Sport

Csötönyi nem szolgált rá az igaztalan és becstelen támadásra

Korábban a témában:

Rácz Félix az M4 Sport hétfői esti magazinműsorában lemondásra szólította fel Csötönyi Sándort, a Magyar Ökölvívó Szövetség elnökét. Rácz szerint, ha egy olyan eredményes szövetség, mint a kajak-kenu elnöke képes hátralépni és átengedni a helyét a fiataloknak, akkor egy kevésbé eredményes szövetség, mint az ökölvívó elnöké, hivatalból, vagy eredménytelenségből kellene lemondjon.

Szerdán a szövetség adott ki, melyet változtatás nélkül közlünk:

Az a Rácz Félix, aki már több mint egy évtizede döntően az amatőr bokszból eredeztetheti  üzleti sikereinek java részét,  s a számukra  kiválogatott ellenfelekkel  szemben az egykori kvalifikált amatőr ökölvívók révén éri el eredményeit, a hétfői Sport 7fő adásában támadta meg a Magyar Ökölvívó Szövetség elnökét, mondván  “ideje lenne elgondolkodnia a hátralépésen.”
A profikkal foglalkozó menedzser a magyar amatőr öklözők nemzetközi eredménytelensége okán érezte feljogosítva magát a fenti megjegyzésre, holott neki nagyon is jól kellene tudnia, hogy a MÖSZ feladata nem az, hogy versenyzőket neveljen, hanem az, hogy ehhez a feltételeket, a hátteret biztosítsa. Ezeket a feltételeket a MÖSZ mindenkor, minden szinten – többször erő felett  – biztosította is, hosszasan sorolhatnánk a kubai edzőtáboroztatásoktól kezdve a világversenyekre történt teljes csapatokkal való kiutazásokig.
A szóba hozott “visszafejlődésnek” épp az az egyik fő oka, hogy a profi világ rendre “kirabolja” a magyar amatőr ökölvívást, a múltban “eltüntetve” a színről Kovács Kokoékat, Bedákékat, akiket nem tudtunk pótolni, mert ők kimagasló egyéniségek voltak. A menedzser ahelyett hogy fizetett volna az egyesületeknek, akik kineveltek neki  Szellőt,  Harcsát,  Kovács Attilát,  Nagy Jánost és a többieket, most kritizálja az amatőr bokszéletet, s főleg annak fejét. Mindeközben tudni kell, hogy a MÖSZ soha nem avatkozott bele a profik életébe, sőt még a versenyengedélyeket is kiadta a részükre, nem hogy nem gáncsolta őket, támogatta a munkájukat, ezzel is az egyetemes boksz érdekeit szolgálva. Ennek ellenére Rácz Félix durván beleavatkozik az amatőrök belügyeibe, bár neki erre semmilyen jogcíme nincs.
A MÖSZ nemrég sikeres férfi és női OB-t zárt, az utánpótlás terén újra gazdag eredményekkel teli évet tudhat maga mögött. Ez utóbbi tényt figyelmen kívül hagyva és el nem ismerve különösen visszatetsző, sőt etikátlan, hogy az ökölvívás “eltartottja” is beáll abba a ma divatossá vált kórusba, mely csak azt képes zengeni, hogy a hosszabb ideje hivatalban levő sportvezetőket – indokolatlanul –  le kell “vadászni”.
Milyen jogállásból veszi magának a bátorságot “az igazság bajnoka”, hogy az olimpiai eredménytelenséget szalagját a zászlójára tűzve kijelentse, hogy  az ökölvívó társadalom által újabb ciklusra megválasztott szövetségi elnök vonuljon vissza? Neki nem azzal kellene inkább foglalkoznia, hogy minden számlája rendezve legyen, ne legyen tartozása semerre és hogy az innen onnan elszipkázott versenyzői fényes körülmények között éljék a karrierjüket, s vastagon legyen majd miből félretenniük a későbbi éveikre?
A MÖSZ elnöke nem szolgált rá az igaztalan és becstelen támadásra, ha úgy jobban tetszik hátba támadásra, főleg nem egy olyan ember részéről, aki ehhez nem rendelkezik semmilyen jogalappal, mint ahogy erre maga is kitért az említett nyilatkozatában. Érthetetlen a valamikor a sportághoz csapódott Rácz Félix támadása amiatt is, mert a MÖSZ mindig is csak támogatta a tevékenységét, volt hogy jelentős anyagi eszközök mozgatásával is. A Magyar Ökölvívó Szövetség elnöksége elvárná, hogy a fentiek megfontolásával  Rácz úr szempontjai között első legyen a sportszerűség, az ökölvívás megbecsülése és mint ilyen, a bajkeverés helyett annak minden szinten történő támogatása. A MÖSZ elnöksége felkéri Rácz Félix urat, hogy vonuljon vissza a saját sáncai mögé és ne legyen részese olyan szélvihar gerjesztésének, ami nem csak hogy nem feladata, de nem is a sajátja.

Ajánlott videó mutasd mind

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, a 24.hu Facebook-oldalán teheted meg. Ha bővebben olvasnál az okokról, itt találsz válaszokat.

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.