemberek úgy vélekednek a meccsről, hogy a magyar válogatott akkor győzhetné le Horvátország legjobbjait, ha nagyon jó napot fog ki, miközben az aktuális ellenfél kifejezetten gyengét.

Kézi-vb: Jön az újabb ki-ki meccs, Horvátország ellen javíthatnak a mieink 3
Fotó: AFP/Charly Triballeau

Fontos lesz a jó kezdés, nem mondhatni, hogy ebben jeleskedtek a horvátok az első fordulóban: pénteken a jóval esélytelenebbnek tartott Szaúd-Arábia vezetett is az első félidőben, meglepetésre csak szűk előnnyel vonulhattak félidőre Duvnjakék (12-11). Végül simán nyertek (28-23), de egyáltalán nem tűntek verhetetlen csapatnak, annak ellenére sem, hogy győzelmük egy pillanatig nem forgott veszélyben.

Nálunk Fazekas Nándor kezdett a németek elleni vesztes meccsen (23-27) a kapuban, ő sem védett rosszul, de Mikler Roland elképesztő formában szállt be a második félidőben. A veszprémi portás bravúrjaira szombat este is nagy szükségünk lesz, elöl pedig maximálisan ki kell majd használnunk azt a kevés lehetőséget, ami adódik.

Marko Kopljar térdsérülés miatt lemarad a tornáról, az ő góljait Duvnjakon kívül Manuel Strlek és Luka Cindric pótolhatja, utóbbi két játékos összesen tíz góllal járult hozzá az első fordulóbeli győzelemhez. A horvátok elleni összecsapáson védekezésben is nagy szükségünk lenne Nagy Lászlóra, a veszprémi átlövő bokája sérült meg a németek elleni meccsen, egyelőre nem lehet tudni, hogy pályára léphet-e a 2. fordulóban.

A hangulatra biztosan nem lesz panasz, hiszen a viadal hivatalos honlapja szerint az összes jegy elkelt a mérkőzésre, ami azt jelenti, hogy 48.000 szurkolótól lesz majd hangos a Kindarena. A találkozó szombat este 20:45-kor kezdődik.

Világbajnokság, C-csoport, 2. forduló:

Magyarország – Horvátország
Január 14., szombat, 20:45, Rouen, Kindarena

A férfi kézilabda-válogatott vb-kerete

Kapusok: FAZEKAS Nándor (Balatonfüredi KSE), MIKLER Roland (Telekom Veszprém)
Jobbszélsők: GULYÁS Péter* (Telekom Veszprém), HARSÁNYI Gergely (Grundfos Tatabánya KC)
Jobbátlövők: ANCSIN Gábor (Telekom Veszprém), BALOGH Zsolt (Mol-Pick Szeged), NAGY László (Telekom Veszprém)
Irányítók: CSÁSZÁR Gábor (Kadetten Schaffhausen, svájci), JUHÁSZ Ádám (Grundfos Tatabánya KC), LÉKAI Máté (Telekom Veszprém)
Beállók: BÁNHIDI Bence (Mol-Pick Szeged), SCHUCH Timuzsin (Telekom Veszprém), SZÖLLŐSI Szabolcs (Grundfos Tatabánya KC), ZUBAI Szabolcs (Mol-Pick Szeged)
Balátlövők: BODÓ Richárd (Mol-Pick Szeged), DZSAMALI Iman (Meskov Breszt, fehérorosz), LIGETVÁRI Patrik (Telekom Veszprém)
Balszélső: IVÁNCSIK Gergő* (Telekom Veszprém)
*tartalékok

Ajánlott videó

Olvasói sztorik