Sport

Budapest 2024: a magyar “kém” látta Párizs és LA pályázatát és azt mondjuk, jaj!

A Nemzetközi Súlyemelő Szövetség magyar főigazgatója szerint a 2024-es olimpiára történő versenyfutásban ellenfeleink előrébb tartanak, mint Budapest.

Ádámfi Attila az MTI-nek nyilatkozva elmondta, hogy a szervezőbizottságok vezető képviselőivel tárgyalt Párizsban, majd Los Angelesben is. Így kvázi “kémkedhetett” Magyarország számára kicsit.

A sportvezető elmondta, Párizs tanult a korábbi, nem túl sikeres kampányokból, ezért a mostani pályázatot nem politikusok, hanem korábbi kiváló versenyzők vezetik, míg Los Angelesnek egyetlen kis hátránya van, hiszen Amerikában egészen mások a tömegközlekedési kultúrák és szokások, de látszik, azt is ledolgozzák.

Los Angelesben a létesítményeket már most kétszer hat-nyolc sávos autópályák kötik össze, ami arrafelé teljesen normális. Egyetlen területen van náluk kis lemaradás, de már elfogadták azt az ép ésszel alig felfogható összegű fejlesztést, miáltal olyan szintre hozzák a tömegközlekedést, amely megfelelően kiszolgál majd egy esetleges olimpiai rendezést. Profi sportrendezvényeiknek köszönhetően szinte minden létesítményük megvan, ezeket nap mint nap használják. Ahol például a súlyemelő versenyek lennének további öt más sportággal együtt – ami olimpia idején naponta olyan hetvenezres látogatói számot jelentene -, ott ma napi 150-200 ezer ember kiszolgálására képes infrastruktúra működik. Az olimpiai falu gyakorlatilag készen van. Ha ugyanis nyernek, a híres helyi egyetemnek, a UCLA-nek a kollégiumát fogják használni, minimális kiegészítésekkel és fejlesztésekkel. Mostani befogadóképessége 13 ezer fő, ezt 16-17 ezresre bővítik

– jelentette ki Ádámfi, aki szerint Los Angeles olyan szinten van, hogy tulajdonképpen ma meg tudná rendezni az ötkarikás játékokat.

Párizsban ma napi szinten nyolc és fél millió embert szolgál ki a tömegközlekedés 13 metróvonallal, de 2024-ig további négy metróvonal építését tervezik. Ami még nagyon nagy előnye a francia pályázatnak, hogy már csak egyetlen egy olimpiai sportlétesítményt, egy vízi komplexumot kell megépíteni, az összes többi már vagy létezik, vagy időszakos helyszín lesz. Az olimpiai falut is kicsit új konstrukcióban gondolják megvalósítani a Szajna mentén. A parton húzzák fel a falut, de például mobilmedencét építenek a folyóba, itt lehet az edzésük az úszóknak, a kajak-kenusoknak, az evezősöknek

– mondta a magyar sportdiplomata.

Az IWF főigazgatója szerint fontos megjegyezni, hogy mind Párizs, mind Los Angeles előre bejelentette: ha nem nyer, a maga részéről 2028-ra már nem kíván pályázni.

Kíváncsi vagyok, hogy a politika mennyiben fogja a sportszakmai, technikai szempontokat, feltételeket esetleg felülírni e bejelentés nyomán. Mert az, hogy 2028-ra egyik se akar már jönni, hozhat fordulatot, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság jövő szeptemberi szavazásánál akár döntő tényező is lehet…

– jelentette ki Ádámfi Attila, aki úgy látja, Budapest roppant erős mezőnyben, kemény versenyben vesz részt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik